FOLLOW US: facebook twitter

Μία ακόμη μεταρρύθμιση νέου μοντέλου πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης

Ημερομηνία: 22-03-2023 | Συντάκτης:

Ανδρέας Νικολακόπουλος στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος

“Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για να ενισχύσει το ευρύ πλέγμαστοχευμένων πρωτοβουλιών για μία οικονομία φιλική για το περιβάλλον, για μία Ελλάδα που κάνει σταθερά βήματα προς ένα παραγωγικό μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης”.

Με αυτή την φράση ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας για το νέο Σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης που αφορά στο περιβάλλον και την διεύρυνση του αντικειμένου, καθώς και την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε ‘Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων’.

Νωρίτερα, ο Ηλείος κοινοβουλευτικός μιλώντας για μία κοινωνικά δίκαιη και ισχυρή οικονομία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας ξεκινώντας από την διαχείριση του νερού.

Ειδικότερα επεσήμανε:

«Ακούμε και διαβάζουμε όλοι εδώ και μέρες για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση σε ότι αφορά την διαχείριση του νερού. Αποτελεί συνήθεια πλέον για την αξιωματική αντιπολίτευση, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ταυτίζει κάθε μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση, υπερασπιζόμενή δήθεν τον δημόσιο χαρακτήρα ενώ όταν κυβερνούσατε κάνατε μία σειρά από ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι πλέον γνωστή αυτή η υποκρισία. Θα αναφέρω μόνο ότι στην αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται απολύτως ότι οι υπηρεσίες ύδατος αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Επομένως, δεν προτίθεται η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση, αντίθετα σεβόμενη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον συνταγματικώς επιβεβλημένο έλεγχο της ΕΥΔΑΠ προχωρά ακριβώς σε αυτό το βήμα.

Στον έλεγχο και τη βελτίωση του νερού, του φυσικού αυτού κοινωνικού αγαθού και για να το πάω ένα βήμα παρακάτω, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Προχωρώ σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που ρυθμίζεται στο παρόν Σχέδιο Νόμου και αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικές διατάξεις που τροποποιούν ορισμένα τμήματα του ν. 4759/2020.

Όπως οι προϋποθέσεις επιτρεπτής συνένωσης όμορων γηπέδων όπου διευκρινίζεται ότι δεν απαγορεύεται η λειτουργική συνένωση ακινήτων. Επιπλέον τροποποιήθηκαν οι διατάξεις για την εισφορά σε γη προς Δήμους, για την έκδοση οικοδομικών αδειών με σκοπό την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων.

Με αφορμή όμως το παρόν νομοσχέδιο θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες αναφορές – κριτικές της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των ΑΠΕ. Να θυμίσω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα.

Η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε πραγματικά μικρούς επενδυτές να μπορέσουν να κατασκευάσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μικρά φωτοβολταϊκά και έτσι να στηρίξουν και το επάγγελμά τους και το εισόδημα και την ελληνική περιφέρεια και μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι αγρότες.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εγκαλείται η Κυβέρνηση όταν έρχεται και ανακοινώνει ένα πρόγραμμα 300 χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 10 κιλοβάτ στις στέγες σπιτιών, νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών, με στόχο πολίτες με μικρότερα εισοδήματα να κατασκευάσουν μικρά φωτοβολταϊκά για να μπορέσουν να μηδενίσουν το κόστος ενέργειας και να μειώσουν και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

giannopoulos

This will close in 0 seconds