FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Νηστίσιμα και νόστιμα…

Ημερομηνία: 25-11-2022 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Μετά από την παρότρυνση φίλων που νηστεύουν, ακόμα και όλο το 40ήμερο μέχρι τα Χριστούγεννα ή έστω Τετάρτες και Παρασκευές, είπα σήμερα να αλλάξω λίγο ρότα και να κάνουμε ένα μικρό μαγειρικό αφιέρωμα με νηστίσιμα και νόστιμα, γιατί η νηστεία δεν αποκλείει τη νοστιμιά. Το αγαπημένο μου βεβαίως είναι οι σουπιές με μυρωδικά, μπορεί για πολλούς να είναι συνηθισμένο, όμως είναι μια παραδοσιακή συνταγή που τρελαίνει με τη γεύση της. Είδα στα ψαράδικα κάτι σουπιές που πραγματικά τις ζήλεψα και μάλιστα ρώτησα και τις καθαρίζουν κιόλας, γιατί είναι αλήθεια ότι το καθάρισμα της σουπιάς είναι μπελάς για να το κάνεις στην κουζίνα σου, εκτός αν ζεις δίπλα στη θάλασσα και το κάνεις μέσα στο θαλασσινό νερό. Μυρωδικά υπάρχουν άφθονα πλέον στις λαϊκές και τα μανάβικα και μπορείς απλά να φτιάξεις το τέλειο πιάτο και χωρίς κατ’ ανάγκη να νηστεύεις. Μια άλλη εξαιρετική συνταγή που ανακάλυψα, είναι η νηστίσιμη πίτα όπου αντικαθιστάς το κανονικό τυρί με νηστίσιμο που κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά με λαχανικά και απλά να γλύφεις τα δάχτυλά σου, Ούτε καν τα πιτσιρίκια δεν θα καταλάβουν τη διαφορά με το νηστίσιμο τυρί το οποίο είναι και πιο υγιεινό. Και βεβαίως δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γλυκάκι μας με μια πολύ ξεχωριστή πρόταση που με ενθουσίασε, μελομακάρονα ταψιού που θυμίζει την παραδοσιακή ραβανί που κάνουν στα χωριά μας. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

 

Σουπιές με μυρωδικά

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κ. σουπιές φρέσκες
  • 1 κ. σπανάκι
  • ½ ματσάκι καυκαλήθρες
  • ½ ματσάκι μυρώνια
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
  • 1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, τις καυκαλίθρες, τα μυρώνια, τον άνηθο. Τα βάζουμε να μαραθούν σε κατσαρόλα με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αφαιρώντας και το σακουλάκι με το μελάνι (μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση).
  3. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, χωρίζοντας τα πόδια τους στα δυο.
  4. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 3′.
  5. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σουπιές και ανακατεύουμε. Θα αφήσουν αρχικά το νερό τους και όταν μείνουν με το λάδι θα τις ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά.
  6. Τις σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2′ σε δυνατή φωτιά και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το σοταρισμένο κρεμμύδι.
  7. Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε.
  8. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, προτού προσθέσουμε το μείγμα με το σπανάκι. Ελέγχουμε συχνά αν χρειάζονται νερό.
  9. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί 10′ περίπου.

Η Πίτα της Νηστείας

Υλικά 

για ταψάκι 35×28
το μεσαίο πυρέξ που έχουμε όλοι μας στην κουζίνα.
500 γρ φύλλο κρούστας
500 γρ τυρί λευκό νηστίσιμο
2 μικρές κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπερια φλωρίνης από βαζάκι
1 μεγάλη ντομάτα
αλάτι πιπέρι
Λίγο ρίγανη
Λάδι περίπου 1 φλιτζανακι του Ελληνικού

Εκτέλεση

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις.
Κόβουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα σε μικρά κυβακια, θριματιζουμε το τυρί. Ενώνουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι πιπερι ρίγανη, προσέχουμε με το αλάτι, συνήθως το νηστίσιμο το τυρί δεν είναι αλμυρό γιαυτό προσθέτουμε, αν δοκίμασουμε και είναι αλμυρο δε βάζουμε καθόλου.
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση (εμένα με βολεύουν καλύτερα στο συγκεκριμένο ταψί.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψακι και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα…φυλλο αλεύρι λάδι, στρώνουμε τα μισά περίπου, ριχνουμε τη μισή γέμιση και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε αλλά 4 με 5 φύλλα αλεύρι και λάδι και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε με τα φύλλα Χαράζουμε την πίτα ρίχνουμε λάδι βρέχουμε την πίτα μας με λίγο νεράκι και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Κρύα ή ζεστή τρώγεται ευχάριστα!!!!!

Η συνταγή είναι από το Χρυσό σκουφάκι

Μελομακάρονο ταψιού (Νηστίσιμο)

Υλικά για ένα ταψάκι : 25 Χ35εκ.

550γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150γρ. ζάχαρη καστανή Ζωγράφος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ

2 βανιλίνες

1 φλιτζάνι καρύδια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. κανέλα
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα

Για το σιρόπι

600γρ. ζάχαρη καστανή Ζωγράφος
½ λίτρο νερό
φλούδα από ½ λεμόνι
2-3 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλας
2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το κονιάκ με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη μας καλά. Διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και προσθέτετε το αφρίζον μείγμα στο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μας με τελευταίο το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει λίγο στο χέρι.
Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Το πιέζουμε με την παλάμη μας να ισιώσει και το πάχος του να είναι περίπου ένα εκατοστό.

Χαράζετε την επιφάνεια σε ρόμβους, αν θέλουμε βάζουμε στο κέντρο του καθενός από ένα κομμάτι καρύδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα μικρή το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα τα γαρίφαλα, το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα. Ανακατεύουμε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και διαλύουμε το μέλι. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό

Ξεφουρνίζουμε το γλυκό το σιροπιάζουμε με το σιρόπι μας ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνουμε να το απορροφήσει και να γίνει χλιαρό τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Εύας Παρακεντάκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος