FOLLOW US: facebook twitter

Μιχ. Κατρίνης: «Προκλητικά αδικαιολόγητη η καθυστέρηση των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους της Ηλείας»

Ημερομηνία: 19-11-2022 | Συντάκτης:

Συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα ζητά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Τριαντόπουλο, σε σχέση με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και των αγροτών της Ηλείας, αλλά και την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής, 15 και πλέον μήνες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο πολυδιαφημισμένος μηχανισμός άμεσων, όσο και δίκαιων, αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες και αγρότες όλων των καθεστώτων της Ηλείας παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ακόμη κυβερνητική δήλωση «καλών προθέσεων», οδηγώντας μαθηματικά χιλιάδες πολίτες στην οικονομική ασφυξία.

Ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει μάλιστα και όλες τις σχετικές διαβεβαιώσεις τόσο από πλευράς του κ. Μητσοτάκη, όσο και του αρμόδιου Υφυπουργού του, για την υποτιθέμενα «νέα φιλοσοφία», «αμεσότητα» και «αποτελεσματικότητα» του μηχανισμού της κρατικής αρωγής για τις αποζημιώσεις από πυρκαγιές, καθώς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, σήμερα και μετά την παρέλευση τόσων μηνών, οι 20 περίπου πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις ζημιές που αποδεδειγμένα υπέστησαν από τις πυρκαγιές του 2021, με το «μπαλάκι των ευθυνών» για την καθυστέρηση των καταγραφών, όσο και των αποζημιώσεων, να πηγαίνει από τον αρμόδιο Υφυπουργό στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και πάλι πίσω, σε ένα πρωτοφανές «επιτελικό αλαλούμ».

Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα της αποζημίωσης όλων των κατηγοριών και καθεστώτων των αγροτών της περιοχής, όπως βέβαια και του συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας, που παρά τις σχετικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αλλά και την εμπλοκή άλλων φορέων όπως η διαΝΕΟσις, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ακόμη, αγνοείται.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι ο κ. Τριαντόπουλος αποτελεί τον κατεξοχήν «επιτελικά» υπεύθυνο για την όλη διαδικασία αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά να πληροφορηθεί συγκεκριμένα:

  • Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων της Ηλείας και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
  • Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης όλων των πυρόπληκτων παραγωγών της Ηλείας, δηλαδή 1) των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών 2) των αγροτών ειδικού καθεστώτος, 3) των απλών κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 4) των αγροτών χωρίς ΟΣΔΕ και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε κατηγορία;
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πολλαπλά εξαγγελθέντος σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας και ποιοι οι πόροι χρηματοδότησής του;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος