FOLLOW US: facebook twitter

Μετέωροι οι σταφιδοπαραγωγοί για τη συνδεμένη

Ημερομηνία: 01-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Έληξε χθες η προθεσμία και ακόμα δεν έχει δοθεί παράταση


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας παραμένουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, αφού χθες ολοκληρώθηκε η προθεσμία παράδοσης της σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως ορίζει η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπογράψει άμεσα την παράταση, τότε οι αγρότες θα χάσουν και αυτό το συμπληρωματικό έσοδο, το οποίο είναι 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για να πάρει κάποιος τη συνδεδεμένη, θα πρέπει να έχει πουλήσει 150 κιλά ανά στρέμμα.

«Τουλάχιστον το 50% της παραγωγής παραμένει στις αποθήκες, διότι κανένας παραγωγός δεν πουλάει τώρα. Η τιμή είναι εξευτελιστική, κάτω από ένα ευρώ. Κάποιοι πούλησαν αναγκαστικά, ωστόσο οι περισσότεροι περιμένουν μήπως αλλάξει κάτι και η τιμή ανέβει. Πρέπει όμως η κυβέρνηση αν δώσει παράταση για τη συνδεδέμενη, διότι είναι ένα έξτρα έσοδο που οι αγρότες το δίνουν για να βγάλουν τα έξοδά τους για την παραγωγή. Δεν πρέπει να το στερηθούμε κι αυτό», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι χθες ο αγροτικός κόσμος περίμενε την παράταση της προθεσμίας παράδοσης της σταφίδας για τη χορήγηση της συνδεμένης, κάτι που δεν έγινε.

«Η σταφίδα δεν έχει τιμή και το 50% παραμένει στις αποθήκες. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι και χθες περίμεναν ότι το υπουργείο θα τους δώσει την παράταση για τη συνδεδεμένη. Είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα που δεν πρέπει να το στερηθεί ο αγροτικός κόσμος. Ελπίζω ότι άμεσα θα δοθεί λύση, ειδικά σε μα τέτοια περίοδο», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος