FOLLOW US: facebook twitter

Μιχ. Κατρίνης: ‘’ Προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας στη μικρή ακίνητη περιουσία και για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων.’’

Ημερομηνία: 20-11-2022 | Συντάκτης:

Την ανάγκη θέσπισης γενναίων φορολογικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κτιρίων που  παραμένουν κενά και αναξιοποίητα έχοντας παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που ήδη αρχίζει να γίνεται ορατό, ανέδειξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στη Πάτρα.

‘’Η ακίνητη ιδιοκτησία συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εκφράζεται κατά βάση από μικροϊδιοκτήτες και είναι συνδεδεμένη με εκατοντάδες επαγγέλματα.

Είναι προφανές ότι απαιτείται μια πλέον ρεαλιστική αναμόρφωση της φορολογίας’’ τόνισε  ο κ.Κατρίνης κάνοντας λόγο για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, με στόχο τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων .

Έθεσε ως βάση διαλόγου δύο προτάσεις:

-Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την μικρή ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ η οποία δεν αποδίδει εισόδημα.

-Μια  νέα μείωση κατά 15% του ΕΝΦΙΑ για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αποκατάστασης στρεβλώσεων και αδικιών που έχουν προκύψει με τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.

‘Οπως είπε μπορούν να αξιοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία προσδιορισμού των τιμών ζώνης , που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να καλύπτουν όλες τις ιδιαιτερότητες.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι δεν πρέπει να θιγεί η αγορά αλλά να μπουν κανόνες.

Ζήτησε να διαμορφωθεί ένα νέο αντικειμενικό πλαίσιο κανόνων,ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα,με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση των  μικροϊδιοκτητών σε σχέση με ιδιοκτήτες που διαθέτουν αρκετές κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο κ.Κατρίνης παρουσίασε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία .

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρεις υπαρκτούς κινδύνους για την αγορά ακινήτων, όπως είναι:

-Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους πάνω από 40%.

-Οι αυξημένες δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης

-Το γεγονός ότι 250.000 ακίνητα – από πλειστηριασμούς ενυπόθηκων κόκκινων δανείων – θα διατεθούν την επόμενη πενταετία στην αγορά, με τιμή χαμηλότερη από αυτή που θα χρειαστεί για να χτίσει κάποιος από την αρχή.

‘’ Το  ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την  ΠΟΜΙΔΑ ως κοινωνικούς εταίρους και ισότιμους συνομιλητές και επιδιώκει μια ειλικρινή σχέση και έναν αμφίδρομο παραγωγικό διάλογο.

Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα δημοκρατική και κοινωνική συμφωνία που θα την οδηγήσει στην επόμενη μέρα.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος