FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η… τριπλέτα της απόλαυσης!

Ημερομηνία: 23-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ο καιρός μετά την πτώση της θερμοκρασίας των προηγούμενων ημερών και το ξαφνικό μπουρίνι που θύμισαν χειμώνα, γλύκανε και πάλι και τουλάχιστον η δική μου διάθεση έφτιαξε. Μάλλον δεν είμαι έτοιμη για την… βαρυχειμωνιά! Παίρνουμε λοιπόν ξανά τη θέση μας στην κουζίνα και ετοιμάζουμε τρεις υπέροχες συνταγές για το Σαββατοκύριακό μας!

Το Μοσχαράκι Στρογγανόφ, είναι ένα ελαφρύ πιάτο που προέρχεται από τη Ρωσία, που λόγω της νοστιμιάς του και της απλότητας των υλικών και της παρασκευή του έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι σε… ελαφριά έκδοση χωρίς βαριά κρέμα γάλακτος. Ένα επίσης πολύ ωραίο φαγάκι, είναι το κριθαράκι – κριθαρότο στην μοντέρνα του πλέον ονομασία- με χωριάτικο λουκάνικο, απλή συνταγή, πεντανόστιμη που γίνεται γρήγορα και σε βγάζει από την δύσκολη θέση, ετοιμάζεται σε λίγη ώρα ένα ωραίο φαγητό για τα παιδιά σας. Όσο για το γλυκάκι μας, δεν σας έχω ξεχάσει, πως θα μπορούσα άλλωστε αφού είμαι και πρώτη γλυκατζού, σας προτείνω μια πάστα ταψιού, η συνταγή κι αν και φαίνεται περίπλοκη δεν είναι, απαιτεί όμως λίγο παραπάνω από το χρόνο σας γιατί έχει αρκετές παρασκευές. Το αποτέλεσμα όμως θα σας ξετρελάνει!

Κριθαρότο με χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά

400 γρ. Λουκάνικο χωριάτικο

500 γρ. Κριθαράκι μέτριο

2 κρεμμύδια κομμένα σε καρέ

1 καρότο τριμμένο

200 γρ. Ντοματινια

Μισο κ.γ. Μπούκοβο γλυκό

Πάπρικα γλυκιά

Λίγο αλάτι

1 κύβο βοδινου

1 κύβο ζυμαρικών

1 λίτρο νερό ζεστό

Κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Βάζουμε σε μια ρηχή μεγάλη κατσαρόλα ελαιόλαδο, κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τσιγαρίζουμε… το βγάζουμε, το βάζουμε σε ενα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη… Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το καρότο για 1-2 λεπτά, Ρίχνουμε το κριθαράκι, τα ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε τα ντοματινια που τα έχουμε κόψει στα 4… σε ένα μεγάλο μπολ Ρίχνουμε το νερο και τους κύβους… ανακατεύουμε καλά να λιώσουν ώστε να έχουμε τον ζωμό μας… παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο και το Ρίχνουμε στο κριθαράκι ανακατεύοντας για να μην μας κολλήσει… Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και λιγο αλατι αν χρειάζεται… Προς το τέλος, λιγο πριν γινει το κριθαρακι, Ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και το τυρί…

Η συνταγή είναι από την Ελένη Τσουτσουδάκη- Βασσάλου ( Οι συνταγές της Βενετίας)

Μοσχαράκι Στρογγανόφ με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

800 γρ. μοσχάρι (ποντίκι, κιλότο ή νουά)

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες (ή champignon σε κονσέρβα)

1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

3 κ.σ. μουστάρδα

500 ml ζωμό κοτόπουλο

αλάτι πιπέρι

1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο ή φρέσκα φύλλα μαϊντανού

200 γρ. sour cream ή 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό+ 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

400 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες ή Μετσόβου ή Πηλιορείτικες (ή λαζάνια ή παπαρδέλες)

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το κρέας, το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε μπουκίτσες διαστάσεων 2×1 εκ. περίπου.

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε καλά τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε ομοιόμορφα τα κομμάτια κρέατος, μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα και τα μεταφέρετε σε μπολ το οποίο σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτετε το ζωμό κότας, τη μουστάρδα, ξαναβάζετε και τα σοταρισμένα κομμάτια του κρέατος, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας, σε μέτρια φωτιά, για 1 περίπου ώρα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και ανακατεύετε.

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη sour cream ή το γιαούρτι ανακατεμένο καλά με τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε απαλά το φαγητό και το σερβίρετε αμέσως με ζεστές χυλοπίτες .

Από τις «συνταγές της παρέας»

Πάστα ταψιού

Υλικά για 16 πάστες

Για το παντεσπάνι

6 αυγά

6 κουτ. σούπας ζάχαρη (κοφτές)

6 κουτ. σούπας αλεύρι(κοφτές)

4 κουτ. σούπας κακάο (γεμάτες)

4 κουτ. σούπας σπορέλαιο

1 βανίλια

2 κ.γ κοφτά μπέικιν

Για το σιρόπι

2 κούπες νερό

2 κούπες ζάχαρη

1 βανίλια

2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)

1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)

Εκτέλεση

Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά. Ρίχνω και τη βανίλια. Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο. Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 35Χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ. Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό. Αφήνω να κρυώσει.

Για τη λευκή κρέμα

2 κονσέρβες  φυτικη σαντιγί(κρύες από το ψυγείο)

1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)

1 βανίλια

-Χτυπάω τη σαντιγί με βάση τις οδηγίες του κουτιού,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.

Για τη γκανάζ σοκολατας

200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)

150γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)πλήρες

1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη

-Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθετω και το μελι, ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.

Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.

Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!!

Πασπαλίζω με λευκές νιφάδες σοκολατας!

Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε. Έτσι θα κοπούν τα

κομμάτια ομοιόμορφα.

Η συνταγή είναι από την Μιχαέλα Στεφανούδη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος