FOLLOW US: facebook twitter

Μετρούν «πληγές» από την πανδημία οι έμποροι της νότιας Ηλείας – Τελευταία ελπίδα τα Χριστούγεννα και το ελαιόλαδο

Ημερομηνία: 20-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Οικονομία
-Τι δηλώνουν οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κρεστένων και Ζαχάρως

Τις πληγές τους μετρούν οι έμποροι της νότιας Ηλείας, αφού το δεύτερο Lockdown και η αβεβαιότητα σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου, διαμορφώνουν ζοφερό κλίμα και οδηγούν στα πρόθυρα του οριστικού λουκέτου αρκετές επιχειρήσεις. Τόσο στην Κρέστενα όσο και στη Ζαχάρω, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, έχουν προσαρμοστεί στους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού και λειτουργούν ως υπηρεσίες take away και delivery, ωστόσο οι οικονομικές απώλειες είναι αναπόφευκτες.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, το take away καλύπτει μόλις το 30% του τζίρου και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα, ειδικά αν το lockdown δεν επιτρέψει το άνοιγμα της αγορά για την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση στην αγορά, μετά και το δεύτερο lockdown. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν προσαρμοστεί, όμως όπως είναι λογικό, οι πολίτες έχουν περιορίσει αισθητά τις μετακινήσεις του και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτέ με περιορισμούς, έχει πέσει τουλάχιστον 70%. Αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες από το πρώτο λοκντάουν, που επιβλήθηκε σε περίοδο αιχμής για την αγορά, είναι ανέφικτο να καλυφθεί η χασούρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα στοχευμένης προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

«Πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι δομές που φιλοξενούν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως π.χ τα γηροκομεία. Ελπίζω να περιοριστεί η διασπορά του ιού, διότι πρώτα από όλα είναι η δημόσια υγεία, και να ανοίξει ξανά η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ειδάλλως η οικονομική κατάσταση για την πλειονότητα των εμπόρων θα είναι καταστροφική. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι μπορεί η εικόνα να ήταν καλή, όμως οι περιορισμοί των καταστημάτων στις αποστάσεις και στις συναθροίσεις του κοινού, αναπόφευκτα μείωσε αισθητά το κύκλο εργασιών», σημείωσε ο κ. Καρνάρος εκφράζοντας σκεπτικισμό για το ελαιόλαδο.

«Είναι καθοριστική για την τοπική οικονομία η παραγωγή του ελαιολάδου. Η καλή τιμή σημαίνει και κίνηση στην αγορά όχι μόνο για τον Δεκέμβριο αλλά και για τους επόμενους μήνες. Ας ελπίσουμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη και ότ η τιμή θα ανέβει, διότι η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στη νότια Ηλεία είναι εξαιρετική», ανέφερε.

«Καθοριστική για την αγορά η ελαιοπαραγωγή»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» την ανησυχία του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των εμπόρων δεν ενισχύθηκαν μετά το πρώτο λοκντάουν, με συνέπεια να έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα έσοδα και να παραμένουν υψηλά τα έξοδα.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο της Ζαχάρως, γιατί δεν ήταν εφικτό να καλύψουμε τις απώλειες μεταξύ των δύο λοκντάουν. Μην ξεχνάτε ότι χάθηκαν δυόμισι μήνες αιχμής, με απόκριες, Πάσχα κλπ, κατά τη διάρκεια των οποίων η αγορά κινείται ικανοποιητικά. Η θερινή περίοδος δεν άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα και τώρα προσπαθούμε να αντέξουμε», εξήγησε ο κ.Αλεξανδρόπουλος και πρόσθεσε ότι η πορεία της ελαιοσυγκομιδής και το χρονικό σημείο επανέναρξης της αγοράς θα καθορίσουν το μέλλον των εμπόρων.

«Για τη Ζαχάρω και γενικότερα για τη νότια Ηλεία, η αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πώς θα πάει η ελαιοπαραγωγή. Ελπίζουμε ότι θα ανέβει κι άλλο η τιμή και πως θα αυξηθεί το εισόδημα του αγροτικού κόσμου, διότι έτσι θα τονωθεί η τοπική αγορά. Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον κίνδυνο της πανδημίας και ότι η αγορά θα λειτουργήσει τα Χριστούγεννα. Κλειστή αγορά την εορταστική περίοδο θα είναι εφιάλτης για τις επιχειρήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε οριστικά λουκέτα», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος