FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Εκλεπτυσμένες γεύσεις

Ημερομηνία: 19-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μετά την σύντομη και ευτυχώς «αναίμακτη» για την Ηλεία εμφάνιση του «Αντίνοου», πλάκωσαν ξανά οι ζέστες και έτσι ξαναβγαίνουμε από το καβούκι μας και βουρ για τις παραλίες, γιατί κανείς δεν μας διαβεβαιώνει πόσο θα κρατήσει τούτο το καλοκαίρι! Επομένως δεν είναι να χάνουμε στιγμή, ακόμα κι αν πρέπει να θυσιάσουμε και τον πολύτιμο χρόνο μας στην κουζίνα. Βέβαια, νηστικοί δεν μπορούμε να μείνουμε, αλλά επιλέγουμε πλέον ωραίες αλλά όχι πολύ μπελαλίδικες συνταγές για να βρούμε μετά την θάλασσα κι ένα πιατάκι φαί στο τραπέζι μας, αν και τώρα το καλοκαίρι μπορούμε πολύ εύκολα να την βγάλουμε με ψωμί, λάδι, ντομάτα και φέτα όπως κάνανε παλιά, αλλά κι αυτό δεν είναι για κάθε μέρα. Έτσι λοιπόν είπα μια και η θάλασσα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας αυτόν τον καιρό, να κάνουμε ένα ωραιότατο κριθαράκι – κριθαρότο για τους μοντέρνους καιρούς- με θαλασσινά, χορταστικό, τέλειο σε γεύση. Για ευκολία, εναλλακτικά μπορείτε να βολευτείτε και με μια ομελέτα φούρνου και για ένα βραδυνό κάλεσμα στο μπαλκόνι κάντε κάτι πιο εκλεπτυσμένο, όπως μια τάρτα με καραμελωμένα πράσα, απλά υπέροχη! Θεϊκό γλυκάκι με ατομικά τιραμισού που θα ολατρέψετε, πανέυκολη εκτέλεση και στήσιμο, μπορείτε να το κάνετε και σε πυρέξ! Κι αφού ετοιμάσετε τις σπεσιαλιτέ σας, κάντε τις βουτιές σας!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για Κριθαρότο με θαλασσινά

Κριθαρότο με θαλασσινά

Υλικά

1 κιλό γαρίδες

2 μεγάλα καλαμάρια

2 πακέτο μύδια

2 κρεμμύριδα

2 σκόρδα

Τριμμένες φρέσκιες τομάτες

Πελτέ ντομάτας

Ι πακέτο κριθαράκι μέτριο – 500 γραμμαάρια

Αλάτι, πιπέι

Μαϊντανός

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ξεχωριστά ένα κιλό γαρίδες και δύο τεμάχια μεγάλα καλαμαράκια, κομμένα σε λωρίδες. Σε ένα μεγάλο σκεύος σοτάρουμε δυο κρεμύδια, δυο σκελίδες σκόρδο και προσθέτουμε ένα πακέτο μέτριο κριθαράκι. Το γυαλίζουμε και προσθέτουμε τρεις τριμμένες ντομάτες, δυο κουταλιές της σούπας πελτέ και το στραγγισμένο νερό από ένα πακέτο φρέσκα καθαρισμένα μύδια, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά νεράκι, κάθε φορά που χρειάζεται. Για να γίνει al dente το μαγειρεύουμε για δέκα περίπου λεπτά, φροντίζοντας να μείνει με λίγο χυλωμένο ζουμάκι. Τέλος, προσθέτουμε τα μύδια και τα θαλασσινά και ανακατεύουμε με προσοχή. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό. Καλή σας επιτυχία!

Από την Γεωργία Χαρτοματσίδου

Οι συνταγές της Γκόλφως

Αποτέλεσμα εικόνας για Τάρτα με καραμελωμένα πράσα

Τάρτα με καραμελωμένα πράσα

Υλικά

1 φυλλο κουρού

2 πράσα μεγάλα

1 κρεμμυδάκι φρέσκο

7 φέτες ζαμπόν

200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. Γραβιέρα Κρήτης πικάντικη

2 αυγά

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα πρασα, το κρεμμυδακι και τα κόβουμε κομματάκια, όπως και το ζαμπόν. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το ζαμπόν μέχρι να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα…. Ρίχνουμε τα πράσα και το κρεμμυδακι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελωσουν και να τραβήξουν όλα τα υγρά τους… το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να χλιαρεψει.. χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, Ρίχνουμε τα πράσα και την γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά..

Βουτυρωνουμε μια ταρτιέρα ( 27 εκ.) και απλώνουμε το φυλλο κουρού. Το τρυπαμε με ένα πιρούνι και Ρίχνουμε την γέμιση μας… ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα για 30 λεπτά….μετά γυρνάμε τον φούρνο στην κάτω αντίσταση για κάνα 10λεπτο…

Η συνταγή είναι από την Ελένη Βασάλου Τσουτσουδάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Ομελέτα λαχανικών στο φούρνο

Ομελέτα λαχανικών στο φούρνο

Υλικά

2 μέτριες πατάτες κομμένες 2 εκ βρασμένες για 10 λεπτά και στραγγισμένες

2 πιπεριές πράσινης και 2 φλωρινης

1 κρεμμύδι ψιλοκομμενο.

2 ντομάτες κομμένες καρέ χωρίς την φλούδα.

1 κ γλ αλατι.από μισό κ γλ πιπερι. πάπρικα

γλυκιά καρυ 5

μαϊντανός

50 ml λάδι

8 αυγά

100 μλ γάλα

1 κσ αλεύρι γεμάτο.

1 κ γλ μπέικιν παουντερ

150 γρ κασέρι τριμμενο

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί βάζουμε τις πιπεριές τηγανίζουμε μετά βάζουμε τις ντομάτες τις πατάτες τα μπαχαρικά βράζουμε μέχρι να εξατμιστουν τα υγρά βάζουμε τον μαίντανό,  σβήνουμε αδειάζουμε στο ταψί αφήνουμε να κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά – γάλα ανακατεύουμε απαλά βάζουμε από πάνω το κασέρι ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 β για 20-25 λεπτά.

Η συνταγή είναι από την Πετρίνα Μπαρδάνη

Αποτέλεσμα εικόνας για Ατομικά τιραμισού

Ατομικά τιραμισού

Υλικά

Για 7 ποτηράκια

3 αυγα μεγάλα φρέσκα

50 γρ ζάχαρη

250 γρ. Μασκαρπονε

12 φλιτζανάκια καφε εσπρεσο( ειναι περιπου μια κουπα κανονικη)

2 σφηνακια μαρσαλα η ρουμι

18 σαβουαγιαρ Κακαο χωρίς ζάχαρη για το τέλος

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη πολύ καλά να γίνει άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε το μακαρονά αφου πρώτα το έχουμε μαλακώσει με ενα πιρούνι.

Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και λιγο αλατι. Η μαρέγκα δεν πρέπει να ειναι εντελως σφιχτη. Να στέκεται αλλά να ειναι πιο κρεμωδης. Ανακατεύουμε τις δυο κρέμες.

Βουτάμε τα σακβουαγιάζ αο την πλευρά της ζάχαρης στον κρύο καφέ με το μαρσαλα για πολύ λιγο. Δεν πρέπει να βραχεί καλά γιατί μετα γίνεται πολτός. Στην ουσία μια μπλουμ γρήγορα και εξω. Το σπάμε και το βάζουμε στο ποτηράκι. Βάζουμε μια δυο κουταλιές κρέμα. Ξανα σακβουαγιάζ και πάνω κρέμα. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά στο ποτήρι βουτάμε ενα σαβαγιάρ στον καφε το σπαμε σε κομματακια και το συμπληρώνουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο. Το κακάο μπαίνει πριν σερβιριστεί για να μη μουσκέψει. Αν το θέλετε λιγο πιο γλυκό μπορείτε να βάλετε ζάχαρη στον καφέ.

Η συνταγή είναι από την Λέλα Αναστασοπούλου ( Οι συνταγές της Βενετίας)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος