FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Καμπιτάκης: «Οι νέοι αγρότες κινούνται στα τυφλά και χωρίς μέλλον»

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Με αφορμή το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο 2020 για τους Νέους Αγρότες, το voucherergasia.gr φέρνει στη δημοσιότητα το κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής και υλοποίησης του.

Γιατί ως σήμερα βλέπουμε πως η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ανά χρονικά διαστήματα, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους ίδιους τους νέους αγρότες και τελικά τον Πρωτογενή τομέα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της ΟΑΣΝΗ, το ζήτημα με τους νέους αγρότες είναι ότι δίνεται ένα πριμ, χωρίς να υπαρχει όμως καμία στήριξη σε αυτούς, αφού δεν υπαρχει καμία εξέλιξη στο κομμάτι της έρευνας και γενικά καμία καθοδήγηση.

Έτσι κανείς από τους νέους αγρότες δεν γνωρίζει πρακτικά και ρεαλιστικά τι θα πρέπει να καλλιεργήσει, προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί και με ποιο τρόπο θα αναπτύξει την οποιαδήποτε καλλιέργεια του.

Σήμερα λοιπόν αυτό που γίνεται είναι να δεσμεύουμε έναν άνθρωπο για μια δεκαετία, ο οποίος θα πρέπει να κάνει μια επένδυση, χωρίς όμως να έχει δίπλα του έναν σωστό υποστηρικτικό μηχανισμό. Στην ουσία λοιπόν δεν υπαρχει μέλλον μπροστά του.

Η πρόταση της ΟΑΣΝΗ και των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων, όπως αυτό μεταφέρθηκε δια στόματος του μέλους της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη, στο voucherergasia.gr είναι αυτό το πριμ: «να δίνεται σταδιακά στις επενδύσεις. Αν ο νέος αγρότης για παράδειγμα αγοράσει μηχανολογικό εξοπλισμό, αγόραζε γη να λαμβάνει ένα ποσό.

Είναι ανάγκη το πριμ να καταβάλλεται μεσα από ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με την βοήθεια στον τομέα της έρευνας και την καθοδήγηση από επιστημονικό προσωπικό, θα συνέβαλε στο να δημιουργηθούν επαγγελματίες αγρότες. Γιατί σήμερα δυστυχώς βλέπουμε πως επικρατεί ένα μπάχαλο, από το οποίο προκύπτουν αγρότες που λειτουργούν και κινούνται στα τυφλά.

Δημιουργούμε μια γενιά δεσμευμένων ανθρώπων σε ένα πρόγραμμα, το οποίο τους επιφέρει μόνο έξοδα και ταλαιπωρία.

Για αυτό και πολλοί τα παρατάνε και δεν ασχολούνται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα με τα χωράφια τους», καταλήγει ο κ. Καμπιτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά από τις Διαχειριστικές Αρχές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης η προκήρυξη, εντός του 2020, μιας ακόμη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών θα έρθει, προσφέροντας μια ακόμη επαγγελματική ευκαιρία.

Μιλάμε για την 3η κατά σειρά προκήρυξη, η οποία θα έχει προϋπολογισμό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και θα πριμοδοτήσει περισσότερους από 5.000 δικαιούχους.

Πηγή: voucherergasia.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος