FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Πιτούλες, αλλά τι πιτούλες!!!

Ημερομηνία: 20-03-2022 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου


Και ποιος δεν λατρεύει τις πιτούλες, παντός είδους, είτε για κυρίως γεύμα, ειτε για συνοδευτικό. Διάλεξα για σας σήμερα και αλμυρές και γλυκές με πρώτη πρώτη, μια πίτα με ταπεινά βλίτα και κολοκυθάκια που μπορείτε όμως να την απογειώσετε με τριμμένη γραβιέρα κι αν δεν σας αρέσει το φύλλο ολικής, χρησιμοποιήστε όποιο εσείς θέλετε.

Και ερχόμαστε στην γλυκιά κολοκυθόπιτα από την 89χρονη κ. Μαρία από το Λούβρο που της ευχόμαστε να είναι πάντα έτσι ενεργή και δραστήρια! Γλυκιά κολοκυθόπιτα έχω να φάω ίσως και χρόνια, όταν όμως την πρωτοδοκίμασα εδώ στην Ηλεία που την συνηθίζουν στα χωριά, είπα πως νομίζω ότι δεν έχω φάει ωραιότερο σιροπιαστό γλυκό, βάζει κάτω και τον μπακλαβά και τα αδελφάκια του σιροπιαστά! Είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά αξίζει τον κόπο, θα με θυμηθείτε!
Επίσης σας έχω μια φανταστική ζύμη, ελαστική που ανοίγει εύκολα με τα δάχτυλα και με την οποία μπορείτε να φτιάξετε τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, σοκολατοπιτάκια, πεϊνερλί κι ό,τι άλλο ποθήσετε! Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!!

Για όσους όμως δεν αγαπούν τις πίτες και τις ζύμες, έχω κι ένα μεσημεριανό χορταστικό γεύμα, τι καλύτερο από τον συνδυασμό ζυμαρικών με θαλασσινών; Μεσογειακή μακαρονάδα λοιπόν που θα σας μείνει αξέχαστη. Σπαγγέτι με γαρίδες, μια συνταγή με άρωμα Ελλάδας και καλοκαιρινές γεύσεις που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας.


Πίτα με βλίτα


Υλικά

1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα

3 μέτρια κολοκύθια, τριμμένα στο χοντρό τρίφτη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 γρ. γραβιέρα

1 αυγό, medium

¼ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

5 χωριάτικα φύλλα ολικής


Για το πασπάλισμα: Μαυροσούσαμο


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  2. Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα πιέζουμε λίγο. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για περίπου 5-10 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Παράλληλα, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ, με αρκετό νερό και λίγα παγάκια και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε.
  4. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα βλίτα, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι πάρα πολύ – να κρατάνε λίγο γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, και τα βάζουμε στο μπολ με τον πάγο για να κρυώσουν.
  5. Μόλις κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Μόλις στραγγίξουν, τα τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και με ένα μαχαίρι, τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, τη γραβιέρα, το αυγό, το μαϊντανό και τον δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσης.
  6. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετούμε μέσα ένα φύλλο, το λαδώνουμε, τοποθετούμε από πάνω, άλλο ένα φύλλο σταυρωτά και το λαδώνουμε και αυτό.
  7. Έπειτα, στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο και στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω. Καλύπτουμε με ακόμα δύο φύλλα, σταυρωτά, λαδώνοντας και τα δύο.
  8. Με ένα ψαλίδι, κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν, αφήνοντας όμως λίγο για να μπορούμε να τα γυρίσουμε προς τα μέσα. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν.
  9. Χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσει η πίτα.

    Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη.


Ζύμη για πιτάκια κάθε είδους


Υλικά

2 κούπες γάλα χλιαρό
1κουπα λάδι ελαφρύ
1,5 φακελάκι μαγιά ξερή
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι
1 αυγό (χρησιμοποιούμε το ασπράδι στη ζύμη και τον κρόκο για το άλειμμα αραιωμένο με λίγο γάλα)

Αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακό εύπλαστο ζυμαράκι. Λαδώνουμε ελαφρά το μπολ και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε το ζυμάρι με πλάστη κ το χωρίζουμε σε 8 τριγωνάκια. Στα σοκολατένια βάζουμε ένα κομμάτι κουβερτούρα κ το τυλίγουμε, στα τυροπιτάκια τυριά και τα κλείνουμε μισοφέγγαρο κ.ο.κ. Φτιάχνετε τις επιλογές που θέλετε με ό,τι θέλετε. Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Γλυκιά κολοκυθόπιτα από το Λούβρο


Υλικά

Για το φύλλο

2 κιλά αλεύρι
2 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα νερό χλιαρό
1 κ.γ αλάτι
λίγο ξύδι
Για τη γέμιση
1 κιλό γλυκιά κολοκύθα τριμμένη και στραγγισμένη
ι κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σουσάμι
1 πακέτο φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ κανέλλα και 1 γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες πετιμέζι ή μέλι
χυμός λεμονιού 1 κ.σ


Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το ζύμωμα του φύλλου. Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, το νερό, αλάτι και ξύδι και προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα υλικά της γέμισης που αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε κομμάτια και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Περιχύνουμε με καυτό λάδι και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν ροδίσει και ψηθεί όσο είναι ζεστό.


Η συνταγή είναι της κ. 89χρονης κ. Μαρίας από το Λούβρο Ολυμπίας και από την ομάδα ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ.


Μεσογειακό σπαγγέτι με γαρίδες και αγκινάρες


Υλικά

6 γαρίδες, καθαρισμένες

200 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες

1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης, σε άλμη

80 γρ. ροδέλες ελιές

120 γρ. αγκινάρες, σε λάδι

80 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι


Για τη σάλτσα σκόρδου

2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο

2 κ.γ. μπούκοβο

100 ml λευκό κρασί

400 γρ. ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι


Για το σερβίρισμα: 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο


Εκτέλεση

  1. Για τη σάλτσα σκόρδου: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο για 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ζωμό.
  2. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 6 με 8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Τοποθετούμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 με 4 λεπτά. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ελιές, τις αγκινάρες, την κάπαρη και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τη σάλτσα και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας καλά, για 2 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε το σπαγγέτι με τη σάλτσα σε 4 πιάτα, μαζί με τις γαρίδες και λίγο άνηθο.


    Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος