FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μαγειρεύω με ελαιόλαδο μοσχοβολιστό!

Ημερομηνία: 29-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Το ελαιόλαδο που γιάτρευε τις πληγές του Οδυσσέα, που έγινε φάρμακο στα χέρια του Ιπποκράτη, και που αποτελεί αντικείμενο ερευνών των σύγχρονων επιστημόνων για τα θαυματουργά του αποτελέσματα, είναι μοναδικό όπλο στα χέρια του θνητού που επιδιώκει την τέλεια υγεία! Αρκεί  λοιπόν να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να απολαύσουμε τη θεϊκή του γεύση και τα οφέλη του για την υγεία μας.

Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, την πρώτη ύλη για τις περισσότερες συνταγές που δημιουργούμε και ψάχνοντας βρήκα πολύ ωραία πράγματα να σας παρουσιάσω. Έχουμε και λέμε λοιπόν:  Θεϊκό νηστίσιμο ελιόψωμο, τραγανό απ’ έξω και αφράτο από μέσα. Αν θέλετε το πιο νόστιμο ελιόψωμο, σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε φέτα και απογειώστε το!  Mπριάμ,  ένα από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που όταν μαγειρευτεί σωστά αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Πολλές φορές, τα παιδιά αρνούνται να το φάνε, όμως με την συνταγή που σας προτείνω, σας εγγυώμαι ότι θα γλείφουν και τα δάχτυλά τους! Λαδερά φασολάκια μαγειρεμένα όμως με… κιμά, διαφορετικά από ότι τα  έχουμε συνηθισει, αλλά και χοιρινό στο φούρνο με μπάμιες! Απλά, δοκιμάστε το είναι λουκουμι ακόμα κι αν δεν αγαπάτε τις μπάμιες.

Έχουμε όμως και τα γλυκάκια μας, μια παραδοσιακή λευκαδίτικη συνταγή για μία γλυκιά και νηστίσιμη λαδόπιτα! Θυμίζει χαλβά και είναι πανεύκολη και θεϊκή!  Επίσης, με ελαιόλαδο μπορείτε να φτιάξετε μπράουνι, το πιο δημοφιλές αμερικανικό γλυκό που στην προκειμενη περίπτωση  ρετουσάρεται με ένα πιο υγιεινό πρίσμα: λάδι αντί για βούτυρο! Αυτά λοιπόν τα ωραία, ραντεβού και αύριο με περισσότερες ακόμα συνταγές!

Μπριάμ, η συνταγή που αρέσει σε όλους! | Συνταγές

Μπριάμ… αλλιώς!

Υλικά

2 κρεμμύδια

1/2 κιλό πιπεριές διάφορα χρώματα

200 γρ. κολοκυθάκια

400 γρ. πατάτες

200 γρ. μελιτζάνες

4 ντομάτες

αλάτι

πιπέρι

200 γρ. φέτα

50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1/2 ματσάκι άνιθο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

ελαιόλαδο για ελαφρυ τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ μας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σε ενα τηγάνι τηγανίζουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, τις μελιτζάνες κομμένες σε κύβους, τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές ψιλοκομμένες.

Σε ένα πυρέξ ή σε μια γάστρα απλώνουμε τις μισές ντομάτες αφού πρώτα τις λιώσουμε στο μπλέντερ.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Αρχίζουμε να στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες, μετά τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, την μισή δόση της φέτας, και τα κολοκυθάκια.

Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ντομάτα με τον άνιθο και τον μαιντανό και την περιχύνουμε πάνω στα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα.

Αν θέλουμε να ψήσουμε το μπριάμ μας σε ανοικτό ταψί, τότε πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) και με την τριμμένη φρυγανιά. Διαφορετικά, αν χρησιμοποιήσουμε κάποια γάστρα τότε δεν χρειάζεται!

Βάζουμε το μπριάμ στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45-60 λεπτά. Αν κατα την διάρκεια του ψησίματος παρατηρήσουμε το φαγητό να “στεγνώνει” προσθέτουμε λίγο νερό

Συνταγές Μαγειρικής - Κρεατικά - Page 4 of 24 - Chefoulis

Λαδερά φασολάκια με κιμά!

Υλικά

Φασολάκια 1 κιλό καθαρισμένα

Κιμάς μοσχαρίσιος 1/4

Κιμάς χοιρινός 1/4

Κρεμμύδια 2 ψιλοκομμένα

Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί

Πιπεριές πορτοκαλί 2 κομμένες σε χονδρές λωρίδες

Ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

Νερό

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.Προσθέτουμε τις πιπεριές και μόλις μαραθούν λίγο προσθέτουμε λίγο νεράκι, αλάτι , πιπέρι κι αφήνουμε να ψηθεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ντοματάκι κον κασέ και τα φασολάκια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό.Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια μας.

chefoulis.gr

Χοιρινό φούρνου με μπάμιες

Χοιρινό φούρνου με μπάμιες

Υλικά

Χοιρινές μπριζόλες 4 τεμ

Μπάμιες 500 γρ

Κρεμμύδια ξερά μέτρια 2 τεμ κομμένα ροδέλες

Κρεμμυδάκια φρέσκα 2 τεμ κομμένα ροδέλες

Πιπεριές κόκκινη -πράσινη 2 τεμ

Σέλινο 1 κλωναράκι ψιλοκομμένο

Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος

Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού

Αλάτι -πιπέρι

Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού

Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε  και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Πλένουμε τις μπριζόλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το αλάτι, τα πιπέρια να αφήσουν το άρωμά τους, τα σοτάρουμε να μαλακώσουν, προσθέτουμε τις μπάμιες, δεν ανακατεύουμε απλώς κουνάμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου για 7 -8 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το νερό, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά και βάζουμε το φαγητό σε ταψί ή πυρέξ. Τοποθετούμε από πάνω τις αλατισμένες μπριζόλες και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Στα 30 λεπτά σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

chefoulis.gr

Ελιόψωμο | Recipe in 2020 | Ιδέες για φαγητό, Φαγητό ποτό, Συνταγές για φαγητά

Ελαιόψωμο

3¼ φλ. αλεύρι για ψωμί

1½ κ.γλ. ξερή μαγιά σε σκόνη (κοφτό)

1½ κ.γλ. αλάτι

1½ φλ. χλιαρό νερό

1½ φλ. ψιλοκομμένες ελιές

σουσάμι προαιρετικά

λίγο έξτρα αλεύρι ή αλεύρι ολικής

λίγο ελαιόλαδο για το μπολ

Εκτέλεση

Για αυτό το νηστίσιμο, τραγανό και αφράτο χωριάτικο ελιόψωμο, βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5-6΄ σε μέτρια ταχύτητα. Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης.

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2′ να μπουν οι ελιές στη ζύμη. Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και δίνουμε σχήμα σφαιρικό. Βάζουμε τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω μέσα σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη για το ελιόψωμο να σταθεί και να ωριμάσει στον πάγκο, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περίπου 2,5 με 3 ώρες.

Αφού φουσκώσει η ζύμη καλά, τη βγάζουμε επάνω στον πάγκο, την πιέζουμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει ελαφρά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τραβήγματα για λίγο.

Δίνουμε σχήμα στρογγυλού καρβελιού στη ζύμη, μαζεύοντας τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε πάνω σε μία πετσέτα πασπαλισμένη με αλεύρι ολικής. Οι ενώσεις πρέπει να ακουμπούν επάνω στην πετσέτα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ελιόψωμου με λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ξαναφουσκώσει, για περίπου 45΄.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα. Βάζουμε μια μαντεμένια γάστρα με καπάκι στο φούρνο να ζεσταθεί καλά. Μόλις η γάστρα κάψει καλά και ο φούρνος φτάσει την θερμοκρασία που θέλουμε, βγάζουμε με προσοχή την καυτή γάστρα στον πάγκο, στρώνουμε μέσα μία λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το ελιόψωμο. Χαράζουμε 2-3 μικρές χαρακιές στην επιφανεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή κρούστα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Λαδόπιτα Λευκάδος | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou | Food, Desserts, Food and drink

Λαδόπιτα Λευκάδος

Υλικά

1.200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κιλό ζάχαρη

1 φλ. μέλι

8 φλ. νερό

6 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. κανέλα

1 κ.γλ γαρύφαλλο

1/2 φλ σουσάμι

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή λαδόπιτα Λευκάδος, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο να βράσουν, για περίπου 10΄. Το σιρόπι αυτό το διατηρούμε καυτό.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Τότε, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ψήνοντας το να καβουρδιστεί για περίπου 15΄.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο αλεύρι το καυτό σιρόπι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα για 20΄.

Σε ένα ταψί 36 εκ. βάζουμε πασπαλίζουμε το σουσάμι να καλύψει όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα.

Το πατάμε καλά καλά με ένα κουτάλι να πάει παντού και να ισιώσει. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στη  μεσαία σχάρα, για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι. Αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού, τότε η λαδόπιτα είναι έτοιμη.

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μπράουνι με ελαιόλαδο

Μπράουνι με ελαιόλαδο

Υλικά

300 γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο

160 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. ζάχαρη

4 τεμ. αυγά

120 γρ. αλεύρι

120 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

σαντιγί άγλυκη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά και τα ανακατεύουμε με τη σοκολάτα. Προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) μαζί με τα χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μακρόστενο τσέρκι ή μία φόρμα της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 25-30 λεπτά. Το διατηρούμε εκτός ψυγείου. Εάν θέλουμε το ζεσταίνουμε πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος