FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Άντε να γλυκαθούμε!!

Ημερομηνία: 30-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Επειδή αγαπημένοι μου αυτές οι μέρες μου φαίνεται πώς μας επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε οτι αφορά τον κορονοϊό και τα μέτρα που ακούγονται κι εκείνα που έρχονται μόνο πικρία και ανασφάλεια μας δημιουργούν, είπα λοιπόν να προσπαθήσω σήμερα να σας γλυκάνω εγώ! Κι ελπίζω βέβαια να τα φτιάξετε για να τρατάρετε φίλους και γνωστούς και όχι για να περάσετε ευχάριστα σε καμιά καινούργια… καραντίνα!

Τρία γλυκάκια λοιπόν σήμερα και σας προτείνω καταρχήν ένα παλαιό σιροπιαστό γλυκό ταψιού που μοιάζει με τον μπακλαβά, την Κοπεγχάγη, την έφτιαχνε και η μητέρα μου οτην Ιθάκη όταν ήμασταν παιδιά. Είναι πραγματικά ένα μελένιο γλυκό που θα σας ξετρελάνει, δεν απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία,  απλά πρέπει να προσέξετε να μείνει τραγανό το φύλλο. Το μυστικό είναι όπως σε όλα τα γλυκά ταψιού που έχουν φύλλο, να το αφήσετε να κρυώσει όταν το βγάλετε από το φούρνο χωρίς να το σκεπάσετε, διαφορετικά θα δημιουργηθούν υδρατμοί και το φύλλο θα πανιάσει. Και αυτή, ήταν συμβουλή μανούλας!

Ένα άλλο υπέροχο γλυκάκι, ειναι οι μπαμπάδες – με ρούμι ή χωρίς- σχετικά εύκολη διαδικασία που απαιτεί όμως δύο… φουσκώματα και γι αυτό χρειάζεται προσοχή. Όσες και όσοι εχετε φτιάξει τσουρέκια, γνωρίζετε πως λειτουργεί το φούσκωμα της ζύμης. Και θα τελειώσω με ένα άλλο πανεύκολο κέικ με ρόδι παρακαλώ, το οποίο με έχει εντυπωσιάσει, γιατί ενώ φαίνεται και είναι απλό, κάνει υπέροχη εμφάνιση με το frosting ( την επάλειψη της κρέμας) που γίνεται με γιαούρτι και ζάχαρη άχνη και φυσικά στολίζουμε με ρόδι. Μια και τα ρόδια είναι της εποχής, να το τολμήσετε!!

Κοπεγχάγη Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης

Κοπεγχάγη

Υλικά

450γρ φύλο κρουστας

120γρ βούτυρο λιωμένο για το λαδωμα των φύλλων

Γέμιση

100γρ καρυδια και 150 αμύγδαλα χοντρό κομμένα

100γρ φρυγανιά

150 γρ ζαχαρη

1 κγ κανέλα

μισό κγ γαρύφαλλο

ξυσμα λεμόνι

4 αυγά

1 σφηνάκι κονιακ

Για το σιρόπι

2 ½ ποτήρια ζάχαρη και 2 ½ ποτήρια νερό,

προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι και ι φλούδα λεμόνι

1 στικ κανέλα

5-6 κανελλογαρύφαλλα και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Χωρίζουμε στα αυγά τον κρόκο από τα ασπράδια για να κάνουμε μαρεγκα.  Χτυπαμε τους κρόκους με τη  ζάχαρη  και λιγο κονιάκαι  ενσωματωνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε στο μίγμα την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Σε ένα ταψί τοποθετούμε 4 φύλλα βουτυρώνουμε κάτω . Οτι προεξεχει  δεν το κόβουμε, το γυρίζουμε προς τα μέσα για να  κλείσουμε την γέμιση που θα βάλουμε.  Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φυλλα, σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο διπλωμένο σε  τετραγωνο πανω από την  γεμιση και  με τα φύλλα που προεξέχουν.  Τελειώνουμε το σκέπασμα με ένα ακόμα φύλλο διπλωμένο και αυτό τετράγωνο κα βουτυρωνουμε ακομη 4 φύλλα βάζοντας τα από πάνω. Κόβουμε όσα περισσεύουν  και με την σπάτουλα και τα σπρωχνουμε στην ακρη του ταψιού προς τα μέσα.  Χαράζουμε τα φύλλα σε ρόμβους ή τετράγωνα και περιχύνουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο και βρέχουμε ελαφρά τινάζοντας τα χέρια με νερό. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο. Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο και σιροπιάζουμε αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι βράζοντας το για 5 λεπτά.

Για το σιρόπιασμα να είναι ζεστά και τα δύο, γλυκό και σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να το κόψουμε.

Συνταγή για μπαμπάδες με ρούμι

Μπαμπάδες με ρούμι!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

11 αβγά

300γρ.βουτυρο ζωικό

300γρ.νερο

50γρ.ζαχαρη

10γρ.αλατι

25γρ.νωπη μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά

λίγο κονιάκ ή ρούμι

σαντιγί (συμφωνα με την δοσολογία της συσκευασίας)

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει. Αφου φουσκώσει βάζουμε  τη ζύμη σε ότι φορμάκια θέλουμε ( καλύτερες είναι αυτές που κάνουμε τα μμάφινς) οι οποίες είναι λαδωμένες καλά,  από 60γρ.ζυμη και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν

Ψήνουμε στους 200 βαθμους για 30-40 λεπτά ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε. Για το σιρόπι θα χρειαστουμε:2 κιλά νερό,1 κιλό ζάχαρη 5 βανίλιας,4 κ.σ κονιάκ. Το σιρόπι ζεστό οι μπαμπάδες κρύοι. Αφού στραγγίσουν και κρυώσουν τους κόβουμε στην μέση και βάζουμε σαντυγι.Κλεινουμε με το καπάκι τους και στολίζουμε όπως θέλουμε.                 Ωραίο είναι να κάνουμε πάνω σε καθέναν από τους μπαμπάδες μια ροζέτα από την σαντυγί με ένα κορνέ και αν στολίσουμε με ένα κερασάκι.

tips

Αν δεν έχετε μικρά φορμάκια κέικ, μπορείτε να βάλετε την ζύμη και σε φόρμα και να κόψετε κομμάτια, ωστόσο είναι πιο ωραία όταν είναι ατομικά.

Η συνταγή είναι από την Γεωργία Κολίτση

Χριστουγεννιάτικο κέικ με φιστίκια Αιγίνης και ρόδι - Sweetly

Κέικ με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

4 αυγά

1 1/2 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα χυμό απο ρόδια

1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι

1/2 κούπα τριμμένο φιστίκι Αιγινης

2 βανίλιες

1 φακελακι μπεικιν

450 γρ αλευρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα επάλειψης

1 κούπα ζάχαρη άχνη

μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν κ προσθετουμε το σπορέλαιο, τον χυμο από το ρόδι, το γιαουρτι, τις βανίλιες κ τελος το αλευρι με το μπεικιν.

Το τοποθετώ σε φόρμα 30αρα αποσπωμενη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 για 1 ωρα περίπου.

Αφήνω το κεικ να κρυώσει κ φτιάχνω το frosting για την επάλειψη του γλυκού μου.

Ανακατεύω σε μπολ 500 γρ στραγγιστό πλήρες γιαουρτι με μια κούπα αχνή ζάχαρη.

Ριχνω πανω απο το κεικ που εχει κρυωσει τελειως κ γαρνίρω με φιστίκι Αιγινης κ σπόρους ροδιού.

tips

Για να μην κάθεστε και στίβετε (αν δεν έχετε ή δεν θέλετε)ρόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φυσικό όμως χυμό ροδιού.

Η συνταγή είναι από την Βούλα Δαμαλά και τις Συνταγές της Γκόλφως


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος