FOLLOW US: facebook twitter

Μέτρα στήριξης: Μέχρι πότε;

Ημερομηνία: 18-01-2021 | Συντάκτης:
Ο «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ LOCKDOWN

Στα 7,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος μόνο των φετινών μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας. Το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού προς στιγμή λύνουν τα χέρια του ΥΠΟΙΚ, όμως στην πράξη τα περιθώρια είναι στενά.

Με βάση την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί τη φετινή χρονιά για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν το πρώτο εξάμηνο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατεθούν όσοι πόροι είναι απαραίτητοι για τη στήριξη της οικονομίας. Τόσο το «μαξιλάρι» ρευστότητας που κινείται περίπου στα 30 δισ. ευρώ, όσο και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που επιτρέπουν την αναχρηματοδότηση του αποθεματικού, προσφέρουν στο οικονομικό επιτελείο το περιθώριο για τη χρηματοδότηση περισσότερων δράσεων, αν χρειαστεί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο «λογαριασμός» του lock down δεν προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Συμφώνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε μηνιαία βαση η καραντίνα κοστίζει στην οικονομία περίπου 3 δισ. ευρώ ή και παραπάνω. Καταρχάς, στο σύνολό του το ΑΕΠ της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά 11,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2020. Συγκεκριμένα, από 137,5 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διαστημα τού 2019, υποχώρησε στα 126 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020. Οι μεγαλύτερες απώλειες προήλθαν από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας τής Ελλάδος, ότι στο 10μηνο τού 2020 τα έσοδα από τον τουρισμό υποχώρησαν στα 4 δισ. ευρώ από περίπου 17,6 δισ. ευρω που ήταν την αντίστοιχη περιόδο τού 2019. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην τελική κατανάλωση η οποία υποχώρησε σημαντικά, ειδικά το δεύτερο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 9μηνο τού 2020 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία έλειψαν, κυρίως, από το ταμείο των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Η εικόνα αυτή, όπως ήταν φυσικό, αποτυπώθηκε πλήρως και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο 11μηνο τα καθαρά έσοδα ηταν μειωμένα κατά 6,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 14 δισ. ευρώ λόγω των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευτεί το έλλειμμα στα 18 δισ. ευρώ από πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πηγή: moneyreview.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος