FOLLOW US: facebook twitter

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Βάρδα

Ημερομηνία: 05-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

ũ꼭岠꡴᳴??? œ? ꡩ 娭骞 祿 С - н? ?¯? ʡ?ꝲ ?콱岠ݰ맮᭠?﷞ 笥?粠Н찴粬 22 Ϫ߯15. (EUROKINISSI/ILIALIVELIVE.GR/ÉM͇ӠӐՑϕ͇ө

Ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Εργασίας

-Η ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Ηλείας,  Δημήτρη Μπαξεβανάκη

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται για τους πληγέντες της Βάρδας από τις πλημμύρες της 22ας Οκτωβρίου 2015. Η ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Στους δικαιούχους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από θεομηνία χορηγούνται:

Σκηνές και κουβέρτες για την προσωρινή στέγασή τους

Οικονομική ενίσχυση, ποσού 586,94 Ευρώ σε κάθε οικογένεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

Εκτός των 586,94 Ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 586,94 Ευρώ.

Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 586,94 Ευρώ λαμβάνουν και οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και επιδοτείται από την πρόνοια.

Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 5.869,41 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή κύριας οικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής.

Οικονομική ενίσχυση 4.402,05 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη θεομηνία.

Συγκεκριμένα, οι πληγέντες από θεομηνία υποχρεούνται – προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι των προαναφερόμενων οικονομικών ενισχύσεων – να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία του μέσα σε δύο ( 2 ) μήνες από την ημερομηνία του συμβάντος, όπως προβλέπεται στην με αρ. Δ28/9570/694/24-4-2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1317/23-05-2014 τ. Β’). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνουν αμέσως μετά το συμβάν οι επιτροπές που συγκροτούνται, με Απόφαση του Δημάρχου, και προβαίνουν στην καταγραφή – εκτίμηση των ζημιών & ενημερώνουν τους πολίτες για τα γενικότερα μέτρα αποκατάστασης που ενδεχομένως τους αφορούν, για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και για τις προβλεπόμενες προθεσμίες υποβολής τους. Το Υπουργείο μας δεν έχει λάβει ακόμα σχετικά αιτήματα από τη Δημοτική κοινότητα Βάρδας, για χορήγηση οικονομικής επιχορήγησης, ως προς τα αναφερόμενα προγράμματα.

Β) Αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.2556/1997 (ΦΕΚ A ‘270/24-12-1997), όπως ισχύουν, και την κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης εκδοθείσα Υ.Α. με αρ. πρωτ. Φ14/οικ.333/6-3-1998 (ΦΕΚ 272Β/18-2-1998) για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημίες, προβλέπονται οι εξής διευκολύνσεις, σε ό,τι αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς:

α. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενών μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά, των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων).

β. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά, το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις μετά την λήξη της εξάμηνης αναστολής.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις απαιτείται η έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, με την οποία θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2576/1998.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος