FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Με άρωμα Χριστουγέννων

Ημερομηνία: 24-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Οι γιορτές που όλοι περιμένουμε σαν τα μικρά παιδιά, γεμάτες λάμψη, φως, μηνύματα αγάπης,  επιτέλους έφτασαν! Και ίσως είναι μια από τις ελάχιστες περιόδους που οι νοικοκυρές μπαίνουν στην κουζίνα χωρίς γκρίνια, επιστρατεύοντας όλη τους την μαεστρία και την φαντασία για το καλύτερο αποτέλεσμα. Για το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι ή το ρεβεγιόν σας, σίγουρα θα πρέπει να βάλετε αγάπη και μεράκι, για να μείνει το κάλεσμα αλησμόνητο σε όλους. Έτσι λοιπόν σας έχω μια απαιτητική αλλά νοστιμότατη συνταγή για την κλασική Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, την βασίλισσα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού από τον Ηλία Μαμαλάκη που σίγουρα θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας και όλη η οικογένεια. Κι όσοι δεν αγαπάτε την γαλοπούλα, μπορείτε να επιλέξετε χοιρινό για το τραπέζι σας. Ο συνδυασμός χοιρινού με πορτοκάλι υπό τις οδηγίες της Ντίνας Νικολάου είναι ό,τι πιο γιορτινό μπορείτε να σερβίρετε αυτά τα Χριστούγεννα.

Όσο για τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι πολλά και πλούσια, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση και βέβαια εκτός από τα κλασικά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, υπάρχουν εκατοντάδες συγκλονιστικά γλυκά που θα μεταμορφώσουν το γιορτινό τραπέζι σε πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων. Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας ένα ποίημα, αλλά και Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που θα συνοδέψει τον καφέ σας και φυσικά οι κλασικές δίπλες που θέλουν όμως περισσότερη τέχνη και μαεστρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για happy thanksgiving turkey meal

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά

1 μεγάλη γαλοπούλα

Για τη γέμιση

700 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ

2 κρασοπότηρα λευκό κρασί

60 γρ. Βούτυρο Αγελάδος

2 κ.σ.  Ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα

2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι νυχάκι

24 κάστανα καθαρισμένα

3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

½ κ.γ. κανέλα τριμμένη

½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα 1 κ.σ. ζάχαρη Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μίγμα για το άλειμμα

1 φλιτζάνι τσαγιού Χωριό Βούτυρο Αγελάδος

1 φλιτζάνι του καφέ μέλι

1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί

Πιπέρι

Γλυκιά πάπρικα

Ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο αγελάδος μαζί με το ελαιόλαδο

Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.

Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευθεί με το κρεμμύδι.

Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση.

Ρίχνετε τις σταφίδες, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ρύζι.

Αφήνετε να βράσει με ανοικτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε τα κάστανα και το κουκουνάρι. Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Να θυμάστε ότι η γέμισή σας δεν πρέπει να είναι στεγνή, ούτε όμως και νερουλή. Πρέπει να είναι μελωμένη σαν αραιό μέλι!

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώνετε την οπή με ένα πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.

Ετοιμάζετε το άλειμμα και ψήσιμο

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει.

Το αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί , το πιπέρι και την πάπρικα.

Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού.

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει.

Ψήνετε για 2 ½ ώρες και κάπου κάπου την αλείφετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.

Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.

Σίγουρα θα το λατρέψουν οι επισκέπτες σας!

Η συνταγή είναι από τον Ηλία Μαμαλάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για beef tenderloin

Χριστουγεννιάτικο μελωμένο χοιρινό

Υλικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)

½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη μαρινάδα

χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γλυκό κρασί

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κύβος λαχανικών, θρυμματισμένος

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι δεν θα χρειστείτε γιατί περιέχει το ρας-ελ-χανούτ

Για τις πατάτες:

1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες

1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες

1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατέψτε καλά. Βάλτε εκεί και το κρέας, γυρίστε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάστε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάλτε τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Στραγγίξτε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα, και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίξτε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατέψτε καλά και αδειάστε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.

Πασπαλίζετε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήστε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήστε το για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.

Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου

Αποτέλεσμα εικόνας για Σοκολατένιος κορμός

Σοκολατένιος κορμός

Υλικά

Για το κέικ

6 μεγάλα αυγά

150 γρ. μαύρη ζάχαρη

50 γρ. σκόνη κακάο

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

225 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά

250 γρ. κάστανο σε πουρέ

1 κ.σ. μπράντι (προαιρετικά)

Για το γλάσο

285 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά

150 γρ. σοκολάτα γάλακτος

100 γρ. κουβερτούρα

Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στου 180 C. Λαδώστε ένα ταψάκι διαστάσεων 30×20 εκ. και σκεπάστε το με λαδόχαρτο.
Σε ένα μίξερ ρίξτε τους κρόκους των αυγών και χτυπήστε για δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει πυκνό. Εν τω μεταξύ ανακατέψτε τη σκόνη κακάο και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και ρίξτε τα στο μείγμα με τους κρόκους.

Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια και αφού γίνει το μείγμα αφράτο ρίξτε το στο υπόλοιπο μείγμα. Αφού ανακατέψετε ξανά, ρίξτε και απλώστε το ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε σε ένα ράφι του ψυγείου μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και καλύψτε τη με ένα κομμάτι λαδόχαρτο το οποίο στη συνέχεια θα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Αφού ψηθεί τελικά το κέικ, βγάλτε το από το ταψάκι του και βάλτε το πάνω στο λαδόχαρτο της κρύας πετσέτας με τη βοήθεια της οποίας θα το τυλίξετε σφιχτά σε ρολό και θα το αφήσετε να κρυώσει ακόμα περισσότερο, ενώ είναι ακόμα τυλιγμένο.

Εν τω μεταξύ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια προσθέστε τον πουρέ κάστανο και το μπράντι. Για να φτιάξετε το γλάσο, ζεστάνετε την κρέμα στα όρια του βρασμού και μόλις τη βγάλετε από τη φωτιά προσθέστε τα κομμάτια της σοκολάτας γάλακτος, της κουβερτούρας και το αλάτι. Ανακατέψτε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί και αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν το κέικ, που έχετε αφήσει να κρυώνει, είναι ελάχιστα ζεστό, ξετυλίξτε το σε μια ξύλινη σανίδα και απλώστε πάνω του την κρέμα με το κάστανο. Τυλίξτε ξανά και τοποθετείστε το ρολό στον δίσκο σερβιρίσματος. Εκεί καλύψτε το ρολό με το γλάσο σοκολάτας και αφού κρυώσει λίγο, χρησιμοποιήστε το πιρούνι για να σχηματίσετε το εφέ του ξύλινου κορμού. Τέλος, πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για να είναι χιονισμένος ο εορταστικός σας κορμός.

Συνταγή: clickatlife.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίπλες ή αυγοκαλάμαρα

Δίπλες ή αυγοκαλάμαρα

Yλικά

6 αυγά

Ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 φλ. μέλι

1 1/2 κούπα νερό

2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα

2 κ.γ. κανέλα

Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Χτυπήστε ελαφρά τ’ αυγά σ’ ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη.

Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. Έτσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πιρούνι.

Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τις σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους.

Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγες-λίγες, αφήνοντάς τις να βράσουν μερικά λεπτά. Όταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τις με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.

Συνταγή: madata.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Υλικά

2 φλ. βούτυρο

2 φλ. σκουκόχρωμη ζάχαρη

1 1/2 φλ. αλεύρι

3 φλ. σταφίδες ξανθές

3 φλ. σταφίδες μαύρες

1 φλ. κόντιτα (φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα)

5 αυγά

4-5 κ.σ. μέλι

1 λεμόνι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο

400 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί τριμμένη

3 κ.σ. γάλα

Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα κόντιτα. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα κόντιτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα.

Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για 25-30 μέρες. Για να τις σερβίρετε τα Χριστούγεννα τις ζεσταίνετε -ιδανικά στον ατμό 1½ -2 ώρες- και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.

Συνταγή: icookgreek.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος