FOLLOW US: facebook twitter

Μη ρεαλιστική η ανατολική χάραξη

Ημερομηνία: 20-12-2022 | Συντάκτης:

Τι επισημαίνει ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, επικαλούμενος υπηρεσιακό έγγραφο

-Απαιτείται νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων στη ζώνη του Καϊάφα, λόγω της παλαιότερης απόφασης του ΣτΕ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

«Μικρό καλάθι» θα πρέπει να κρατάμε για το ενδεχόμενη κατασκευής αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, αφού η ανατολική χάραξη μπορεί να είναι επιθυμία όλων των φορέων της νότιας Ηλείας και της βόρειας Μεσσηνίας, όμως τα αντικειμενικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Όπως επισημαίνεται σε υπηρεσιακό έγγραφo του υπουργείου Υποδομών που επισυνάπτει ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης,  η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010 ουσιαστικά απαγόρευσε οιαδήποτε παραλιακή χάραξη για το τμήμα Κάτω Σαμικό-Ζαχάρω Ποταμός Νέδα, ζητώντας να εξεταστεί η ορεινή ανατολική χάραξη μέσω του ορεινού όγκου Λαπίθα με δίδυμη σήραγγα μήκους 3,700 μ. και στη συνέχεια ανατολικά της Ζαχάρως, πλάνο διόλου ρεαλιστικό.

«Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να υποστηριχθεί ως κατασκευάσιμο με τις παρούσες συνθήκες και ειδικότερα κατόπιν του Εκτελεστικού Κανονισμού 2015/207 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μελέτες βιωσιμότητας των έργων υποδομής. Και τούτο λόγω του συνδυασμού του υπερβολικού κόστους κατασκευής (εξαιτίας του μεγάλου αριθμού και μήκους των υπογείων έργων που απαιτούνται καθώς και της επιπρόσθετης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης εξ αιτίας της αναγκαιότητας κατασκευής συνδετήριων κλάδων προς την παραλιακή ζώνη όπου υφίσταται η οικιστική και η οικονομική δραστηριότητα) καθώς και των εξαιρετικά χαμηλών κυκλοφοριακών φόρτων που αναμένεται να προσελκύσει», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Γ. Καρνέσης.

Παράλληλα, προσθέτει ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου είναι η αδειοδότηση περιβαλλοντικά της τεχνικής λύσης για το τμήμα Κάτω Σαμικό – Καϊάφας – Ζαχάρω – Ποταμός Νέδα μήκους 20,5 χλμ όπου οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου έχουν ακυρωθεί από το Σ.τ.Ε..

«Προς τούτο απαιτείται η εκπόνηση Διανομή μέσω μελέτης οδοποιίας συνοδευόμενης από υποστηρικτικές μελέτες (νέα τοπογραφική αποτύπωση, οριστική γεωλογική μελέτη, γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ). Για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών έχει δοθεί εντολή στον Παραχωρησιούχο ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ για την εκπόνηση μελετών στο τμήμα Α/Κ Εισόδου Πύργου – Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα με  Υπουργική Απόφαση. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα δούμε τι μπορεί να εξεταστεί ως ενδεχομένη τροποποίηση», σημειώνει ο κ. Καρνέσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος