FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Νόστιμα μαγειρευτά… αλλιώς!

Ημερομηνία: 18-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Όταν πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, πάντα με πιάνει μια τάση να θέλω να ετοιμάσω φαγάκια σπιτικά αλλά πάντα λίγο… αλλιώς γιατί συνηθίζω  να «πειράζω» τις περισσότερες συνταγές γιατί μου αρέσει να προσθέτω το δικό μου πάντα στοιχείο. Βεβαίως μόνο στα φαγητά, γιατί όποτε έχω επιχειρήσει κάτι ανάλογο στα γλυκά, την έχω… πατήσει, γιατί στη ζαχαροπλαστική τον πρώτο λόγο τον έχει η ακρίβεια των υλικών και της εκτέλεσης. Το φαγάκι όμως είναι διαφορετικό, προσθέτεις, αφαιρείς, διορθώνεις τη γεύση, σπάνια θα αποβεί… μοιραία μια κίνηση διαφοροποίησης των υλικών ή της εκτέλεσης και κάθε φορά μπορείς να πειραματίζεσαι αν κάτι δεν σου αρέσει ή δεν καλύπτει τους γευστικούς σου κάλυκες. Γι αυτό λοιπόν σήμερα επέλεξα δύο φαγητά που λίγο πολύ όλοι μαγειρεύουμε στα σπίτια μας, με μια διαφορετική όμως… ματιά. Οι κλασικοί λαχανοντολμάδες γίνονται πλέον… κόκκινοι, με αρωματική σάλτσα ντομάτας και ξεφεύγουμε από το κλασικό. Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό! Επίσης το παστίτσιο μας, παίρνει πολύ διαφορετική γεύση , είναι και πιο ελαφρύ και υγιεινό, αν το υλικό που θα αντικαταστήσουμε είναι ο μοσχαρίσιος κιμάς, με κιμά από στήθος κοτόπουλου τον οποίο εγώ προσωπικά υπεραγαπώ.  Τολμήστε τα λοιπόν και θα δείτε πως είναι οι «πειραγμένες’ συνταγές. Όσο για το γλυκάκι μας, σας έχω την τέλεια σκοκολατόπιτα, έχω πειραματιστεί με διάφορες συνταγές αλλά αυτή νομίζω πως είναι η καλύτερη!

Image result for İmam bayıldı

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί

Υλικά

1 λάχανο αφράτο (μεγάλο και ελαφρύ)

750 γραμ. κιμά χοιρινό

200 γραμ. καπνιστή πανσέτα ψιλοκομμένη

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλ. τρίμματα φρέσκου ψωμιού

1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

1 μεγάλο αυγό

1/3 φλ ελαιόλαδο

1/2 φλ. λευκό κρασί

400 γραμ. αποφλοιωμένα ντοματάκια

λίγο μπούκοβο

αλάτι

πιπέρι

λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Για τους κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄, έως ότου μαλακώσει ελαφρά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, την πανσέτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τα ψίχουλα, την παρμεζάνα, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν. Το μείγμα θα είναι σφιχτό σαν το μείγμα του κεφτέ.

Αφού κρυώσει καλά το λάχανο, αφαιρούμε ένα φύλλο και το γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Ρολάρουλε όπως στους ντολμάδες και με την ένωση προς τα κάτω τους βάζουμε σε σειρά στην κατσαρόλα.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αφήνουμε να τηγανιστούν και να ροδίσουν γύρω γύρω, περίπου για 10΄, σβήνουμε με το μισό κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και τότε προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, τις ντομάτες και το μπούκοβο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20΄μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο στη σάλτσα

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Image result for garlic bread

Μακαρόνια φούρνου με κοτόπουλο

Υλικά

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια

βιολογικός ζωμός λαχανικών

δυόσμος ξερός

Για τον κιμά

600γρ. κιμά κοτόπουλου

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

μαϊντανό

σάλτσα από ντομάτες

λίγο λευκό ή κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για την μπεσαμέλ

2 λίτρα γάλα αιγινό

50γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

4 αβγά

180γρ. αλεύρι ανακατεμένο με λίγο απ’ το γάλα

λίγο χαλούμι τριμμένο ή αναρή ξερή

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μαϊντανό. Ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει και τον αποσύρετε από τη φωτιά.

Προσθέτετε το μαϊντανό.

Για την μπεσαμέλ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και το βούτυρο. Τη βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι το γάλα να ζεσταθεί και το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και μοσχοκάρυδο και το γάλα με το διαλυμένο αλεύρι και ανακατεύετε. Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει, απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα τριμμένα τυριά ανακατεύοντας.

Παράλληλα, βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό αλατισμένο μαζί με το ζωμό και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζετε τα μακαρόνια σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτετε λίγο τριμμένο χαλούμι και τριμμένη αναρή, λίγο ξερό δυόσμο και 1 κουταλιά κανέλα και ανακατεύετε. Βάζετε τον κιμά και 4 κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύετε ξανά. Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μίγμα τυριών και λίγη φρυγανιά. Ψήνετε στους 180ο C για 40 λεπτά.

Η συνταγή είναι από τις xryses syntages

Related image

Σοκολατόπιτα (για ταψί 30 εκ.)

Υλικά

5 αυγά

1 κ μισή κούπα ζάχαρη

2 βανιλίνες

3/4 κούπας αλεύρι γοχ

3/4 κούπας κακάο

1 μαργαρίνη 250 γρ. λιωμένη

1 κουβερτούρα 200 γρ.λιωμενη

1 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη για το ταψί

Για την επικάλυψη

1 κρέμα γάλακτος 200 ml

1 κουβερτουρα γάλακτος 200 γρ ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τις βανιλίνες,το αλεύρι,το κακάο, τη λιωμένη μαργαρίνη και την λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Αλείφουμε το ταψί μας με την μαργαρίνη , ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 λεπτά.

Για την επικάλυψη

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος κι οταν πάρει μια βράση προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με την κρέμα για την επικάλυψη.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και απολαμβάνουμε!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος