FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ακαταμάχητες γεύσεις

Ημερομηνία: 01-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σας έχω γράψει κι άλλες φορές ότι ο καιρός επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία μου, αλλά και την μαγειρική μου έμπνευση κι εγώ αν δεν ανοίξω την πόρτα της κουζίνας να μπει ο ήλιος μέσα, να χαϊδέψει το χώρο και να πλημμυρίσει φως, δεν μπορώ να λειτουργήσω! Σαν τα παπιά μέσα στο νερό είμαστε μέρα- νύχτα κι αν δω πότε επιτέλους θα στεγνώσουμε! Παρ’ ‘όλα αυτά, αγαπημένες μου πρέπει και να μαγειρέψουμε και γι αυτό σας έχω βάλει σήμερα… ευκολάκια νόστιμα. Αγαπημένο ψάρι, μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο γευστικότατο και ελαφρύ αλλά χορταστικό και υγιεινό φαγητό. Λαβράκι με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο για να γλείφεις τα δάκτυλά σου, μπορείς να το μαγειρέψεις και από το πρωί να το βρεις έτοιμο το μεσημέρι. Βεβαίως δεν ξεχνώ τα αγαπημένα ζυμαρικά κυρίως των παιδιών, που μπορεί να στραβομουτσουνιάσουνε με το ψάρι, αλλά μην… τσιμπάτε, θα το φάνε κι έτσι σας προτείνω πεντανόστιμα  τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα στο φούρνο, έτοιμα σε 30-40 λεπτα στο τραπέζι σας. Μια πολύ εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο με ένα αγαπημένο ζυμαρικό, που ο συνδυασμός του με τη σάλτσα ντομάτας και τα τυριά που λιώνουν, το κάνει ακαταμάχητο. Το τέλειο γλυκάκι σήμερα, είναι τι άλλο, λαχταριστή καρυδόπιτα λίγο αλλιώς, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια αλλά και οι φιλοξενούμενοί σας. Καλό και… άβρεχο Σαββατοκύριακο να έχουμε!

Λαβράκι με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο

Υλικά

2 μέτρια λαβράκια φρέσκα

5-6 πατάτες, κομμένες σε λεπτές μακρόστενες φέτες 1-1 ½ εκ.

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 πρέζες θυμάρι ή ρίγανη

αλάτι – πιπέρι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα λαβράκια μας τα αλατίζουμε ελαφρώς με χονδρό αλάτι και μέσα στη κοιλιά τους και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μισό σκόρδο, τη 1 κ.σ. μαϊντανό, το 1/4 της τριμμένης ντομάτας, λίγο θυμάρι, λίγες σταγόνες λάδι τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στην αλατισμένη κοιλιά των ψαριών.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες 1-1 ½ εκ. τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί γύρω από τα ψάρια. Τις πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό και τοποθετούμε, ανάμεσα στις πατάτες, και το υπόλοιπο σκόρδο.

Ρίχνουμε πάνω από τα ψάρια και τις πατάτες τις υπόλοιπες ντομάτες, ελαιόλαδο και 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λ περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να μείνουν με το λαδάκι τους. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν απαιτηθεί.

Τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο

Υλικά

500 γρ. τορτελίνια γεμιστά με τυρί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. αλάτι

1 ¾ φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά έτοιμη εμπορίου ή σπιτική (συνταγή εδώ)

1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα (για τόστ), στο χοντρό του τρίφτη

3-4 κ.σ. ψιλο-τριμμένη παρμεζάνα

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα ξεκινάτε με τη παρασκευή της, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Την αφήνετε να βράζει μέχρι να σωθούν τα υγρά της και μείνει σχεδόν με το λαδάκι της και εσείς εν τω μεταξύ βράζετε τα τορτελίνια σας.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και μόλις κοχλάσει καλά βράζετε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε καλά, τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε και τη σάλτσα ντομάτας και τα ανακατεύετε να καλυφθούν καλά τα τορτελίνια από τη σάλτσα.

Μεταφέρετε τα τορτελίνια με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζετε από πάνω πρώτα τη τριμμένη μοτσαρέλα και μετά τη παρμεζάνα και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 8-10 λ ή μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά. Αν θέλετε τα τυριά σας να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, τα τελευταία 2-3 λ του ψησίματος γυρίστε το φούρνο σας στο γκριλ.
Τα βγάζετε από το φούρνο, πασπαλίζετε (προαιρετικά) με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Πουτίγκα, ονειρεμένος συνδυασμός καρυδόπιτας με κρέμα

Υλικά

Για την καρυδόπιτα

9 αυγά

9 κ. σούπας ζάχαρη

9 κ. σούπας φρυγανιά

9 κ. σούπας τριμμένο καρύδι και λίγο ακόμη για να ρίξουμε στην επιφάνεια

3 κ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό

1 κ. γλυκού κανέλα

1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο

1 φακελάκι μπέκιν

1 βανίλια

Για την κρέμα

1,5 lt γάλα

2 φλ. ζάχαρη

9 κ. σούπας αλεύρι

2 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

2 κρόκους

1 βανίλια

1 κρέμα γάλακτος (250 ml) 35% λιπαρά για την παρασκευή σαντιγί

Για το σιρόπι

3,5 φλ. νερό

3 φλ. ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα

Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.

Στην συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Προσθέτουμε στο μείγμα την φρυγανιά, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέκιν, την βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν και στη συνέχεια ενσωματώνουμε την μαρέγκα. Ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλεύρι, τους κρόκους και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πήξει.

Το κατεβάζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια, ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Αφού κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ανακατεύουμε με την κρέμα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός.

Τέλος…

Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνουμε να το απορροφήσει. Στην συνέχεια απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.

COOK EAT UP.COM


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος