FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Καιρός να… γλυκαθούμε!

Ημερομηνία: 07-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας των μεγάλων εορτών, η αρχή έγινε με τα Νικολοβάρβαρα και συνεχίζουμε με πολλές ακόμα μέχρι να φτάσουνε τα Χριστούγεννα και άρα ετοιμάζουμε γλυκά για τους δικούς μας εορτάζοντες και για τους φίλους μας. Έτσι είπα λοιπόν σήμερα να κάνουμε μια εξαίρεση και την μερίδα του λέοντος στις συνταγές μας, να την παραχωρήσουμε σε γλυκά εδέσματα και μόνο μια να είναι κανονικό φαγητάκι. Τι διάλεξα; Να σας πω, εμένα η όρεξή μου τράβαγε… κανελόνια με κιμά και τυριά, πλούσιο φαγητό από κάθε άποψη, αλλά πολύ χορταστικό και να είστε σίγουρες ότι τα παιδιά να δεν τον λατρεύουν γενικώς, θα το λατρέψουν σίγουρα! Όσο για τα γλυκάκια μας, θεσπέσια τούρτα καρυδόπιτα με κρέμα καραμελέ, μπορείτε να την βρείτε και στο βιβλίο μου «Μικρές Ιστορίες μαγειρικής», αν δεν την έχετε φτιάξει ποτέ, κάντε το τώρα αμέσως! Θα ξετρελαθείτε! Θέλει απλώς λίγη προσοχή στο στήσιμο. Τι άλλο σας έχω; Ένα τζίζκεικ με twix σοκολάτα και τρουφάκια ροζ υπέροχα που μπορείτε να τα ετοιμάσετε και για δώρο σε φίλους σε μια ωραία συσκευασία. Αυτά προς το παρών και θα επανέλθουμε με… γιορτινές συνταγές!

Κανελόνια με κιμά και τυριά

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά

1/3 κουταλιά του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

3 φλιτζάνια έτοιμη σάλτσα μεσογειακή

1 κουτάκι ζωμός βοδινού αραιωμένος σε 4 φλιτζάνια

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

400 γραμμάρια κανελόνια (1 κουτί)

150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη

200 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε τον κιμά και το μπαχάρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από την σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ξανά ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μισό ζωμό βοδινού και ανακατεύουμε.

Μόλις πάρει μία βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε ελαφρώς την φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να σωθούν τα υγρά.

Αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε την φέτα και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα κανελόνια, τα τοποθετούμε στο ταψί, προσθέτουμε λίγο ζωμό και την υπόλοιπη ντομάτα με την κρέμα γάλακτος, στην συνέχεια ρίχνουμε και την τριμμένη μοτσαρέλα από επάνω, σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου.

Mamapeinao.gr

Καρυδόπιτα με κρέμα καρεμελέ

Υλικά:

Για την καραμέλα:

1 κούπα ζάχαρη

3 κουταλιές σούπας νερό

1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Για την κρέμα καραμελέ:

6 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

3 βανίλιες

4 κούπες γάλα χλιαρό

Λίγο ανθόνερο

Για την καρυδόπιτα:

1 κούπα ζάχαρη

4 αυγά

1 κούπα καρύδια

¾ της κούπας τριμμένη φρυγανιά

1 μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

Για την καραμέλα:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, δεν τα ανακατεύω ΚΑΘΟΛΟΥ, και όταν πάρει το μείγμα καστανό χρώμα το αποσύρω από τη φωτιά και το ρίχνω σε στρογγυλή φόρμα του κέικ (διαμέτρου 24 ή 26 εκ.) φροντίζοντας να πάει όχι μόνο στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα.

Για την κρέμα καραμελέ:

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και τις βανίλιες για δέκα λεπτά. Χαμηλώνω στο 1 την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα. Θα παρατηρήσετε να δημιουργείται αρκετός αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς

Το υλικό μας τώρα το ρίχνουμε στην φόρμα του κέικ με την καραμέλα αφού βεβαιωθούμε ότι έχει κρυώσει εντελώς.

Βάζουμε την φόρμα του κέικ σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο c , σε αέρα για 35΄. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα (κουράγιο…)

Για την καρυδόπιτα:

Σε ένα  μπολ χτυπάμε για δέκα λεπτά τα αυγά με τη ζάχαρη. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ στο 1 και προσθέτω τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο ώσπου να ομογενοποιηθούν .

Όταν είναι έτοιμη η κρέμα καραμελέ (πρέπει να έχει κάνει τσίπα στην επιφάνεια) τη βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα της καρυδόπιτας πάνω στην κρέμα περιμετρικά.

Ξαναβάζουμε τη φόρμα στο φούρνο (με το ταψάκι φυσικά) ψήνουμε για άλλα 30΄.

Όταν τελειώσουμε το ψήσιμο αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή γύρω στις 14 ώρες πριν το ξεφορμάρουμε.

Κατά το ξεφορμάρισμα θα βοηθούσε η χρήση ενός μαχαιριού περιμετρικά της φόρμας.

Τρουφάκια με βανίλια υποβρύχιο, και καρύδα

Υλικά

βανιλια – 400 γρ. υποβρυχιο λιωμενη σε χαμηλη θερμοκρασια

ινδικη καρυδα – 150 γρ.

κουβερτουρα – 200 γρ.σοκολατα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη βανίλια σε χαμηλή θερμοκρασία
Ρίχνουμε τη καρύδα και τα πλάθουμε σε μπαλιτσες αν θέλετε βάζετε χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο για να βγουν ροζ
Βουτάμε στη λιωμενη κουβερτούρα με τρυμενη λευκή σοκολάτα η σκέτα
Διατηρούμε εκτός ψυγείου

Παναγιώτα Κυριάκου- Οι συνταγές της Βενετίας

Τσιζκέικ με TWIX

Υλικά

Για τη βάση

250 γραμμάρια μπισκότα digestive

100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας λιωμένο

Για την κρέμα

1 morfat creamy

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

400 γραμμάρια τυρί κρέμα

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας καραμέλα γάλακτος ή καραμελωμένο ζαχαρούχο

Για τη διακόσμηση

Σοκολάτες TWIX κομμένες

Καραμέλα γάλακτος ή καραμελωμένο ζαχαρούχο

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Τα τοποθετούμε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Πιέζουμε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το μείγμα και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Χτυπάμε τη σαντιγί για 5 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζουμε την καραμέλα και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Τη στρώνουμε πάνω από τη βάση και τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον. Έπειτα ανοίγουμε προσεκτικά τη φόρμα και ρίχνουμε από πάνω τις σοκολάτες ψιλοκομμένες και την καραμέλα που έχουμε ζεστάνει λίγο για να είναι πιο ρευστή. Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για μια με 2 ώρες πριν το κόψουμε.

Ελένη Πετρακοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος