FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ημερομηνία: 13-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Όπως σας υποσχέθηκα στο προηγούμενο ραντεβού μας και στην σημερινή μας στήλη θα ασχοληθούμε με γλυκά, Χριστουγεννιάτικα αυτή τη φορά, που έχετε την δυνατότητα να τα προετοιμάσετε αρκετές μέρες πριν τις γιορτές γιατί… αντέχουν!  Και πιστεύω ότι η πιο δημιουργική και όμορφη απασχόληση αυτών των ημερών στην κουζίνα μας, είναι ακριβώς η παρασκευή των γιορτινών γλυκών μας. Να μυρίσει ο τόπος κανέλες και μπαχάρια , μέλια και «καμένη» ζάχαρη!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Για τα μελομακάρονα, υπάρχουν άπειρες συνταγές και σχεδόν κάθε χρόνο οι νοικοκυρές πειραματίζονται επιλέγοντας και από μια διαφορετική. Το ίδιο έκανα κι εγώ παλιότερα, όμως τα τελευταία χρόνια έχω επιλέξει την παραδοσιακή συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου γιατί θεωρώ ότι είναι τα πιο νόστιμα τραγανά & τέλεια μελωμένα Μελομακάρονα. Απλώς κάποια από αυτά τα «βουτάω» σε σοκολάτα και έχω και μια σοκολατένια εκδοχή τους.

Επίσης ένα γλυκό που μπορείτε να το ετοιμάσετε από το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα, γιατί  μπορεί ν’ αντέξει για ακόμα και ένα  μήνα έξω από το ψυγείο και να έχει την ίδια φρεσκάδα, είναι το λεγόμενο Αγγλικό Χριστουγεννιάτικο κέικ,  με πολλά αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς , που είναι απλά τέλεια για τον… γιορτινό χουχουλιάρικο καφέ σας δίπλα από το τζάκι ή την ξυλόσομπα!  

Και ειδικά για τα παιδιά, ετοιμάστε ζητώντας και τη δική τους βοήθεια, Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, πανεύκολα και γρήγορα που μπορείτε να τα κόψετε με κουπ πατ σε οτι σχήμα θέλετε, όπως επίσης και να αφήσετε τα πιτσιρίκια να τα διακοσμήσουν όπως εκείνα αγαπάνε χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους…

Τα μελομακάρονα της Βέφας

Γίνονται 40-50 μελομακάρονα  Χρόνος προετοιμασίας 30΄  Χρόνος ψησίματος 30΄

Υλικά 

  • 1½κούπας λάδι
  • ½ κούπας μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ κούπας κονιάκ
  • 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 για το σιρόπι

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό

 για το γαρνίρισμα

  • 1½κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
  • κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο

 Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε 4΄ στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά.
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος.
  3. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας
  4. λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά ίσα ίσα να
  5. ενωθεί χωρίς να το ζυμώσετε.
  6. Πλάστε με τη ζύμη ή κόψτε με κουπ-πατ μελομακάρονα σε διαφορα σχηματα κι αραδιάστε τα σε ταψί. Ψήστε τα στους 175C για 30΄περίπου,
  7. ώσπου να ροδίσουν καλά.
  8. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5’, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιούν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
  9. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι, όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα.
  10. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου, και στην κατάψυξη ένα χρόνο.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

1. Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

2. Το φύλλο ζύμης 1 εκ. κόβουμε με κουπ – πατ

3. Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ κάστανο χρώμα.

4. Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο

5. Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο

6. Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.

7. Τα καρύδια όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι

8. Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.

Η συνταγή είναι από την Βέφα Αλεξιάδου

Αγγλικό Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά

225 γρ. αλεύρι

¼ κ.γ. αλάτι

1/2  κ.γ. μεικτά μπαχαρικά

1/2  κ.γ. κανέλα [σκόνη]

200 γρ. βούτυρο

200 γρ. μαύρη ζάχαρη

2κ.σ. σιρόπι μελάσσας

1κ.σ. μαρμελάδα

1/4 κ.γ. βανίλια [σκόνη]

4αβγά

800 γρ. μεικτά αποξηραμένα φρούτα [κομμένα]

100γρ. ξύσμα από λεμόνι & πορτοκάλι

150 γρ. γλασαρισμένα κεράσια [κομμένα]

100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα [ψιλοκομμένα]

Για τη διακόσμηση:

200γρ. αμυγδαλωτό

2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Για το γλάσο:

3ασπράδια

600 γρ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα μικτά μπαχαρικά και την κανέλα σ’ ένα μπολ. Ακολούθως χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρις ότου γίνουν κρέμα και έπειτα αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τη μελάσα, το ξύσμα πορτοκαλιού-λεμονιού, τη μαρμελάδα και τη βανίλια μέχρις ότου έχουμε μία ελαφριά ζύμη. Ανακατεύουμε τα αβγά μας στο μίγμα προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κι έπειτα προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα γλασαρισμένα κεράσια και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και ακολούθως τοποθετούμε στο ταψί, όπου ψήνουμε για 3 ώρες. Όταν κρυώσει ανοίγουμε τρύπες στο κέικ με ένα πιρούνι και ραντίζουμε με μπράντι.

Για τη διακόσμηση αλείφουμε το κέικ μας παντού με μαρμελάδα βερίκοκου και αφού ανοίξουμε το αμυγδαλωτό μας σε επιφάνεια καλυμένη με ζάχαρη άχνη, το απλώνουμε στο κέικ μας. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει κι έπειτα ετοιμάζουμε το γλάσο μας. Ανακατεύουμε ελαφρά τα ασπράδια και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Απλώνουμε πάνω απ’ το αμυγδαλωτό και γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγα cranberries. 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά
Για τα Μπισκότα

·  300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

·  ·  150 γρ. Βιτάμ Βούτυρο (λιωμένο)

·  ·  2 αυγά

·  ·  75 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

·  ·  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ·  1 βανίλια

Για τη Διακόσμηση

·  1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

·  χυμό 1 λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τα υλικά μας (εκτός από τα αυγά) στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε με τους γάντζους και όταν το μίγμα γίνει σαν ψίχουλα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Ζυμώνουμε με τα χέρια με γρήγορες κινήσεις. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο ½ ώρα περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C και στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο μας. Πάνω εκεί, ανοίγουμε λίγο-λίγο τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ πάτ σε σχήμα αστεριού ή σε διάφορα άλλα σχήματα. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα απαλό, χρυσοκάστανο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: ρίχνουμε το χυμό λεμονιού σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε την άχνη. Ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε ένα λείο αλλά παχύρευστο μίγμα.
  3. Βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα στο γλάσο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε σχάρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος