FOLLOW US: facebook twitter

Μια δίπλευρη ματιά στον κινηματογράφο

Ημερομηνία: 26-11-2021 | Συντάκτης:

Γράφει η Ιωάννα Ντεμάδη, 14 ετών, Πρότυπο Σχολείο Ιωνίδειος


Εκτός από βροχή το δελτίου του καιρού τις τελευταίες μέρες προβλέπει και 24Ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και 21η Camera Zizanio. Η ανυπομονησία και αγωνία κορυφώνεται λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των δύο αυτών φεστιβάλ. Αυτή είναι και η καλύτερη στιγμή να αναλογιστούμε τι ακριβώς εστί κινηματογράφος και τι περιμένουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τέτοιο ενθουσιασμό.

Αν ήθελε κανείς να περιγράψει τον κινηματογράφο με απλά λόγια θα έλεγε ότι είναι ένας συνδυασμός ήχου και κινούμενης εικόνας με προσθήκες ειδικών εφέ και μουσικής. Μία ιστορία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των μαγεμένων θεατών. Οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στις ταινίες ποικίλουν: λουλούδια που μιλάνε, αράχνες με μαγικά ραβδιά και παιχνίδια που ζωντανεύουν. Άλλες φορές βλέπουμε πιο καθημερινούς ήρωες. Η Μαρία από το δίπλα τετράγωνο, η μητέρα που θα έκανε τα πάντα για να προστατέψει τα παιδιά της, ο Μάκης που βιώνει ενδοοικογενειακή βία και το μεταφέρει στους υπόλοιπους συμμαθητές του… Αυτή είναι και η μαγεία του κινηματογράφου. Για λίγες ώρες μπορείς να μεταφερθείς σε έναν φανταστικό κόσμο και να ζήσεις απίθανες περιπέτειες, ή να βρεις παρηγοριά σε ταινίες που σε χαρακτηρίζουν και να μάθεις περισσότερα για πράγματα για τα οποία παθιάζεσαι.

Να δούμε τώρα τι κρύβεται πίσω από το μεγάλο άσπρο πανί. Μικροί και μεγάλοι με πάθος για τον κινηματογράφο και υπομονή πιάνουν τις κάμερές τους και δημιουργούν… Χρησιμοποιούν το μοντάζ, τα ειδικά εφέ και φτιάχνουν ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, από φορέματα για μεσαιωνικές πριγκίπισσες μέχρι και καπέλα για ξωτικά. Αφιερώνουν ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να προσδιορίσουν τί είναι αυτό που θα κάνει την ταινία τους ξεχωριστή και ίσως τόσο ξεχωριστή ώστε να βραβευτούν για αυτήν.

Στις κόκκινες βελούδινες θέσεις με ποπ κορν και πατατάκια καθόμαστε εμείς. Περιμένουμε να δούμε κάτι διαφορετικό κάτι για το οποίο αξίζει να γράψουμε στα μπλογκ μας και να προτείνουμε στους φίλους μας. Δεν γνωρίζουμε την προσπάθεια που χρειάστηκε για να βλέπουμε εμείς κάτι ενιαίο με αρχή και τέλος. Δεν γνωρίζουμε την απογοήτευση και τις σκέψεις παραίτησης που πρέπει να βίωσαν οι δημιουργοί των ταινιών που τόσο πολύ απολαμβάνουμε και αγαπάμε.

Αυτήν την δουλειά έχει αναλάβει το Zizanio News. Ένας «μεσολαβητής» που μεταφέρει τι συμβαίνει πίσω από τον προβολέα και συνδέει θεατή και δημιουργό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος