
Δεν είναι κρυφό ότι η αποικιοκρατία φέρει βαριά ευθύνη για τη διάσπαση των Ινδιών σε δύο κράτη και για όσα ακολούθησαν έκτοτε. Πρόκειται για βολική συνταγή η οποία τηρήθηκε ευλαβικώς από τους αποικιοκράτες όχι μόνο εκεί αλλά και στην Κύπρο όπως και αλλού.
Τα γεγονότα μεταξύ των δύο κρατών δεν αποτελούν την πρώτη σχετική σύγκρουση και ανάφλεξη μεταξύ τους. Η ιστορία είναι μακρά, αιματοβαμμένη, με τα πυρηνικά όπλα να επικρέμανται και το Κασμίρ να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η Ινδία αποτελεί την 4ο ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, ενώ το Πακιστάν τη 12η, ωστόσο αυτή η σύγκριση δεν λέει όλη την αλήθεια. Η Ινδία διαθέτει υπεροπλία έναντι του Πακιστάν και έχει πίσω της από εξοπλιστικής απόψεως σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ ενώ το Πακιστάν την Κίνα.