FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Να μυρίζει… θάλασσα!

Ημερομηνία: 18-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μπορεί να είναι το κρύο τσουχτερό, αλλά εγώ είπα να σας πάω μια βόλτα… θάλασσα με το σημερινό μας μενού κι επιλέγουμε… ψαρικά! Όχι με πανάκριβα ψάρια, αλλά με ταπεινή σαρδελίτσα,  μια ωραία και νόστιμη συνταγή στο φούρνο με μια κρούστα που κάνει όμως και τη διαφορά: σκόρδο, λεμόνι, μουστάρδα, μαραθόσπορο, ρίγανη, δεντρολίβανο και πάπρικα. Πώς να μην είναι μυρωδάτη; Σας έχω όμως ακόμα και τσιπούρα στο φούρνο με λαχανικά και μυρωδικά κι ένα σπέσιαλ κριθαρότο με γαρίδες. Μάλιστα σας συνιστώ γαρίδες ανεμότρατας από τα ψαράδικα που και οικονομικές είναι και πολύ νόστιμες, πραγματικά μυρίζουν θάλασσα. Κι αν θέλετε και γλυκάκι, κάντε ένα γρήγορο του ψυγείου που θα το λατρέψουν όλοι!!

Τσιπούρα στο φούρνο με λαχανικά

Υλικά

4 τσιπούρες 250-300γρ η κάθε μία, καθαρισμένες

2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες

1 μπρόκολο πλυμένο και κομμένο σε μικρά μπουκετάκια

λίγο σέλινο ψιλοκομμένο με τα φύλλα του

ματσάκι μαϊντανό 4-5 κλωναράκια, μόνο τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

2 φύλλα δάφνη

1 κ.γ. ξερό θυμάρι

60 ml. ελαιόλαδο

1 λεμόνι το χυμό του

Αλάτι κατά βούληση

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

150 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις τσιπούρες, ανάμεσά τους τα καρότα, τις πατάτες, το μπρόκολο, τις σκελίδες σκόρδου, το σέλινο, το μαϊντανό και τα φύλλα δάφνης.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το θυμάρι, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Περιχύνουμε με το μίγμα τις τσιπούρες και τις ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά.

Τα καρότα και τις πατάτες τα έχουμε προ βράσει σε νερό για να ψηθούν μαζί με το ψάρι.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σαρδέλες στο φούρνο με μυρωδάτη κρούστα

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες

Για την κρούστα

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε όλα τα μπαχαράδικα)

2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη

2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά – είναι τέλειο για την κρούστα!)

90 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C, στη λειτουργία του αέρα. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά για την κρούστα. Ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις σαρδέλες σε μία στρώση. Απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους.

Gastronomos.gr

Κριθαρότο με γαρίδες

Υλικά

500 γραμ. γαρίδες

50 ml ελαιόλαδο

1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)

1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο

100 ml λευκό κρασί

400 γραμ. τριμμένες ντομάτες

500 γραμ. κριθαράκι

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ½ λίτρο bisque γαρίδας (κατά προτίμηση) ή άλλος ζωμός

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές σε όλα τα ψαράδικα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι. Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο σπασμένο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του. Αφαιρούμε το σκόρδο. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατευουμε να λαδωθεί. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθετουμε την ζεστή bisque γαρίδας (ή άλλο ζωμό). Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση. Βράζουμε για περίπου 15′. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.

Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο. Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολο γλυκό ψυγείου

Υλικά

300 γρ. μπισκότα τύπου Μιράντα

600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα

1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα

250 γρ. σοκολάτα Crunchie, twix κλπ, κομμένη σε μικρά κομματάκια [*]

Εκτέλεση

Στρώνετε με λαδόκολλα ταψιά με διάμετρο βάσης 18 x 28 εκ. και στρώνετε στη βάση τους τα μπισκότα, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να καλύψουν τις βάσεις καλά και να μην υπάρχουν κενά. Αν χρειαστεί κόβετε τα μπισκότα σε κομματάκια και τα τοποθετείτε στα κενά περιμετρικά της βάσης ή και σε τυχόν κενά επάνω από τα ήδη στρωμμένα μπισκότα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ σε πηχτή σαντιγί. Προσθέτετε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε στο μείγμα τα 150 γρ. σοκολάτας κομμένη σε κομματάκια και ανακατεύετε με μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί ισομερώς.

Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότων, ισομερώς μοιρασμένο στα 2 ταψιά, ισιώνετε την επιφάνειά τους και πασπαλίζετε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα 100 γρ. κομματάκια σοκολάτας, μοιρασμένα σε ίσα μέρη στα 2 ταψάκια.

Τα βάζετε στη κατάψυξη για ένα βράδυ, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και παγώσει καλά το μείγμα. Πριν σερβίρετε βγάζετε το γλυκό σας από τη κατάψυξη το αφήνετε για 10 λ σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Αντί για σοκολάτα Crunchie της Cadbury, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Twix, ή Mars, ή Snickers ή ακόμα και Bounty ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος