FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Παραδοσιακά μαμαδίστικα μαγειρευτά

Ημερομηνία: 21-11-2021 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Η παραδοσιακή κουζίνα έχει διαχρονική και ανεκτίμητη αξία και θεωρώ ότι αποτελεί τη βάση για την υψηλή γαστρονομία που είναι η μετεξέλιξη της μαγειρικής. Γιατί αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις ένα ταπεινό γιουβετσάκι, μπριάμ ή γίγαντες πλακί, πώς να πας κατευθείαν στα γκουρμέ; Προσωπικά λατρεύω την πατροπαράδοτη παραδοσιακή κουζίνα, αν και πολλές φορές την “πειράζω” ελαφρά, έτσι γιατί θέλω κάθε συνταγή να την κάνω δικιά μου.

Σήμερα, λοιπόν, μαγειρεύουμε με αυτήν την φιλοσοφία, τα φαγητά της μαμάς! Γίγαντες πλακί στο φούρνο με χωριάτικα λουκάνικα- αληθινά από χασάπη- με μπόλικο δυόσμο που αρωματίζουν, φαγητό που κάνω συχνά και το λατρεύω, που συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Βέβαια αν δεν σας αρέσουν τα λουκάνικα που προσθέτουν όμως μια έξτρα νοστιμιά, μπορείτε να τα παραλείψετε. Και μια πολίτικη συνταγή, μελιτζάνες με χοιρινό, ονειρεμένο φαγητό! Μια πιρουνιά με λίγη μελιτζάνα, ένα κομματάκι κρέας, φέτα και τηγανητή πατάτα που έχει ποτιστεί στη μελωμένη σάλτσα! Γιουβετσάκι με μανιτάρια, ή κατά το μοντέρνο κριθαρότο που νομίζω πως πήρε το όνομά του από το ριζότο γιατί ακολουθεί τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος αν και δεν χυλώνει το ίδιο με το ρύζι. Για γλυκάκι κέικ με καρότο και καρύδια, χειμωνιάτικο καθαρά και ολίγον Χριστουγεννιάτικο, που θα συνοδέψει μοναδικό τον καφέ σας και το πρωινό των παιδιών!

Γίγαντες πλακί με χωριάτικα λουκάνικα


Υλικά
350 γραμ. γίγαντες
1 καρότο
1 κρεμμύδι
δύο ντομάτες στον τρίφτη
ελαιόλαδο
φύλλα διόσμου
4 λουκάνικα χωριάτικα
ένα κουτί χυμό τομάτας
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καυτερή , μπούκοβο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να μουλιάσουν όλη νύχτα και τους βράζουμε το πρωί με νερό και λίγο ελαιόλαδο μαζί με το καρότο ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσουν καλά και να τρυπιούνται με το πιρούνι. Στη συνέχεια τους μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ- η συνταγή είναι για 4 άτομα- τρίβουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε και το μπούκοβο – όσο καυτερό το θέλει ο καθένας- ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου και προσθέτουμε τον χυμό τομάτας και τα λουκάνικα ολόκληρα και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσέχουμε να κρατάει το φαγητό τα υγρά του και να γυρίζουμε τα λουκάνικα τα οποία στην συνέχεια κόβουμε σε ροδέλες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνει το φαγητό μας.
tips Προσωπικά επιλέγω πάντα λουκάνικα φτιαγμένα από κρεοπώλη με φυσικό εντερο και όχι πολύ πικάντικα.
Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου συνταγολόγιο.

Χοιρινό με μελιτζάνες στη γάστρα


Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό χοιρινό από μπροστινό ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια μεριδιάρικα (120 γρ. περίπου)
1 1/2 κιλό μελιτζάνες
1/2 ποτηράκι του κρασιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους ή ακανόνιστα τρίγωνα. Τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να πάρουν λίγο χρώμα.
Σωτάρουμε το χοιρινό και το τοποθετούμε στη γάστρα. Στο ίδιο λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί και τα προσθέτουμε στη γάστρα.
Βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο στους 180οC και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
Προσθέτουμε στη γάστρα τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε για μισή ώρα ακόμη με το καπάκι κλειστό. Το σερβίρουμε στην πιατέλα με πατάτες τηγανητές και φέτα.

Η συνταγή είναι από την Πολίτικη κουζίνα και το xrysoskoyfaki.gr.

Κριθαρότο με μανιτάρια


Υλικά
Για 3 πιάτα
10 μεγάλα λευκά μανιτάρια
1 κούπα κριθαράκι μέτριο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 ποτήρι λευκό κρασί
1 κγ σκόνη από ζωμό λαχανικών
1 κσ άνηθο
Αλάτι – πιπέρι
1/3κουπας ελαιόλαδο
3 &1/3 κούπας νερό ζεστό

Εκτέλεση

Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται πλύσιμο ούτε καθάρισμα Απλά κόβουμε λίγο το κοτσάνι και με μια πετσέτα σκουπίζουμε ελαφρά. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες
Το κρεμμύδι και το σκόρδο το κόβουμε μικρά κυβακια με το μαχαίρι
Βάζω σε ένα σκεύος το λάδι και προσθέτω
τα μανιτάρια και τα σωταρω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο να ασπρίσουν λίγο και σβήνω με κρασί.
Ρίχνω το κριθαράκι να γυαλίσει λίγο .
Μέσα στο ζεστό νερό θα ρίξουμε το ζωμό λαχανικών .
Ρίχνω σταδιακά το ζωμό στο φαγητό, κούπα κούπα δηλαδή. Μια κούπα μέχρι να το πιει το ζωμό του συνεχίζω με την επόμενη κούπα Μέχρι να το πάρει όλο .
Τέλος, ρίχνω αλάτι πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο .Δοκιμάστε πριν ρίξετε αλάτι γιατί ο ζωμός λαχανικών έχει αλάτι . Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο.

Η Συνταγή είναι από το Μπαχάρι και Κανέλα.

Κέικ με καρότα και πολλά καρύδια


Υλικά

4 αυγά,
1 κρόκος αυγού,
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη,
2 φλιτζάνια αλεύρι,
1 φλιτζάνι λάδι,
κανέλα,
400 γραμμάρια καρότα τριμμένα,
1 μπέικιν πάουντερ.

 

Γλάσσο ζάχαρης
2 κούπα(ες) ζάχαρη
2 κ.σ. περίπου ζεστό νερό ή γάλα
1 στικ βανίλια

 

Εκτέλεση

Χτύπησα καλά τα αυγά και τα δύο είδη ζάχαρης, πρόσθεσα το λάδι, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, τα καρότα και μια χούφτα καρύδια. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και το ελέγχουμε με την μέθοδο της οδοντογλυφίδας.

 

Για το γλάσσο

Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, το νερό και τη βανίλια και, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, δουλεύετε το γλάσσο έως ότου γίνει λείο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή γάλα για να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια και το γάλα με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού!
Μόλις κρυώσει το κέικ το αλείφω με το γλάσσο, πασπαλίζω με χοντροκομμένα καρύδια και κόβω σε κομμάτια.
Έγινε ένα υπέροχο ζουμερό κέικ που αξίζει να δοκιμάσετε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος