FOLLOW US: facebook twitter

Μια μέρα η Ελλάδα ίσως κόψει το τσιγάρο…την διαφθορά όμως ποτέ

Ημερομηνία: 08-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Είναι πραγματικά ένα από τα πιο επιτυχημένα και ευφυή σκιτσάκια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και η έμπνευση ανήκει στον εκπληκτικό Γιάννη Δερμεντζόγλου. Ο Πολάκης μπαίνει καπνίζοντας μέσα σε ένα δωμάτιο, ανακοινώνοντας πως προσκομίζει τα στοιχεία για την κυριολεκτικά ασύλληπτη διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Φρουρά, φρουρά!», ουρλιάζει ο κυβερνητικός παράγων από γραφείου, καταγγέλλοντας μπροστά στα έντρομα μάτια εκπροσώπων του τύπου ότι καπνίζει! Λίγα πράγματα μπορεί ή χρειάζεται να προσθέσει κανείς σε αυτήν την αφοπλιστική εικόνα, εκτός ίσως από το να ενισχύσει για ευνόητους λόγους το οφθαλμοφανές του εν λόγω διακυβεύματος και του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζει μεγάλη μερίδα του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου τα πράγματα. Ο καθωσπρεπισμός άλλωστε ήταν ανέκαθεν προνομιακό πεδίο των διεφθαρμένων, των συντηρητικών ή απλώς των κοντόφθαλμων.

Κανείς, ούτε ο πλέον φανατικός καπνιστής δεν μπορεί στα σοβαρά να αμφισβητήσει τις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, παρότι, όπως (περι)έγραψε πρόσφατα και γνωστός Πυργιώτης στον λογαριασμό του Facebook,  η γελοιότητα δεν είναι ποτέ μακριά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του ότι δεν ενοχλούν καθόλου όσοι απολαμβάνουν το τσιγάρο τους στην παραλία, παρά μόνο όσοι φυτεύουν τις γόπες τους στην άμμο. Άλλο όμως στην παραλία και στον δρόμο, με σεβασμό στο περιβάλλον, κι άλλο σε κλειστούς χώρους, χωρίς κανέναν σεβασμό για τους άλλους. Δυστυχώς λοιπόν, είναι αλήθεια πως επί δεκαετίες τώρα, σε τούτη τη χώρα, δεν μπήκε τάξη σε μία σειρά από στοιχειώδη ζητήματα, τα οποία θεωρούνται λυμένα, τουλάχιστον στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα που επανέρχεται ξανά και ξανά με διάφορες αφορμές, και σίγουρα καταλήγεις εκεί αν ο δρόμος σε βγάλει στην λεωφόρο Μεσογείων και συγκεκριμένα έξω από το νοσοκομείο «Γεννηματά». «1η Ιουλίου 2019 – η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο», γράφει το τεράστιο πανί στην πρόσοψη του κτιρίου. Δέκα χρόνια μετά, επαληθεύεται αυτό που σοφά είχε προφητεύσει ο Μαρκ Τουέιν, ότι δηλαδή το πλέον εύκολο στη ζωή είναι να κόψεις το τσιγάρο, εφόσον ο ίδιος το είχε κόψει εκατοντάδες φορές.

Να το κόψει λοιπόν η Ελλάδα το τσιγάρο, κι αν ο Μητσοτάκης το καταφέρει, μαγκιά του. Αλλά την διαφθορά; Να μην την κόψει; Να συνεχίζουν να τρέφονται κάποιοι με χρυσά κουταλοπίρουνα, εις βάρος των Ελλήνων και των επόμενων γενεών; Σ’ αυτό δεν είναι καθόλου ευαίσθητοι; Γιατί δεν πραγματεύονται την ουσία, που εν προκειμένω βρίσκεται στα στοιχεία για την διαφθορά; Επειδή ο Πολάκης –με τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν τρελαίνομαι κιόλας– είναι θεριακλής; Μπα. Μάλλον κάτι άλλο θα φταίει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος