FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ελάτε να γλυκαθούμε!

Ημερομηνία: 20-02-2022 | Συντάκτης:

Γράφει κι επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Όλους μας πιάνουν συχνά οι… υπογλυκαιμίες μας και μην μου πείτε ότι δεν κάνετε πολλές φορές νυχτερινές επιδρομές σε ψυγεία και ντουλάπια για να βρείτε κάτι γλυκό να τσιμπολογήσετε, γιατί δεν θα σας πιστέψω! Έτσι, είπα σήμερα κι επειδή πολλές φίλες εκφράζετε την προτίμησή σας στα γλυκά με παρατηρήσεις σας στην στήλη μας, να μπούμε στην κουζίνα για να κάνουμε γλυκάκια. Για τα παιδιά, για εμάς και για τους καλεσμένους μας.

Ξεκινάω λοιπόν με μια ωραία παραλλαγή των αγαπημένων σε όλους και κυρίως στα πιτσιρίκια μας συνταγή των. Pancakes, μόνο που αυτά είναι λίγο διαφορετικά, με καραμελωμένη μπανάνα, vegetarian και πεντανόστιμα. Η τέλεια γλυκιά επιλογή για πρωινό, brunch και όχι μόνο.

Για τα νυχτοτσιμπήματα που λέγαμε και για τα καλέσματα, έχουμε καταπληκτικές καριόκες, αρωματικές, σπιτικές, φτιαγμένες από τα χεράκια σας με μαρμελάδα πορτοκάλι και τρούφες από την ίδια ζύμη! Δύο σε ένα! Επίσης έναν κορμό σοκολάτας διαίτης με τρία υλικά- για να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωση θερμίδων που πραγματικά γίνεται μέσα σε πέντε λεπτά! Απλά δοκιμάστε το! Και τέλος ένα μυρωδάτο κέικ πορτοκάλι με σταγόνες σοκολάτας. Αυτό το Σαββατοκύριακο της σχόλης, ετοιμάστε τα γλυκά της εβδομάδας!!

Pancakes με καραμελωμένη μπανάνα (vegetarian)

Υλικά

Για τη ζύμη pancakes:

4 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

6 γρ. μαγειρική σόδα

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

260 ml γάλα, πλήρες

4 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική

2 μέτρια αυγά

Για τις καραμελωμένες μπανάνες:

2 μπανάνες, κομμένες στη μέση

4 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική

Για την καραμέλα βουτύρου:

80 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης

25 γρ. βούτυρο , παγωμένο

1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα:

100 γρ. μπισκότο, τριμμένο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη pancakes:

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο πολύ καλά.
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ , το γάλα και τη ζάχαρη.
  3. Αδειάζουμε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως με το υπόλοιπο μείγμα της ζύμης.
  5. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παίρνουμε λίγο χαρτί κουζίνας το βρέχουμε με ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια του τηγανιού. Παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη και τις αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε το μείγμα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  6. Ψήνουμε το pancake από τη μία πλευρά και όταν δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος του, το γυρνάμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει.
  7. Μόλις είναι έτοιμο , το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα της ζύμης.
  8. Για την καραμέλα βουτύρου: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει καραμέλα.
  9. Αφού γίνει μία σκούρα καραμέλα, προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 8-10 λεπτά, μέχρι να πήξει.
  10. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την καραμέλα στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.
  11. Για τις καραμελωμένες μπανάνες: Ρίχνουμε πάνω από την κάθε μπανάνα 1 κουταλιά ζάχαρη και την καίμε με ένα φλόγιστρο, μέχρι να γίνει καραμέλα.
  12. Απλώνουμε στον πάτο ενός πιάτου σερβιρίσματος καραμέλα, από πάνω στοιβάζουμε τα pancakes, ξαναβάζουμε καραμέλα, καλύπτουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες, πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη.


Κορμός σοκολάτας διαίτης


Υλικά

400 ml γάλα με λίγα λιπαρά ή κάποιο φυτικό γάλα της επιλογής σου
200 γραμμάρια κουβερτούρα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο ή μαύρη σοκολάτα
270 γραμμάρια βρώμη


Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. Μόλις πάρει μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε μέσα στο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και τέλος, ρίχνουμε μέσα και τη βρώμη.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να μπορούμε να τη φτιάξουμε σαν κορμό. Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και φτιάχνουμε με τα χέρια μας έναν κύλινδρο. Κλείνουμε και τις δύο άκρες του κορμού και το βάζουμε στη κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει καλά.

Μετά από 2-3 ώρες το βγάζουμε από τη κατάψυξη και κόβουμε σε φέτες ή κομμάτια. Ο πιο εύκολος κορμός σοκολάτας διαίτης είναι έτοιμος να τον απολαύσεις.

eisaimonadiki.gr


Κέικ πορτοκάλι με σταγόνες σοκολάτας

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο ελαφρύ
1 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 αυγά
2 μέτρια πορτοκάλια το ένα με τη φλούδα και το άλλο χωρίς τη φλούδα αλεσμένα όχι πολύ λιωμένα…
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι γάλα
60 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι πολύ καλά να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε συνεχώς.. στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder λίγο λίγο και το γάλα.
Τέλος προσθέτουμε τα πορτοκάλια τα αλεσμένα και τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύοντας με μαρίζ.. αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά–εγώ την έψησα στους 150 γιατί ο φούρνος μου είναι πολύ δυνατός.
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και γλάσο σοκολάτας να το στολίσουμε….


Καριόκες με μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά

950 γρ μπισκοτα digestive
250 γρ βούτυρο
2 κ.σ άχνη ζάχαρη
5 κ.σ κακάο άγλυκο
50 ml κονιάκ
2 κ.γ κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
1 κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
Ξύσμα από μισό πορτοκάλi
400 γρ καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
2 κ.σ λάδι ελαφρύ
1 κ.σ μέλι
Τρούφα για το τύλιγμα.

Εκτέλεση

Θρυμματίζω σε σκόνη τα μπισκότα μου και τα ανακατεύω μαζί με τα μυρωδικά το ξύσμα και τα χοντροκομμένα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε μια κατσαρόλιτσα και σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο( δεν το καίω) και ανακατεύω καλά την άχνη και το κακάο να διαλυθούν.
Προσθέτω και το κονιάκ.Ρίχνω τα υγρά μέσα στο μπισκότο και ανακατεύω καλά. Τέλος προσθέτω και τη μαρμελάδα μου. Θέλω ένα μείγμα ελαφρώς σφιχτό που να πλάθετε όμως. Αν χρειάζεται προσθέτω λίγο ακόμα μαρμελάδα. Σε λαδόκολλα φτιάχνω δύο μεγάλα μπαστούνια.
Τυλίγω σφιχτά και βάζω κατάψυξη να παγώσουν καλά…ιδανικά όλη νύχτα. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να κρατήσουμε λίγη ζύμη να παγώσουμε στο ψυγείο να πλάσουμε μπαλίτσες και να τυλίξουμε στην τρούφα. Αφού παγώσουν τα μπαστουνάκια κόβω καριόκες πάχους περίπου ενός εκ. Λιώνω τη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί μαζί με το λάδι και το μέλι. Βουτάω στη σοκολάτα και αφήνω να στεγνώσουν . Διακοσμώ με καρύδι ή λίγο ξύσμα πορτοκάλι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος