FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μυρωδάτος Απρίλης με μυρωδάτες συνταγές

Ημερομηνία: 02-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ο γλυκός και μυρωδάτος Απρίλης, ίσως ο πιο ωραίος μήνας της άνοιξης, μας χτύπησε χθες την πόρτα και το ζωογόνο φως του ήλιου έκανε έφοδο στην κουζίνα μας. Μυρωδάτες και οι μαγειρικές μας σήμερα, στο ίδιο μοτίβο με συνταγές για νηστεύοντες και μη, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και τα γούστα της οικογένειας. Μπείτε λοιπόν με κέφι στην κουζίνα, ο καλός και γλυκός καιρός σίγουρα μας έχει φτιάξει τη διάθεση, άντε τυχερούληδες κι από αύριο ανοίγουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις για βόλτες χωρίς το άγχος του προστίμου κι ετσι μαγειρέψτε και μετά θάλασσα η βουνό διαλέγετε και παίρνετε!

Το πρώτο μας φαγάκι είναι ένα υπέροχο χοιρινό με πρασοσέλινο, παραδοσιακή συνταγή ότι πρέπει για μεσημέρι Κυριακής για όσους βεβαίως δεν νηστεύουν. Κι επειδή καρδιές δεν χαλάμε, σας έχω και τα νηστίσιμα, ένα χταπόδι με μελωμένες πατατούλες που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας και μετά μια νηστίσιμη τούρτα! Ναι τούρτα για όσους νηστεύουν, καλά διαβάσατε, πολύ απλή συνταγή  που πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά γλυκαίνει το στόμα! Καλό Απρίλη λοιπόν να έχουμε και καλές βόλτες στην εξοχή και όχι στριμωγμένοι σε πλατείες! Για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό και όχι πάλι στο μπαλκόνι!!

Χταπόδι γιαχνί της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου | Συνταγή | Argiro.gr

Χταπόδι γιαχνί με μελωμένες πατάτες

Υλικά

1½ κιλό χταπόδι

3 μέτρια κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

6 μέτριες πατάτες

4 σκελίδες σκόρδο

400 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. Κόκκινο Ξίδι

2 δαφνόφυλλα

4-5 κόκκοι μπαχάρι

1 κ.σ. ζάχαρη

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το χταπόδι γιαχνί με πατάτες

ξεπλένουμε πρώτα το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά. Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για το χταπόδι γιαχνί. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις προσθέτουμε στο χταπόδι και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα να λαδωθούν. Περιχύνουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό. Σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.

Δοκιμάζουμε το χταπόδι γιαχνί και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε. Ποτέ δεν αλατίζουμε ένα φρέσκο χταπόδι αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα. Είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του.

Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Χοιρινό πρασοσέλινο

Χοιρινό με πρασοσέλινο

Υλικά

2 κιλά χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 πράσα, κομμένα σε ροδέλες

4 μάτσα σέλινο, ψιλοκομμένα

1.5 lt ζωμό λαχανικών

100 ml κρασί, λευκό

Χυμό από 2 λεμόνια

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κατσικάκι από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.

Ύστερα, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.

Έπειτα, προσθέτουμε το χοιρινό, ανακατεύουμε εκ νέου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6-8 λεπτά.

Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε το πράσο, το ζωμό λαχανικών, το σέλινο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά με κλειστό καπάκι. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και διορθώνουμε το αλάτι.

Τέλος, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Νηστίσιμη Τούρτα Κατσαρόλας από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη

Νηστίσιμη τούρτα κατσαρόλας!

Υλικά

1 λίτρο γάλα αμυγδάλου

200 γρ. ζάχαρη

85 γρ. κορν φλάορ

100 γρ. μαργαρίνη

150 γρ. κουβερτούρα 52%

250 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

400 γρ. μπισκότα, νηστίσιμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, τη ζάχαρη, το κορν φλάορ και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα νηστίσιμα μπισκότα, ρίχνουμε από επάνω την κρέμα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 24 εκ. και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος με τη βανίλια, απλώνουμε πάνω από την τούρτα και γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος