FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: «Αναγκαία η προώθηση της χρήσης του πυρηνόξυλου σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης»

Ημερομηνία: 12-11-2022 | Συντάκτης:

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προχώρησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με την προώθηση του πυρηνόξυλου, αφού υπό το πρίσμα της δύσκολης ενεργειακής συγκυρίας, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη με κάθε τρόπο ενίσχυση και διάχυσης στην αγορά του συγκεκριμένου  βιοκαυσίμου που σύμφωνα με τα στοιχεία είναι σε θέση να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου έως και 60% και έναντι του πέλετ έως και 33%.

Ειδικότερα, το πυρηνόξυλο είναι το ξυλώδες υπόλειμμα που προκύπτει μετά την απομάκρυνση του εναπομείναντος ελαίου (πυρηνελαίου) και της υγρασίας, κατά την επεξεργασία της βιομάζας της ελιάς στο πυρηνελαιουργείο. Παράλληλα, μεταξύ των πλεονεκτημάτων του συμπεριλαμβάνεται το ότι καταλαμβάνει λιγότερο χώρο έναντι του ξύλου, δεν απαιτεί συνεχή τροφοδοσία και τέλος, η χρήση του είναι εύκολη και η τιμή του ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία. Τα παραπάνω μάλιστα έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αναγνωριστεί το πυρηνόξυλο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ως κατάλληλο για χρήση σε κατοικημένες περιοχές και αστικά κέντρα.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Ηλείος βουλευτής, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών όλα τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ενεργειακό «μέτωπο», συνήθως, ασθμαίνουσα.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να οδηγούνται στη χρήση όλων των ειδών των καυσίμων, όπως π.χ. η βιομάζα-πέλετ ή τα καυσόξυλα – τα οποία σημειωτέον επιδοτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών – προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις αυξημένες θερμαντικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και στο μειούμενο λόγω πληθωρισμού εισόδημά τους».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι το πυρηνόξυλο ως παραπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς, συναντάται σχεδόν παντού στη χώρα, αφού η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές καλλιέργειες, όπως π.χ. στην Ηλεία, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τους Υπουργούς:

  1. Αν προτίθενται να τροποποιήσουν την Απόφαση 1156 (3/11/2022 ΤΕΥΧΟΣ Β’ Αρ. Φύλλου 5646) του Υπουργείου Οικονομικών για τη «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023», προκειμένου να ενταχθεί και το πυρηνόξυλο στις περιπτώσεις καυσίμων, για τα οποία χορηγείται επίδομα θέρμανσης;
  2. Αν υπάρχει η βούληση από την πλευρά τους, για την περαιτέρω διάχυση και αξιοποίηση του πυρηνόξυλου ως θερμαντικού καυσίμου από τους πολίτες, δεδομένων των πλεονεκτημάτων που διαθέτει έναντι άλλων καυσίμων όπως η βιομάζα-πέλετ και τα καυσόξυλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος