FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Αρώματα καλοκαιριού…

Ημερομηνία: 16-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Καυτό καλοκαίρι το φετινό κι αυτό το περίεργο κοκτέιλ ζέστης και υγρασίας  μας αφαιρεί νοιώθω πολλές φορές όλη την ενέργεια σε σημείο που δεν έχεις διάθεση να κάνεις τίποτα πέρα από το να πιάσεις ένα σκιερό δροσερό μέρος να αράξεις και μια γαλανή θάλασσα να βουτήξεις! Οι μαγειρικές μας αυτές τις μέρες, σίγουρα δεν μπορούν να είναι δύσκολες και κοπιαστικές, τι να κάνουμε και τι φαγητό είναι απαραίτητο για την οικογένεια, γι αυτό καλό είναι να μην επιλέγουμε πολύπλοκα πράγματα. Νόστιμα όμως τα θέλουμε σίγουρα!

Σήμερα λοιπόν σας έχω δύο εναλλακτικές για υπέροχα φαγητά με άρωμα καλοκαιριού, Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα από εσπεριδοειδή, λίγο διαφορετικές και περισσότερο αρωματισμένες από ότι τις κάνουμε συνήθως και ένα πιλάφι όνειρο για συνοδευτικό. Για τους λάτρεις των οσπρίων , σας έχω γίγαντες στο φούρνο αρωματισμένους με μυρωδικά και λαχανικά εποχής και χωριάτικο λουκάνικο το οποίο βεβαιως είναι προαιρετικό, αλλά με αυτό μπορείτε πιο εύκολα να ξεγελάσετε τα πιτσιρίκια. Όσο για το γλυκάκι μας, θεϊκό πραγματικά δροσερό γλύκισμα,  ένα μιλφέιγ με φράουλα που θα σας συναρπάσει!

Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα εσπεριδοειδών και πιλάφι

Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα εσπεριδοειδών και πιλάφι

Υλικά

4 μπριζόλες

2 σκελίδες σκόρδο

2 πορτοκάλια

Χυμό από 1 λεμόνι + ξύσμα

160 ml κρασί λευκό γλυκό

ανθό αλατιού

πιπέρι

θυμάρι ξερό, η φρέσκο

Ελαιόλαδο

Για το ρύζι:

250 γρ. ρύζι

4 βερίκοκα ξερά

2 κουτ. σ. σταφίδες μαύρες

Ξύσμα πορτοκάλι

Αλάτι

500 ml νερό

Εκτέλεση για τις μπριζόλες

Στύβουμε το ένα πορτοκάλι, το δεύτερο πορτοκάλι, αφού προηγουμένως πάρουμε το ξύσμα, και το φυλάξουμε για να το χρησιμοποιήσουμε στο ρύζι, το φλιτάρουμε, το κόβουμε φέτες υπολογίζοντας 2 φέτες για κάθε μπριζόλα. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι, και τον χυμό του. Κόβουμε τα βερίκοκα σε καρέ, και μαζί με τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε με το ξύσμα πορτοκάλι, και τα βάζουμε στην άκρη. Σε ανοιχτό, ευρύχωρο, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο, να ζεσταθεί, αλατοπιπερωνουμε τις μπριζόλες, τις ροδίζουμε και από τις δυο πλευρές, μέσα στο ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, στο 3λεπτο, προσθέτουμε τα σκόρδα κομμένα στα 2, σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, συνεχίζουμε, προσθέτοντας τον χυμό πορτοκάλι, τον χυμό λεμόνι, βάζουμε από 2 φέτες του φλιταρισμένου πορτοκαλιού, επάνω σε κάθε μπριζόλα, σκεπάζουμε το τηγάνι μας, και μαγειρεύουμε τις μπριζόλες σε χαμηλή φωτιά, (4 με μέγιστη 9), για 35’.

Μόλις μαγειρευτούν πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Εκτέλεση για το ρύζι

Μέχρι να γίνει το φαγάκι μας, βάζουμε νερό σε σ κατσαρόλα, αλατίζουμε, προσθέτουμε το ρύζι, και μόλις πάρει βράσει, ανακατεύουμε, κλείνουμε, και μαγειρεύουμε για 10’ σε μέτρια θερμοκρασία, με κλειστό καπάκι, αλλά 10’με κλειστό μάτι και καπάκι, και τα τελευταία 10’ σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας το ρύζι, καπακώνουμε, και περιμένουμε να απορροφήσει η πετσέτα τις υγρασίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το ρύζι μας θα είναι σπυρωτό και αφράτο.

Ανοίγουμε και προσθέτουμε στο ρύζι, το μείγμα με τις σταφίδες, τα βερίκοκα, και το ξύσμα πορτοκάλι, ανακατεύουμε, και σερβίρουμε τις μπριζόλες μας μαζί με το πιλάφι, και την αρωματική σάλτσα

Γίγαντες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο

Γίγαντες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά

3/4 φλ. ελαιόλαδο

500 γραμ. γίγαντες

2 πράσα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ξερό κρεμμύδι

2 τριμένες ντομάτς φρέσκιες

χυμό ντομάτας

αλάτι, μπούκοβο, πιπερι

1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα

2 χρωματιστές πιπεριές

δυόσμο

τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής. Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τις πιπεριές κομμένες λεπτές  λωρίδες και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄. προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρια.

Βράζουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με τη σάλτσα,  προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και το δυόσμο ψιλοκομμένο. Ψήνουμε στους 200 C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό του, ενώ στο μέσον του ψησίματος προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε φέτες λεπτές αφού έχουμε βάλει το περίβλημα. Σερβίρουμε αν θέλουμε με τρίμματα φέτας για την νοστιμιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος