FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Γλυκά με φρούτα και αρώματα εποχής

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:

Μια από τις ελάχιστες χαρές (το λες και έτσι γιατί εγώ το απολαμβάνω), που μου έχει μείνει την εποχή της καραντίνας, είναι η μετακινηση Νο 2- λαϊκή αγορά, γιατί πάντα μου αρέσουν τα κάθε λογής παζάρια κι ας  είναι και αυτά της γειτονιάς που μπορεί να μην έχουν τα αρώματα της ανατολής, έχουμε όμως τα αρώματα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών του τόπου μας. Και επειδή πάντα υποστηρίζω ότι κάθε προϊόν έχει την εποχή του, απάνια ας πουμε μαγειρεύουμε γεμιστά ή μπριάμ το χειμώνα γιατί τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε δεν έχουν την νοστιμιά του καλοκαιριού, έτσι πιστεύω πως είναι καλό να μαγειρεύουμε και να κάνουμε τα γλυκά μας με ότι θεωρείται εποχικό. Όπως ας πούμε τα εσπεριδοειδή, γεμάτος ο τόπος πορτοκάλια,μανταρίνια λεμόνια, μοσχοβολάει το σύμπαν, εδώ  τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών θεωρούνται ωφέλιμα κατά της χειμωνιάτικης μελαγχολίας, φανταστείτε πώς επιδρούν στη μελαγχολία της καραντίνας!! Έτσι σήμερα σας έχω τρεις υπέροχες συνταγές με εσπεριδοειδή, φανταστικά γλυκάκια. Μανταρινόπιτα με σοκολάτα, πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο και λέμον παϊ με άρωμα λεμονιού και μαρέγκα! ΣΚ λοιπόν στην κουζίνα με γλυκά από φρούτα εποχής!! Απολαύστε τα!

Αποτέλεσμα εικόνας για

Μανταρινόπιτα με σοκολάτα

Υλικά

Για την ζύμη

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 1/2 φλυτζάνι τσαγιού

Ξύδι 4 κουταλιές σούπας

Νισεστέ 1 φλιτζάνι τσαγιού

Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας

Αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό

Νερό 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό

Για την γέμιση

Μανταρίνια 4 ολόκληρα

Μανταρίνια 2 μόνο τον χυμό τους

Φαρίνα 2 φλιτζάνια τσαγιού

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλυτζάνι τσαγιού

Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού

Ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας

Αλάτι 1 πρέζα

Κουβερτούρα 125 γρ

Νερό 1 φλυτζάνι τσαγιού

Ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού

Μέλι 2 κουταλιές σούπας

Λικέρ μανταρίνι 1 κουταλιά σούπας ή κονιάκ

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι , το νισεστέ , το αλάτι , το ξύδι , το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας. Την χωρίζουμε σε 3 μπάλες και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος καλύπτοντας με ένα πανί. Στο μπλέντερ αλέθουμε τα 4 μανταρίνια ολόκληρα  (αφού τα πλύνουμε καλά και αφαιρέσουμε τα κουκούτσια) ,  στύβουμε τα άλλα 2 μανταρίνια και αδειάζουμε τον χυμό τους στο μπλέντερ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το 1  φλυτζάνι νερό, την ζάχαρη και  την κουβερτούρα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώσουν η κουβερτούρα και η ζάχαρη. Εκεί μέσα προσθέτουμε το μείγμα μανταρινιών και τα βράζουμε όλα μαζί ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι , την φαρινάπ , το αλεύρι , το baking powder, το αλάτι , το λάδι , το λικέρ μανταρινιού (ή κονιάκ) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ελαφρώς ρευστό μείγμα.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με τον πλάστη και το τοποθετούμε σε στρογγυλό μετρίου μεγέθους ταψί ελαφρώς λαδωμένο με το πινελάκι . Το απλώνουμε καλά μέσα στο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να ψηθεί για 15 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και το τρίβουμε μέσα στο μείγμα της γέμισης ανακατεύοντας. Ανοίγουμε και τα άλλα 2 φύλλα μας, τοποθετούμε ένα στον πάτο του στρογγυλού ταψιού μας, λαδώνουμε με το πινελάκι , αδειάζουμε από πάνω την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Αλείφουμε με λάδι , πιτσιλάμε με τα χέρια μας σταγόνες νερού και τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια αλλά όχι βαθιά. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά

Η συνταγή είναι από το chefoulis.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταγη για πορτοκαλοπιτα χωρισ φυλλο

Πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά

Ζύμη

1 φλ αλεύρι

1 φλ ψιλό σιμιγδάλι

1 φλ χοντρό σιμιγδάλι

1 φακελάκι μπέικιν

1 βανίλια

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 αυγά

1 φλ ζάχαρη

2 φλ γιαούρτι

1/2 φλ αραβοσιτέλαιο

1/2 φλ χυμό πορτοκαλιού

Σιρόπι

2 φλ χυμό πορτοκαλιού

1.5 φλ νερό

2.5 φλ ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση αφαιρούμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και σε 1 μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα 2 σιμιγδάλια, το μπέικιν τη βανίλια και το ξύσμα.

Μέσα σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη το γιαούρτι το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το μείγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.

Λαδώνω ένα ταψί όχι μεγαλύτερο από 25×35 εκ και αδειάζω μέσα το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 45 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Την ξεφουρνίζω και μετά από 5 λεπτά τη χαράζω σε κομμάτια και την περιχύνω με το μισό σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο. Αφού το απορροφήσει συνεχίζω με το υπόλοιπο. Την αφήνω να κρυώσει και σερβίρω

Αποτέλεσμα εικόνας για lemon pie αργυρω

Lemon pie με απίστευτη κρέμα λεμονιού

Υλικά

Για τη ζύμη

175 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γραμ. βούτυρο (κρύο κομμένο σε καρέ)

1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

2 πρέζες αλάτι

1 κρόκο

1 κ.σ. κρύο νερό

Για την κρέμα λεμόνι

125 γραμ. ζάχαρη

30 γραμ. κορν φλάουρ

ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια

χυμό από 1 πορτοκάλι & ένα λαϊμ (σύνολο ο χυμός από τα 3 φρούτα 250 γρ.)

80 γραμ. βούτυρο σε κομματάκια

3 κρόκους

1 αβγό

Για τη μαρέγκα

4 ασπράδια

1 πρέζα αλάτι

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Για τη lemon pie με μαρέγκα, βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε. Μαζεύουμε τη ζύμη και την βγάζουμε στον πάγκο. Την ενώνουμε με τα χέρια. Την απλώνουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκ. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30′. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.

Βάζουμε λαδόκολλα στην τάρτα και γεμίζουμε με βαρίδια, ρύζι, όσπρια κλπ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 20′-25′, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια (αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε για παρόμοια μελλοντική χρήση) συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′.

Για την κρέμα λεμόνι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και τον χυμό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να πυκνώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους και το αυγό και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πυκνώσει, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αδειάζουμε την κρέμα λεμόνι στην μισοψημένη τάρτα.

Για τη μαρέγκα

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε την μαρέγκα δυνατά να γυαλίσει για 1 λεπτό. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τέλεια μαρέγκα.

Ακουμπάμε κουταλιές μαρέγκας στην τάρτα. Ψήνουμε για περίπου 20′ να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος