FOLLOW US: facebook twitter

Μια μαγευτική βραδιά στο Κάστρο Χλεμούτσι…

Ημερομηνία: 02-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Μια μαγευτική βραδιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Αυγούστου στο Κάστρο Χλεμούτσι με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση και πλήθος καλεσμένων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: “

Ο Ρόλος των Νερόμυλων στην Επανάσταση του 1821.Ο Ιστορικός Νερόμυλος Κουνέλη στο επίκεντρο”.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στήριξε από την αρχή την προσπάθεια για την διατήρηση της ζωντανής πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της επανένταξης των παραδοσιακών ξεχασμένων μνημείων που αποτελούν κομμάτι της ζωής του τόπου, αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο ,τις μνήμες ξεχασμένης ιστορίας που έχουμε ειδικά στα χωριά της Ορεινής Ηλείας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που με τον βιωματικό της χαρακτήρα καθιστά ένα πρόσφορο πεδίο συμμετοχής στον πολιτισμό. Παρέχει γνώσεις και ιδέες, δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν την ταυτότητα τους προάγοντας την επικοινωνία μεταξύ των λαών.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε δύο μέρη. Στο 1ο μέρος παρουσιάστηκαν στοιχεία αφηγηματικά για τους Νερόμυλους στην Επανάσταση, τον ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, με αφηγήσεις,μουσικά δρώμενα ,βιντεοσκοπημένα χορευτικά στον νερόμυλο , και τραγούδια ακαπέλα. Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία BELCANTO ACADEMY OPERA STUDIO από την Pergine Valsugana, Trento, Italia με 5 Σοπράνο και την Ελληνίδα Σοφία Πουλοπούλου.

https://pelop.gr/wp-content/uploads/2021/09/IMG-fa53ad24c791a95ee8d7c6f65b96cd8f-V.jpg.webp

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς o Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Νίκος Κοροβέσης. Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ.Γιάννης Λέντζας. Ομιλήτρια η κα Μ.Γρυπάρη πρ. Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων του ΥΠΕΚΑ, Αρχιτέκτων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων. Παρουσίαση κ.Κλοκανά Ασπασία Πρόεδρος «Καλλιάφεια» Γεν.Γραμματέας του ΙΤΕΜ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και συνθέτη κ. Γιώργο Βούκανο βραβευμένο με το Tourism Awards 2021 για 2η χρονιά, με το καινοτόμο Xenios Festival – The Host Festival .
Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος ,η Διονυσία Αυγερινοπούλου Βουλευτής ΝΔ και Πρόεδρος, της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Πρώην Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ.Ναμπίλ Μωράντ, ο Κώστας Αναγνωστόπουλος πρώην Αντιδήμαρχος Πηνειας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ήλιδας.Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ.Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Κεκκάτος Διονύσης, η κ. Δήμητρα Μπράτη Αναπληρωματική Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας. Η κ. Αικατερίνη Μουζάκη της Κλωστοϋφαντουργίας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ –ΜΟΥΖΑΚΗΣ»
Στις διήμερες εκδηλώσεις για τις ανάγκες τις εκδήλωσης συμμετείχαν :

• Ο Ηλείος Τραγουδιστής Παραδοσιακής Μουσικής Άγγελος Σπυρόπουλος με την ορχήστρα του.

• Η καθηγ. μουσικής και φωνητικής Κέλλυ Κουνάκη

• Ο Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος “H Aστρίνια” με το καταπληκτικό χορευτικό.

• Η Θεατρική ομάδα “ Aποχρώσεις” του Θοδωρή Δανίκα με Την συμμετοχή των Καλλιόπη Κοσμοπούλου, Κων/να Βασιλακοπούλου και Νίκη Μπουτζαρέλη

Χαιρετισμό έστειλε η κ. Ελένη Σκάρκου Πρόεδρος Ελλήνων Μουσουργών και μέλος Του Δ.Σ. της Λυρικής Σκηνής Αθηνών , που λόγο Πανδημίας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί τελευταία στιγμή.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον κ.Γιαννικόπουλο Ευάγγελο Εκδότη της Εφημερίδας «Πανολυμπιακή» και συγγραφέα του βιβλίου «Μύλοι της Νεμούτα» απ όπου τα αποσπάσματα των αφηγήσεων που ακούστηκαν.

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Χορηγοί η Εταιρεία Κλωστοϋφαντουργίας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», το ΙΤΕΜ(Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος