FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: «Άμεση ανάγκη κυβερνητικής στήριξης για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας»

Ημερομηνία: 24-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με τη δεινή κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τους παραγωγούς πατάτας και καρπουζιού και για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία.

Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης, παρά την άριστη ποιότητα της φετινής παραγωγής σταφίδας λόγω των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών, η τιμή πώλησης του τοπικού «μαύρου χρυσού» και φέτος αναμένεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης της κορινθιακής σταφίδας πέρυσι  «κατρακύλησε» στα 90 λεπτά, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για ίδια ή ακόμη και χαμηλότερη τιμή (ίσως και 80 λεπτά / κιλό), τη στιγμή που ακόμη και το σχετικά χαμηλότερο, περυσινό κόστος παραγωγής καθιστούσε ήδη ασύμφορες τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Για τη δε φετινή χρονιά το κόστος παραγωγής ανά κιλό εκτοξεύεται στο 1,20 ευρώ, ενώ όπως οι αγρότες τονίζουν, προκειμένου να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους η τιμή πώλησης θα έπρεπε να κυμαίνεται, ενδεικτικά, τουλάχιστον στο 1,5 ευρώ / κιλό.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, πέρα από τα παραπάνω, διαρκές πρόβλημα παραμένει και η έλλειψη εργατών γης, οι οποίοι παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις εξακολουθούν να είναι δυσεύρετοι.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών την περυσινή χρονιά, κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν ελήφθη», τονίζει ο Ηλείος βουλευτής, αφού «εγκαταλείφθηκε από πλευράς Υπουργείου η σκέψη για αγορά και διάθεση από το κράτος στους πολίτες της αποθηκευμένης από τους παραγωγούς αδιάθετης κορινθιακής σταφίδας».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία προσανατολίζεται στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους, ο Μιχάλης Κατρίνης θέτει τον αρμόδιο Υπουργό προ των ευθυνών του και ρωτά:

  • Με ποιά συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να ενισχύσει τους Ηλείους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, το εισόδημα των οποίων αποδεδειγμένα πλήττεται, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος τους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος