FOLLOW US: facebook twitter

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο χειροκρότημα (Photos)

Ημερομηνία: 08-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τελευταίο χειροκρότημα από τον κόσμο προς τον εμβληματικό Μίκη Θεοδωράκη, καθώς ολοκληρώθηκε η τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη και η σορός του μεγάλου συνθέτη ξεκινά το μακρύ ταξίδι για την τελευταία κατοικία.

Υπό τις ιαχές «αθάνατος» και τον εθνικό μας ύμνο, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, το όχημα που μεταφέρει στην Κρήτη τη σορό του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη στις 07.30 το πρωί, οπότε και η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γάλατα Χανίων για την ταφή.

Βαθιά συγκίνηση στην Αθήνα 

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η Αθήνα αποχαιρέτησε  το απόγευμα της Τετάρτης, τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη, με το πλήθος που βρέθηκε έξω από τη Μητρόπολη να αποτίει ένα μεγαλοπρεπή φόρο τιμής, όπως αρμόζει στον μεγάλο δημιουργό και στην μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του.

Μέσα σε χειροκροτήματα, άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Αθήνας είπαν το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.  Μαζί τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και αρκετά ακόμη πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί, βουλευτές και Δήμαρχοι. Στις 15:00 κατέφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα εκφώνησαν τους επικήδειους.

Σακελλαροπούλου: «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Κουτσούμπας: «Σύντροφε Μίκη, Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη!»

Επιστρατεύοντας πολλά αποσπάσματα από ποίηση και λογοτεχνία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προκάλεσε συγκίνηση με τον επικήδειο λόγο για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κάνοντας αναφορές και στην πολιτική διαδρομή του μεγάλου μας συνθέτη, ο ΓΓ του ΚΚΕ, τόνισε ότι ακόμα και αν δεν «συμφωνούσαμε πάντα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σου, αυτό που μένει, το υστερόγραφο της δόξας, είναι η τεράστια παρακαταθήκη του έργου σου και η πολιτική διαθήκη που μας άφησες, “σβήνοντας τις λεπτομέρειες” και κρατώντας τα “Μεγάλα Μεγέθη”».

Ο κόσμος είπε το δικό του «αντίο»

Μετά το πέρας της τελετής πλήθος κόσμου παρέμενε έξω από τη Μητρόπολη δίνοντας το τελευταίο χειροκρότημα στον Μίκη Θεοδωράκη, την ώρα που το φέρετρό του μεταφερόταν εκτός της εκκλησίας.

Αρκετοί, μάλιστα, παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά, παρά τον κακό καιρό, τραγουδώντας μερικά από τα εμβληματικά του τραγούδια.

Η τελευταία κατοικία του μεγάλου δημιουργού

Στις 7:30 το πρωί της Πέμπτης η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στην πόλη των Χανίων στην Κρήτη.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά, σύμφωνα με την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος