FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Απολαύστε ότι περίσσεψε…  αλλιώς!

Ημερομηνία: 08-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Οι μέρες μετά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αυτές που όλοι μας νιώθουμε ότι έχουμε φάει πολύ, δεν αντέχουμε να φάμε τίποτε άλλο και βέβαια, δεν θέλουμε να φάμε πάλι τα ίδια και τα ίδια, που μπορεί να περίσσεψαν.  Μην σκεφτείτε όμως ούτε λεπτό να τα πετάξετε! Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα θα γίνουν από τα χεράκια σας νέα γλυκά, τόσο τέλεια που κανένας δεν θα πιστεύει ότι βασίζονται στα γιορτινά γλυκά. Γιατί και δύσκολες μέρες είναι και δεν πρέπει να πετάμε τίποτα και επίσης επειδή όλα μας τα σπιτικά γλυκά έχουν κόπο από τα χεράκια μας, είναι πράγματι πολύ κρίμα να πάνε στον κάδο επειδή μπουχτίσαμε και δεν θέλουμε άλλο να τα βλέπουμε. Γι αυτό και μπορείτε ακολουθώντας τις παρακάτω συνταγές, να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα των γλυκών σας και να τα… μεταμορφώσετε σε καινούργια χωρίς μάλιστα να πείτε τίποτα σε κανέναν, γιατί κανένας δεν θα το καταλάβει, πιστέψτε με!

Το ίδιο όμως πέρα από τα γλυκά, μπορείτε να κάνετε αν σας έχει περισσέψει κάποιο κρέας, συνήθως αρνάκι ή χοιρινό απο τα Θεοφάνεια (ή ακόμα και από την Πρωτοχρονιά αν το έχετε συσκευάσει στην κατάψυξη), γιατί πολλές νοικοκυρές το κάνουν αυτό το Πάσχα. Επειδή τότε το αρνάκι… ρέει άφθονο, το κρέας που μένει το βάζουν καλά συσκευασμένο στην κατάψυξη και το κάνουν κρεατόπιτες.  Μια τέτοια κρεατόπιτα λοιπόν σας προτείνω σήμερα, όπου βεβαίως αν δεν έχει ξεμείνει αρνάκι ή άλλου είδους κρέας, αγοράστε λίγο ψαχνό και δημιουργήστε με τα χεράκια σας από την αρχή ως το τέλος μια υπέροχη κρεατόπιτα. Η ζύμη με το φύλλο κουρού, είναι πανεύκολη, εγώ κάνω και τυροπιτάκια με αυτήν, ονειρικά.

Και από την ερχόμενη εβδομάδα, μπαίνουνε σε… δίαιτα και διατροφή γιατί… παραπήγε η κατάσταση!! Προς το παρόν απολαύστε οτι περίσσεψε… αλλιώς!

Κρεατόπιτα με αρνί του Πάσχα | alevri.com

Κρεατόπιτα με αρνάκι που περίσσεψε

Υλικά

Για την χειροποίητη ζύνη κουρού

500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

15 γρ.μπέικιν πάουντερ

250 γρ.βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

200 γρ.γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.γ.αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 αυγό

Για τη γέμιση

30 mlελαιόλαδο

500 γρ.μαγειρεμένο αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα, ξεκοκαλισμένο, σε μικρά κομμάτια

2φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

1πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες

0,5 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

200 γρ.γραβιέρα τριμμένη

300 γρ.γιαούρτι στραγγιστό

-αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

άλλα υλικά

1 αυγό

αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε ένα μπολ και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση

Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης στην λακούβα και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ομογενοποιούμε τα υλικά, από το κέντρο προς την άκρη, μέχρι να ανακατευτούν καλά και να γίνουν σαν χονδρή άμμος

Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή, ενιαία ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα ή μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το αρνάκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 6-7 λεπτά

Προσθέτουμε στο μείγμα με το αρνάκι, το μαϊντανό, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ανοίξουμε τη ζύμη

Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε μέγεθος 2 δάχτυλα μεγαλύτερο από το ταψί ή το πυρέξ. Το απλώνουμε στο ταψί ή πυρέξ και γεμίζουμε με τη γέμιση

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και αλείφουμε την πίτα με ένα αυγό χτυπημένο

Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 45-50 λεπτά

Как сделать торт или пирог с печеньем без выпечки — Jenclub.ru

Τσιζκέικ εύκολο με μελομακάρονα (χωρίς ψήσιμο)

Υλικά

Για τη βάση

25 μελομακάρονα περιπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.)

4 κ.σ μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

Για την κρέμα cheesecake

250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)

4 κ.σ ζάχαρη άχνη

300 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)

1 κ.γλ. υγρή βανίλια

μαρμελάδα βύσσινο με κομμάτια φρούτου

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη βάση, από το cheesecake με μελομακάρονα που περίσσεψαν, αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie.

Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.  Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για την σάλτσα βύσσινο επιλέξτε μια ωραία μαρμελάδα με κομμάτια βύσσινου ( υπαρχουν πολύ ωραίες στην αγορά)

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγές με ότι μας παρίσσεψε | Argiro.gr

Σαλάμι σοκολάτας με κουραμπιέδες που περίσσεψαν

Υλικά

12 κουραμπιέδες

125 γραμ. μαλακό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

4 κ.σ κακάο άγλυκο

3-4 κ.σ κονιάκ ή γάλα

100 γραμ. λιωμένη σοκολάτα

1/3 φλ. χοντροκομμένο φυστίκι Αιγίνης

λίγη άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Για το σαλάμι σοκολάτας με κουραμπιέδες που περίσσεψαν (ή μελομακάρονα), βάζουμε πρώτα τους κουραμπιέδες σε μία καθαρή πετσέτα, τους τυλίγουμε και τους σπάμε σε κομμάτια, χωρίς να τους λιώσουμε τελείως. Τους βάζουμε σε ένα μπoλ.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ενωθούν. Ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.

Βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, βάζουμε επάνω τη ζύμη μας και τη ρολάρουμε δίνοντάς της σχήμα από σαλάμι.  Κυλάμε το σαλάμι σοκολάτας πάνω στην άχνη, να καλυφτεί καλά με τη ζάχαρη, και το τυλίγουμε με το χαρτί.

Το παγώνουμε, να σφίξει, για μερικές ώρες στο ψυγείο, ή για 1 ώρα στην κατάψυξη.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος