FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Γλυκό, η μέγιστη απόλαυση!

Ημερομηνία: 06-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Λιγουρίτσες τρελές σήμερα και μόνο με γλυκάκι επιβιώνω τώρα και μάλιστα με μπόλικη σοκολάτα, σαντιγί, σιρόπια, να τα γεύεσαι και να λιώνεις, θερμίδες φουλ και δεν συμμαζεύετε και… αύριο κλαίνε!!

Σκέφτομαι και κλαίω από τα γέλια, τη θρυλική σκηνή με το τον Γιώργο Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με την τρομερή περιγραφή στο σερβιτόρο για το προφιτερόλ: «Δε μου λες; Εσείς εδώ φτιάχνετε ένα που είναι, έτσι όλο σαντιγί, που έχει από κάτω σοκολάτα… όχι, από πάνω σοκολάτα… και έχει πάλι το… και είναι όλο μέσα σ΄ ένα γυάλινο μπολ… Σερβιτόρος: Ααα, προφιτερόλ κύριε! Γιώργος Κωσταντίνου: Πώς το ΄πες; Σερβιτόρος: Προφιτερόλ. Γιώργος Κωσταντίνου: Φροφιτερόλ… Σερβιτόρος: Όχι φροφιτερόλ, προφιτερόλ. Να σας το μάθω κύριε… Γιώργος Κωσταντίνου: Όχι… Δε θέλω να το μάθω… Θέλω να το φάω!»

Τώρα φαντάζομαι σας… έφτιαξα τη μέρα, σας άναψα την επιθυμία για γλυκό  κι ετοιμάζεστε να μπείτε στην κουζίνα και να μεγαλουργήσετε. Πάρτε λοιπόν μια ιδέα από τις προτάσεις μου! Όχι, σήμερα δεν έχει φαγητό, μόνο γλυκό!!! Πολύ σας έχω καλοσυνηθίσει!

Αποτέλεσμα εικόνας για καζαν ντιπι

Καζάν Ντιπί Μικρασιάτικο

Υλικά

1 λίτρο γάλα *

1/2 κούπα ρυζάλευρο [ή νισεστέ]

1/4 κούπας ζάχαρη + επιπλέον 3-4 κ.σ. [για το κάψιμο]

1 κ.γ. ανθόνερο

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο (ή το νισεστέ), τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει και να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει. Θέλουμε μια –σχεδόν- σφιχτή, παχύρευστη όμως κρέμα, γιατί μετά θα πήξει και στη διαδικασία του ψυγείου.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε τη κρέμα στην άκρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.

Σε μεσαίου μεγάθους [που να χωράει η γέμιση της κατσαρόλας] αντικολλητικό τηγάνι ή ταψάκι, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ζάχαρη και τη λιώνουμε. Mε κουτάλι, βοηθάμε να πάει η ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, ή του ταψιού, παίρνοντας ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας (προσοχή, όχι πολύ σκούρο χρώμα γιατί θα πικρίσει). Στη συνέχεια, παίρνουμε μια κουτάλα με μια μεγάλη δόση κρέμας και τη ρίχνουμε στην λιωμένη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει δύο-τρείς βράσεις ώσπου να δούμε ότι η καραμέλα βγαίνει σιγά-σιγά από τα πλάγια.

Κατεβάζουμε το τηγάνι ή το ταψάκι από τη φωτιά, αδειάζουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια του, το ξαναβάζουμε στο μάτι της κουζίνας και ελέγχουμε για το αν έχει «καεί» από κάτω ο πάτος. Για να το δούμε αυτό, σηκώνουμε προσεκτικά με σπάτουλα την άκρη της κρέμας και παρακολουθούμε ώσπου να αποκτήσει το γνωστό χρώμα του καζάν ντιπί.

Όταν είναι έτοιμο απομακρύνουμε από την φωτιά το γλυκό, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το γλυκό με σπάτουλα ώστε να εμφανιστεί από πάνω η «καμένη» ζάχαρη.

*Αν βρείτε γάλα βουβαλιού- λέμε τώρα-  προτιμήστε το.

Η συνταγή είναι από το Diet up.gr  

Μπισκότα φουντουκιού γεμιστά με σοκολάτα!

Υλικά

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρίσεις.

100 γρ φουντούκια τριμμένα

200 γρ βιτάμ

150 γρ ζάχαρη

1 αυγό

1 κρόκο

ξύσμα πορτοκαλιού

1 πρέζα αλάτι

1 βανίλια ή 1/2 κ.γλ εσάνς πικραμύγδαλο

150 γρ φουντούκια τριμμένα για την επικάλυψη

1 ασπράδι για την επικάλυψη

2 κ.σ. λικέρ αμαρέτο

Για τη γέμιση:

100 γρ κουβερτούρα

30 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο και τη ζάχαρη, να κάνει τρίμματα, προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια, τη βανίλια, το αυγό και τον κρόκο, κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει,( η ζύμη είναι μαλακιά  κολλάει στα χέρια).

Χτυπάμε το ασπράδι με ένα πιρούνι προσθέτουμε το ποτό.
Κάνουμε από τη ζύμη μπαλάκια όσο ένα μεγάλο κεράσι, το βουτάμε στο ασπράδι και μετά στο τριμμένο φουντούκι, (Τα χέρια μας να είναι πάντα υγρά από το ασπράδι γιατί κολλάει η ζύμη.)

Τα αραδιάζουμε στο ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς 18-20 λεπτά στον αέρα.

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί την αφήνουμε να κρυώσει και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μπισκότα.

zzcook.blogspot.com

Αποτέλεσμα εικόνας για σοκολατενιο κεικ αφροσ

Νηστίσιμο σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά

1 φαρίνα που φουσκώνει (500γρ.)

3/4 κούπας σπορέλαιο (150 γρ.)ή μαργαρίνη λιωμένη

2 κούπες ζάχαρη (400γρ.)

2 κούπες νερό (400γρ.)

6 κ.σ κακάο (80 γρ.)

2 κ.σ ξύδι

1/2 κ.γ αλάτι

1/2 κ.γ σόδα

2 βανίλιες

Για το σιρόπι σοκολάτας

1 κούπα ζάχαρη (1 1/2 κούπα αν το θέλετε πιο σιροπιαστό)

1 κούπα νερό (1 1/2 κούπα αν το θέλετε πιο σιροπιαστό)

3 κ.σ κακάο

1 κ.σ γλυκόζη ή λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη

1 βαζάκι (360 γρ.) νηστίσιμη Μερέντα

Εκτέλεση

Βάζω σε μπολ τη ζάχαρη,το νερό,το ξύδι,το σπορέλαιο ή τη λιωμένη μαργαρίνη,το κακάο,βανίλιες και ανακατεύω.Προσθέτω το αλεύρι με τη σόδα ,και το αλάτι και ανακατεύω να ενωθούν καλά.Βουτυρώνω πολύ καλά και πασπαλίζω με κακάο μία μεγάλη φόρμα και αδειάζω μέσα το μίγμα.Ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45-50 λεπτά περίπου.Όταν γίνει χλιαρό,το ξεφορμάρω προσεκτικά σε μια πιατέλα για να σιγουρευτώ ότι βγήκε ολόκληρο!

Το ξαναβάζω προσεκτικά πάλι στη φόρμα και κάνω τρύπες με οδοντογλυφίδα στην επιφάνεια.
Βράζω όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι 2 λεπτά μόνο,και σιροπιάζω λίγο λίγο με το μισό σιρόπι.Αφήνω 5 λεπτά να το ρουφήξει και αναποδογυρίζω πάλι προσεκτικά σε πιατέλα.Σιροπιάζω κουταλιά κουταλιά την επιφάνεια του κέικ και αφου κρυώσει,καλύπτω το κέικ μου με τη Μερέντα!!!

Αν η Μερέντα μου είναι σφιχτή την λιώνω λίγο σε μπεν μαρί.

Η συνταγή είναι από τις Λιχουδιές της Σόφης

Αποτέλεσμα εικόνας για chocolate chip cookie

Μαλακά cookies σοκολάτας (νηστίσιμα)

Υλικά (για 15 μεγάλα ή 30 μικρά)

1 και 1/3 κούπες των (250ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 βανίλια

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 πρέζα αλάτι

1/4 του κούπας κακάο

1/2 κούπας μαργαρίνη (όχι βούτυρο,γιατί απλώνουν πολύ!)

3/4 του κούπας ζάχαρη

1/4 του φλιτζανιού λικέρ κανέλας(ΤΕΝΤΟΥΡΑ) ή κονιάκ

150 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα

1 κ.γ ξύδι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 με αέρα.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (σε δυνατή ταχύτητα) την μαργαρίνη με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύδι και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ (στην ελάχιστη ταχύτητα).

Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα στερεά υλικά, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου αντικολλητικό χαρτί.Βάζουμε κουταλιές και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Υπολογίζουμε να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση στην λαμαρίνα, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει και θα απλώσει κατά το ψήσιμο.

Τα μπισκότα τα ψήνουμε 8-9 λεπτά μόνο!Όταν βγουν από το φούρνο δε τα αγγίζουμε διαλλύονται και θα σας φανούν άψητα.Δεν είναι όμως.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.Είναι καταπληκτικα και ιδανικά για τις μέρες που νηστεύουμε γιατί δεν έχουν αυγά,γάλα και βούτυρο!!!

Η συνταγή είναι από τις Λιχουδιές της Σόφης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος