FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Χουχουλιάρικα φαγάκια!

Ημερομηνία: 27-01-2023 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Ο βροχερός καιρός που… θυμίζει λίγο χειμώνα – και λέω θυμίζει γιατί μπορεί να μουλιάσαμε τόσες μέρες από την βροχή αλλά ευτυχώς κρύα ακόμα δεν είδαμε- επιβάλλει και την ανάλογη προσαρμογή στην κουζίνα μας, με περισσότερο… χουχουλιάρικα φαγητά. Το πρώτο βεβαίως φαγάκι που σκεφτόμαστε είναι μια ζεστή σούπα κι έτσι είπα να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο και όχι τις συνηθισμένες συνταγές προτείνοντας μια πρασόσπουπα αφού πράσα υπάρχουν ακόμα άφθονα και είναι ένα λαχανικό πολύ υγιεινό και ωφέλιμο. Η πρασόσουπα αυτή είναι γρήγορη, με λίγα υλικά που πιθανότητα έχετε ήδη στο ψυγείο σας  και μπορεί να απογειωθεί (σε γεύση και υφή), εύκολα και γρήγορα με ένα τραγανό, αλμυρό crumble φέτας το οποίο βεβαίως μπορείτε να παραλείψετε αν βαριέστε να το ετοιμάσετε και να βάλετε μια ωραία απλή φετούλα από πάνω.

Η επόμενη συνταγή μας είναι αγαπημένοι γίγαντες με σπανάκι. Τα όσπρια είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας και μαζί με το σπανάκι οι γίγαντες συνδυάζουν  ενέργεια, υγεία και γεύση! Φυσικά και για τους vegetarian φίλους/ες μας και μάλιστα και χωρίς γλουτένη. Και για όσους επιμένουν στο κρέας, σας έχω μια πανεύκολη συνταγή με μοσχαρίσιο συκώτι που προτείνεται ειδικά για όσους έχουν θέμα με το σίδηρό τους, γιατί το συκώτι αποτελεί όπως ξέρουμε σημαντική πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Και βεβαίως δεν έχω ξεχάσει το γλυκάκι μας, με μια υπέροχη πρόταση από τον φίλο μας Κωνσταντίνο Μαλτέζο, μια κρέμα λεμονιού με βάση σοκολάτα  CRUMBLE. Διαλέγετε και παίρνετε!

Πρασόσουπα βελουτέ

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 4 πράσα, σε φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες
  • 4 μέτριες πατάτες, σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1.300 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο Αγελάδος
  • 150 γρ. φέτα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το crumble φέτας

  • 30 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
  • 30 γρ. ηλιόσπορους
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • ¼ κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 80 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το crumble. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη βρώμη, τα φιστίκια Αιγίνης, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, το θυμάρι, τη ζάχαρη,  τη φέτα θρυμματισμένη, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2.  Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C° στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το μείγμα. Κατα τη διάρκεια ψησίματος, μια-δυο φορές ανακατεύουμε για να ψηθεί πιο ομοιόμορφα.
  3.  Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σούπα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά.
  4.  Προσθέτουμε τις πατάτες,, αλάτι (ελάχιστο ή και καθόλου, αν χρησιμοποιήσουμε αλατισμένο ζωμό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
  5.  Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και περιχύνουμε με το νερό (ή το ζωμό), προσθέτοντας τα φυλλαράκια θυμαριού. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.
  6.  Βγάζουμε το crumble απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βράσουν καλά τα λαχανικά της σούπας, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο ς και τη φέτα  και πολτοποιούμε καλά με ραβδομπλέντερ. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη σούπα και αναπροσαρμόζουμε το αλατοπίπερο.
  7.  Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγες κουταλιές από το crumble φέτας.

Γίγαντες με σπανάκι

Υλικά

500 γρ. γίγαντες

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες

1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

2 καρότα, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

1 κιλό σπανάκι, πλυμένο

800 γρ. ντομάτα κονκασέ

½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μέλι

300 γρ. φέτα

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό κρύο νερό και έπειτα τους σουρώνουμε.

2 Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα, γεμάτη νερό, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τους γίγαντες τους σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

3 Έπειτα, τους σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από το νερό του βρασμού.

4 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

5 Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλερι, το πράσο, τα καρότα και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

6 Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.

7 Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τους γίγαντες, το νερό από το βρασμό τους και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15 λεπτά.

8 Προσθέτουμε το μέλι, τα 200 γρ. φέτα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

9 Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

10 Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν οι γίγαντες και να έχουν μαγειρευτεί καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Νόστιμο συκώτι

Υλικά

600 γρ μοσχαρίσιο συκώτι
1 αυγό
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ.γλ Ζάχαρη
1 κουτ.γρ αλάτι
0,5 κουτ.γλ σόδα
1 κρεμμύδι
λάδι
Καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε το συκώτι, το στεγνώνουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το σκόρδο, περασμένα από μια πρέσα. Ρίχνουμε τα κομμάτια συκωτιού με το μείγμα που προκύπτει
και αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Τηγανίζουμε το κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μισούς δακτυλίους, σε μικρή ποσότητα φυτικού ελαίου. Απλώστε σε ένα πιάτο.

Τυλίξτε κάθε μαριναρισμένο κομμάτι συκωτιού σε καλαμποκάλευρο και βάλτε στο τηγάνι στο οποίο τηγανίστηκε το κρεμμύδι. Προσθέστε λίγο λάδι και τηγανίστε και από τις δύο πλευρές μέχρι να
ροδίσουν (3 λεπτά από κάθε πλευρά).
Όταν ροδίσει ομοιόμορφα το συκώτι, το πασπαλίζουμε με τηγανητά κρεμμύδια, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά.
Ελέγχουμε την ετοιμότητα κόβοντας ένα κομμάτι.

Κρέμα λεμονιού με βάση σοκολάτα  CRUMBLE

Υλικά

 3 αυγά

 5 κρόκους

150 ζάχαρη

160 χυμό λεμονιού

1 ξύσμα λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

70 γρ. βούτυρο

 200 γρ, φεγετίν

80 γρ. σοκολάτα λιωμένη

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τους κρόκους, τα αυγά,την ζάχαρη,τον χυμό,τον ξύσμα,το αλάτι και τα ανακατέυουμε και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.

Το αφήνουμε να σιγοβράζει ανακατεύοντας με το σύρμα για 5 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και στην συνέχεια μεταφέρουμε το ψυγέιο.Για την βάση έχοντας την λιωμένη σοκολάτα ανακατεύουμε με το φεγετίν  ( τρίμμα γκοφρέτας ή βάφλας για να δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας) και την απλώνουμε σε ένα ταψί να γίνει μια στρώσει. Οταν παγώσει ρίχνουμε απο επάνω την κρέμα λεμονιού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες..

Η συνταγή είναι του pastry chef Κωνσταντίνου Μαλτέζου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος