FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Με άρωμα Χροιστουγέννων!

Ημερομηνία: 24-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ναι, τα Χριστούγεννα είναι εδώ!  Ήρθαν και σε πείσμα του κορονοϊού θα τα γιορτάσουμε και φέτος, με λιγότερους αγαπημένους, λιγότερες αγκαλιές και φιλιά αλλά με πολύ αγάπη! Γιατί η αγάπη όλα τα νικάει! Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας θα είναι φυσικά μικρότερο φέτος, δεν υπάρχουν ρεβεγιόν και καλεσμένοι, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι θα το ετοιμάσουμε με την ίδια φροντίδα πάντα, με μεράκι και φαντασία για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια με την οικογένειά μας.

Οικογενειακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν και έτοιμες οι προτάσεις μας, συνταγές με εκλεπτυσμένη γεύση, για να κλέψουμε τις εντυπώσεις! Σας έχω λοιπόν την πιο φανταστική Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλααπό τον σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη κι αν ακολουθήσετε ένα – ένα τα βήματα, θα έχετε ένα λουκούλλειο γεύμα!

Επειδή όμως δεν αγαπάνε όλοι την γαλοπούλα για το τραπέζι των Χριστουγέννων, υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση του χοιρινού. Ο συνδυασμός χοιρινού με πορτοκάλι υπό τις οδηγίες της Ντίνας Νικολάου είναι ό,τι πιο γιορτινό μπορείτε να σερβίρετε αυτά τα Χριστούγεννα. Η γεύση θα σας μείνει αλησμόνητη!

Για τα γλυκά μας, πέρα από τα καθιερωμένα μελομακάρονα και τους κουρπαμπιέδες, ετοιμάστε  για το γιορτινό τραπέζι σας, τον  απόλυτο κορμό των Χριστουγέννων που δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να τον φτιάξετε στο «ζαχαροπλαστείο» του σπιτιού σας. Μαγευτική η εικόνα του και ακόμα πιο μαγευτική η κάθε γλυκιά δαγκωνιά!

Κι επειδή δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να απολαμβάνεις τον καφέ σου παρέα με ένα κομμάτι λαχταριστό κέικ,  ειδικά τις γιορτές, δείτε μια ιδέα μοιάζει ιδανική! Μιλάω για το χριστουγεννιάτικο κέικ του σεφ Βασίλη Καλλίδη θα  το λατρέψετε για την πλούσια γεύση του και τα υπέροχα κράνμπερις που θα ανακαλύψετε σε κάθε δαγκωνιά.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία!!

Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλα - Roast Turkey

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Υλικά

3 κιλά Γαλοπούλα

130 γρ. μουστάρδα

μείγμα μπαχαρικών για κότα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι

500 γρ. κιμάς ανάμεικτος

100 γρ. σταφίδες

15 γρ. κουκουνάρι

120 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα

130 γρ. λευκό κρασί

200 γρ. κίτρινο ρύζι

200 γρ. ρύζι γλασέ

αλάτι

μαυροπίπερο

κόκκινο πιπέρι

1/2 κ.γ. κανέλα

500 γρ. ζωμός κότας

1 κ.σ. άνηθος

500 γρ. ζωμός κότας

1 κιλό νερό

λίγες φέτες κρεμμύδι

μισό καρότο

Εκτέλεση

Αλείφουμε τη γαλοπούλα με τη μουστάρδα και με το μείγμα μπαχαρικών για κότα.

Σε 1 τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, τον κιμά, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το λευκό κρασί, το κίτρινο ρύζι και το ρύζι γλασέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό και μετά προσθέτουμε τα 500 γρ. ζωμό κότας, το αλάτι, το μαυροπίπερο, τη κανέλα, το κόκκινο πιπέρι.

Μόλις απορροφήσει το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο.

Γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα και δένουμε τη γαλοπούλα με σπάγκο.

Σε 1 γάστρα βάζουμε τη γαλοπούλα, λίγες φέτες κρεμμύδι, μισό καρότο κομμένο, 500 γρ. ζωμό κότας, νερό, ελαιόλαδο, μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160-170 για περίπου 3 ώρες.

Αφαιρούμε το καπάκι και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Σέρρες: Απολαύστε τη χοιρινή σπάλα των Κρεοπωλείων Ζορμπάς ΜΟΝΟ με 2,99€ το κιλό! - serraikanea.gr

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πορτοκάλι

Υλικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι)

½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη μαρινάδα

χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γλυκό κρασί

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κύβος λαχανικών, θρυμματισμένος

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι δεν θα χρειστείτε γιατί περιέχει το ρας-ελ-χανούτ

Για τις πατάτες

1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες

1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες

1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατέψτε καλά. Βάλτε εκεί και το κρέας, γυρίστε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάστε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε να μαριναριστεί για 3 – 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάλτε τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Στραγγίξτε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα, και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίξτε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατέψτε καλά και αδειάστε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.

Πασπαλίζετε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήστε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήστε το για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.

Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.

Η συνταγή για το χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πορτοκάλι της Ντίνας Νικολάου

Dzień Babci i Dzień Dziadka: Przepis na szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem I Dziecko

Κέικ Χριστουγέννων με κράνμπερι

Υλικά

250 γρ. βούτυρο λιωμένο

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά

1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

½ κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη

300 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι

150 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

50 ml μαύρο ρούμι

Ζάχαρη άχνη και κράνμπερι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες τα 250 γρ. από τα κράνμπερι και το ρούμι και τα αφήνουμε για λίγο να μουλιάσουν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν και την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα απαλά ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα με το ρούμι και ανακατεύουμε πάλι καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα που ανοίγει διαμέτρου 24 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αφαιρούμε την φόρμα και το βάζουμε σε μία συρμάτινη σχάρα να κρυώσει καλά.

Τοποθετούμε το κέικ σε μία όμορφη πιατέλα με πόδι και στολίζουμε με τα υπόλοιπα κράνμπερι και ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή είναι του Βασίλη Καλλίδη ( από το bovary.gr)

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα! | e-Today.GR

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

80 γρ. αλεύρι

80 γρ. ζάχαρη άχνη

3 μεγάλα αβγά

2 βανίλιες

Για την κρέμα βουτύρου-σοκολάτας

230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια

120 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κρόκοι αβγών

2 κ.σ. κονιάκ

Για τη γέμιση

2 φλ. τσ. πουρέ κάστανου (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο)

30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια

150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

μερικά μαρόν γκλασέ

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι. Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους. Όταν αρχίσουν ν’ αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ. Το ψήνουμε για 12′-13′. Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.

Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2′-3′.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά. Για την κρέμα κάστανου λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και 2-3 μαρόν ψιλοκομμένα. Μόλις το μείγμα κρυώσει, ενσωματώνουμε τη σαντιγύ.

Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας. Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα. Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα. Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος