FOLLOW US: facebook twitter

«Αγώνας δρόμου» για να φθάσει το χρήμα στην αγορά

Ημερομηνία: 12-11-2020 | Συντάκτης:

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι   υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ετοιμαστεί η ΚΥΑ με τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν μετά και τις αποφάσεις για lockdown στη χώρα από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μελετά όλα τα σενάρια γύρω από το ζήτημα των επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η μετάθεση της αποπληρωμής τους κατά 60 ημέρες μετά τη λήξη του lockdown, κατόπιν συνεννόησης και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύντομα αναμένεται και η έκδοση της απόφασης για τον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένο αριθμό δικαιούχων αλλά και με τα 500 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί, να μην επιστρέφονται.

Ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται ως ο μήνας με αρκετές πληρωμές για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα :

*  Εκτός από τον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα και τις εκταμιεύσεις να ξεκινούν το τελευταίο 10ημέρο του Νοεμβρίου, το Δεκέμβριο θα υπάρξει ένας ακόμα κύκλος, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Στις βασικές «καινοτομίες» σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι ότι το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν, εντάσσονται οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αλλά και οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 2020.

* Από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν μετά από κρατική εντολή . Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αναλογικό με τις ημέρες που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή.  Από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (αναλογικά με βάση τις ημέρες για τις οποίες η σύμβαση είναι σε αναστολή) στην παραπάνω κατηγορία εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Δεκεμβρίου έως και το τέλος του μήνα.

* Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιοκτητών που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια κατά 40% καθώς έως και το τέλος Οκτωβρίου, οι απώλειες από το μισθώματα συμψηφίζονταν με φορολογικές υποχρεώσεις. Το Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να εκταμιεύεται από το Κράτος το 50% της ζημιάς που θα υποστούν το Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση COVID  έως τις 20 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

* Το Δεκέμβριο θα καταβληθεί και το δώρο των Χριστουγέννων. Το Κράτος θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

* Σε 400 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα χορηγηθεί εφάπαξ σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ΄ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το μέτρο αφορά ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα μετά την επιβεβαίωση ή την υποβολή της αίτησης από τον μακροχρόνια άνεργο.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος