FOLLOW US: facebook twitter

Μια αφίσα χίλιες λέξεις

Ημερομηνία: 16-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την περασμένη Πέμπτη, στο παρασκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας, ένα πράγμα ήταν για αρκετές ώρες βασικό αντικείμενο των συζητήσεων σε διαφόρων ειδών πηγαδάκια. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση για τις επώδυνες αλλαγές που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, αλλά και μια αφίσα που συνόδευσε τη σχετική ανακοίνωση.

Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενό της δεν ήταν τόσο αναμενόμενο… Θυμίζοντας ένα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά, πολύ πριν τη δεξιόστροφη πορεία των τελευταίων ετών, απεικόνιζε σε κόκκινο και μαύρο φόντο ένα εργοστάσιο με μια καμινάδα που κατέληγε σε μια γροθιά. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει η Χαριλάου Τρικούπη έγινε περισσότερο σαφές με τη φράση «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα και έξω από τη Βουλή».

Συνέπεια αυτής της επιλογής ήταν να υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις, ιδίως στο διαδίκτυο και τα socialmedia, στην πλειονότητά τους αρνητικές και ειρωνικές, και τελικά η αφίσα να τροποποιηθεί, χωρίς ωστόσο η ουσία της καταγγελτικής στάσης εναντίον της κυβέρνησης να αλλάξει.

Η πηγή προέλευσης των αιχμηρών σχολίων ήταν κάποια κομματικά στελέχη, ορισμένοι χλιαροί υποστηρικτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που γοητεύονται από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και κατά βάση αρκετοί φανατικοί αντιΣΥΡΙΖΑδημοσιολογούντες, άλλοτε προσκείμενοι πολιτικά στη δημοκρατική παράταξη και πλέον «μεταγραφέντες» στη γραμμή στήριξης της Ν.Δ.

Η παραπάνω περιγραφή, εκτός από τον πρόσκαιρο πολιτικό θόρυβο που δημιούργησε, δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα, πέρα από «πικάντικη» παραπολιτική καταγραφή, αν δεν ερχόταν σε συνέχεια μιας σειράς πολιτικών ενεργειών το τελευταίο δίμηνο από την πλευρά του κεντροαριστερού κόμματος που δείχνουν ότι η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να φρεσκάρει τη «σκονισμένη» δήλωσή της, του 2016, ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη χωρίζει… άβυσσος.

Και τότε, η αναφορά αυτή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανάδειξη του σημερινού πρωθυπουργού σε πρόεδρο της Ν.Δ., είχε ταράξει τα νερά στην Κεντροαριστερά και ιδίως στη λεγόμενη Κεντρο-αντιαριστερά.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα και μάλιστα μία μέρα μετά την ανοιχτή στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, που όμως βρίσκεται εκτός Βουλής και εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ., στη Ν.Δ. και την κυβέρνησή της, για την οποία εκτίμησε ότι «έχει κερδίσει τις εντυπώσεις». Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι για τα όσα υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος δεν προκλήθηκε καμία αναστάτωση και αυτό επιτρέπει να βγουν πολλά συμπεράσματα…

Από την άλλη, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που συνομολογούν τη μεγέθυνση των αποστάσεων μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και μεγάρου Μαξίμου. Η ασυμφωνία στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι διαφαινόμενες μη συναινετικές διαθέσεις για τον εκλογικό νόμο, αλλά και ο πρόσφατος πόλεμος που κήρυξε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Ν.Δ. για τα εργασιακά συνθέτουν το σκηνικό των ψυχρών σχέσεων που περνούν σε αυτή τη φάση τα δύο κόμματα.

Προς το παρόν ουδείς στοιχηματίζει τι θα προκύψει στο μέλλον, όπως επίσης αχαρτογράφητο παραμένει αν η κατεύθυνση αυτή -κατά τα άλλα φυσιολογική για παράταξη του προοδευτικού τόξου- θα δικαιώσει την τακτική της κ. Γεννηματά και θα τη διευκολύνει να εξέλθει με επιτυχία από την εσωστρέφεια που αντιμετωπίζει εσχάτως στα του οίκου της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος