FOLLOW US: facebook twitter

Μιχ. Κατρίνης: “Για την κυβέρνηση πάντα φταίει κάποιος άλλος και όχι η ίδια”

Ημερομηνία: 14-11-2022 | Συντάκτης:

Συνέντευξη του βουλευτή στην εφημερίδα Real News

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Ηλείος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης στην εφημερίδα Real News σχολιάζοντας κυρίως τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. 

1)      Υποκλοπές! Πριν από λίγες εβδομάδες λοιδορηθήκατε ότι …κουράσατε. Το σκάνδαλο όμως επανέρχεται και απαντήσεις δεν έχουν δοθεί, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εξαντληθεί τα μέσα για κάτι τέτοιο (πχ εξεταστική). Αισιοδοξείτε ακόμα για τη διαλεύκανσή του; Και αν ναι, πώς;

Από ό,τι φαίνεται , ακόμα και αυτοί που προεξοφλούσαν το ‘’Τέλος των υποκλοπών’’, αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν.

Κάποιοι προσπαθούσαν να περάσουν -με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο- ότι τα ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας κουράζουν. Κουράζουν όμως ποιους; Τους πολίτες; Όχι βέβαια! Κουράζουν αυτούς που είναι ένοχοι και απολογούμενοι για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Κουράζουν αυτούς που έστησαν μεθοδικά και συγκαλύπτουν προκλητικά έναν παρακρατικό μηχανισμό .

Αυτούς, λοιπόν, θα τους κουράσουμε ακόμα περισσότερο. Η συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επέβαλε πρακτικές συσκότισης και συγκάλυψης της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης, δεν θα υπάρχει για πάντα. Το απόστημα έχει σπάσει, το σκάνδαλο δεν καλύπτεται, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

2)      Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα, εκτιμάτε ότι κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιούνται με την καθοδήγηση ή έστω με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου;

Να θυμίσω ότι αμέσως μόλις απέτυχε η προσπάθεια παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator , ξεκίνησε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Αυτό λέει πολλά.

Υπάρχει, όμως, και άλλο ένα σημείο που λέει ακόμα περισσότερα. Αναφέρομαι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απλώσει ένα πέπλο προστασίας πάνω από την εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό, όπως και στην άρνηση της να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή πρόσωπα που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό και έχουν στενές σχέσεις με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ούτε μια λέξη από όσα λένε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι η συμπεριφορά τους είναι συμπεριφορά ενόχου.

3)       Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχετε δηλώσει ότι θα πάτε μέχρι τέλους στην υπόθεση των υποκλοπών. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί θεσμικά. Πέρα από τη Βουλή, υπάρχει η δικαιοσύνη, υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Το σκάνδαλο αυτό δεν θα μείνει στο σκοτάδι, όπως επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης.

Όσος χρόνος και αν απαιτηθεί, όσα εμπόδια και αν προσπαθήσουν αν παρεμβάλλουν κάποιοι, θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Και εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη της διαφάνειας και της αλήθειας.

4)      Ακρίβεια. Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους πολίτες. Φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκε ο κ.Μητσοτάκης;

Να θυμίσω ότι ευδιάκριτες πληθωριστικές τάσεις και ακρίβεια υπήρχαν στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2021 ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022, με τον πληθωρισμό στη χώρα να ξεπερνά το 8%.

Για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του πάντα φτάσει κάποιος άλλος και όχι οι ίδιοι.  Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός και έπεσε έξω. Η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε έναν έλεγχο μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ενώ 7 μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για το πλαφόν κέρδους έχουν επιβληθεί μόλις 3 πρόστιμα για αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων.

Για το πρόβλημα της ακρίβειας υπάρχουν λύσεις.

5)      Μπορεί να αντιμετωπιστεί; Και αν ναι, πώς;

Η Ε.Ε έχει συστήσει στα κρατη-μελη της να μειώσουν το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης αλλά και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα.

Έχει επίσης συστήσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών καυσίμων και των προμηθευτών ενέργειας.

Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που δεν κάνει ελέγχους,  δεν μειώνει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, δεν μειώνει τη φορολογία στα καύσιμα που εκτοξεύει τις τιμές και επιπλέον κάνει ότι μπορεί για να μειώσει το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι έχουν υπερκέρδη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει εδώ και 11 μήνες τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα βασικά είδη, τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα εντατικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά που θα περιορίσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

6)      Ελληνοτουρκικά. Οι προκλήσεις από την γείτονα συνεχίζονται κλιμακούμενες. Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Είναι, αναμφίβολα, ανησυχητική η διαρκή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Και ανησυχώ για ένα ακόμα λόγο: για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής ως προσωπική του υπόθεση, αρνείται κάθε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχει απαξιώσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Έχω καλέσει, από το βήμα της Βουλής, τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει και να διατυπώσει με σαφήνεια την πάγια εθνική θέση ότι η μοναδική διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας , με βάση τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας.

Η επιβεβαίωση αυτή είναι απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Από τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία διαμορφώνει μια ατζέντα διαφόρων που περιλαμβάνει αποστατιωτικοποιηση νησιών, αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο. Υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που μπορεί να  δεχθεί να διαπραγματευτεί όλα αυτά;

7)      «Ίσως αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία αυτή τη φορά», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, για τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Είστε υπέρ μιας τέτοιας κίνησης;

Να υπενθυμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο με το Τουρκολυβικο μνημόνιο.

Να υπενθυμίσω ότι επί θητείας της σημερινής κυβέρνησης εγκαταλείφθηκαν 4 οικόπεδα ερευνών και αποχώρησαν 2 πολύ μεγάλες εταιρείες.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει τώρα να αιφνιδιάσει όπως λέει την Τουρκία με τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αυτό που δεν λέει όμως είναι γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα και πάγωσε τη σχετική διαδικασία . Όπως δεν έκανε τίποτα και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σήμερα, ο κ.Μητσοτάκης θυμήθηκε ξαφνικά τις έρευνες φυσικού αερίου , όπως ξαφνικά θυμήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

Η ενεργειακή, η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας απαιτούν σοβαρή και εθνική στρατηγική, στοιχεία άγνωστα για τη Νέα Δημοκρατία και για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος