FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Έρχονται Χριστούγεννα!!

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να μην τα ζήσουμε έτσι όπως έχουμε συνηθίσει, έτσι κι αλλιώς ο κορονοϊός κατέστρεψε όλες μας τις  μικρές χαρές αλλά και τις καλές μας συνήθειες,  μα εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε όρθιοι και να αντισταθούμε σε αυτό το τσουνάμι. Θα μου πείτε πώς και με ποιά ψυχολογία, όμως φίλοι μου όλα τα μπορούμε! Το πρώτο μυστικό είναι να χαρούμε το στολισμένο μας σπίτι για να γίνει και πιο εύκολη η καραντίνα και το δεύτερο να δώσουμε τη μάχη μας στην κουζίνα με την… άχνη και τα θεσπέσια αρώματα από τα μπαχάρια! Κανέλες, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδα!  Να μυρίσει το σπίτι μας Χριστούγεννα!! Δεν χρειάζεται να φτιάξουμε τις τεράστιες ποσότητες σε μελομακάρονα,  κουραμπιέδες και όλα τα γλυκίσματα των ημερών, αρκεί να μπούμε στη διαδικασία. Είπα λοιπόν να ξεκινήσουμε από σήμερα την προετοιμασία, άλλωσε λίγες μόνο μέρες έμειναν και να φτιάξουμε τα πρώτα μας Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που μπορούν να διατηρηθούν πολύ καιρό. Ξεροτήγανα ή δίπλες λοιπόν η μια συνταγή , Παριανή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, το τέλειο γλύκισμα!!  Τραγανές δαντέλες λεπτής ζύμης με μέλι και καρύδια. Ξεροτήγανα νηστίσιμα, χωρίς αυγά με λίγα απλά υλικά που έχεις στο σπίτι. όπως λέει η Αργυρώ, παραδοσιακά στην Πάρο από τέλος Νοέμβρη μέχρι και Ιανουάριο τα ξεροτήγανα δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Κατατάσσεται στα γιορτινά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Πάρου. Επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε από τώρα, μπισκοτάκια βουτύρου με Χριστουγεννιάτικα σχήματα και χρώματα που επίσης διατηρούνται καιρό και που μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδάκια σας. Θα το καταχαρούν!!  Σας έχω όμως και μια ωραία συνταγούλα από κανελόνια για το Κυριακάτικο τραπέζι μας, για να μην το ρίξουμε μόνο στα γλυκά. Στο επόμενο ραντεβού μας, πιο πολλές γιορτινές συνταγές για τις γιορτάρες μέρες που έρχονται!!

Επεισόδιο 65-Κανελόνια-Cannelloni - YouTube

Κανελόνια γεμιστά με ζαμπόν & κασέρι

Υλικά

1 πακέτο κανελόνια

500γρ τρίμενο κασέρι

500γρ ζαμπόν (αν θέλετε κάτι ελαφρύ βάζετε γαλοπούλα)

1 λίτρο  γάλα

250γρ κρέμα γάλακτος,

150 γρ φρέσκο βουτύρου

200γρ αλεύρι,

αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει μετά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να είναι έτοιμο , μετά βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι (δεν βάζουμε πολύ αλάτι γιατί έχουν και τα τυριά και τα αλλαντικά μας)ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει η μπεσαμελ μας.

Βγάζουμε από την φωτιά ,ριχνουμε το κασέρι ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε την μπεσαμελ στα δύο. Την μισή την βάζουμε  σε ένα σκεύος που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια το ζαμπόν και ανακατεύουμε. Τώρα γεμίζουμε και στρώνουμε τα κανελόνια μας , αφού έχουμε στρώσει  στο πυρέξ τη μιση  από την μπεσαμελ, με ην υπολοιπη ποσότητα  που έχουμε κρατήσει γεμίζουμε τα κανελόνια και στρώνουμε στο πυρέξ . Από πάνω, βάζουμε και το υπόλοιπο μπεσαμελ  και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κασέρι. Ο φούρνος μας πρεπει να  προθερμανθεί  στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε για 20 λεπτά. μεχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό μας.

Η συνταγή είναι από την Marko Merita

παριανές δίπλες (ξεροτήγανα) χωρίς αυγά | argiro.gr in 2020 | Greek desserts, Cooking recipes, Greek recipes

Ξεροτήγανα χωρίς αυγά

Υλικά

4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια

2 πρέζες σόδα μαγειρικής

1/4 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

3 κουταλιές κονιάκ

1/2 φλ. νερό (περίπου)

απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα

1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου

1/2 φλ. νερό

1/2 κ.σ κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τις νηστίσιμες δίπλες χωρίς αυγά και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με το ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες- 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.

Ζεσταίνουμε σπορέλαιο η απαλό ελαιόλαδο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια. Έτσι, το ξεροτήγανο παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου.

Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντάς τις σε φιόγκο.

Μερικά μυστικά για τα ξεροτήγανα

Τα ξεροτήγανα διατηρούνται για πολλές εβδομάδες τραγανά.

-Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Κονιάκ, σούμα (τσίπουρο παριανό) ή ούζο θα δώσουν αρώματα στη ζύμη και θα την κάνουν πιο τραγανή και εύθρυπτη.

-Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα δίνουν μοναδική γεύση στα ξεροτήγανα.

-Εναλλακτικά βάζεις μόνο νερό στα υγρά αντί για χυμό πορτοκαλιού.

-Παραδοσιακά σερβίρουμε τα ξεροτήγανα με μέλι ζεστό (αραιό) με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε πάντα με κανέλα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γλάσο βανίλιας | Dimitris Skarmoutsos

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου με χρωματιστό γλάσο

Υλικά

500γρ αλεύρι

230γρ ζάχαρη

180γρ φρέσκο βουτύρου θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπεικίν

Ότι χρώμα ζαχ/κής σας εκφράζει

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη εκτός από τα χρώματα,τα ζυμώνουμε και χωρίζουμε την ζύμη σε όσα χρώματα θέλουμε να βάλουμε. Κάνουμε μπάλες,προσθέτουμε ότι χρώμα θέλουμε , ζυμώνουμε τον κάθε ένα ξεχωριστά, και τυλιγμένο με μεμβράνη τα βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Μετά ανοίγουμε της ζύμες και κόβουμε όπως θέλουμε τοποθετούμε σε λαμαρίνα ψησίματος λαδόκολλα και μετά τα μπισκότα μας. Ψήνουμε σε προθέρμανσμενο φούρνο στους 180°C για 7 λεπτά .

Από πάνω γλασο ζάχαρη (άχνη) χρώματα και χρωματιστή ζάχαρη

Για το γλασο δύο κούπες άχνη και δύο κουταλάκια του γλυκού γάλα. (Ίσως χρειαστεί περισσότερο γάλα μισό κουταλάκι παραπάνω.

Από την Μarko Merita και τις Χρυσές Συνταγές


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος