FOLLOW US: facebook twitter

Μετέωρη λόγω ΟΣΔΕ η καταβολή των φετινών επιδοτήσεων!

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:

-Την άμεση επίλυση των προβλημάτων στην υποβολή των αιτήσεων ζητούν οι εκπρόσωποι πιστοποιημένων Κέντρων

-Στις 15 Μάη συνήθως ολοκληρώναμε και φέτος είμαστε ακόμα στην αρχή, δηλώνουν στην Πρωινή ο Άλκης Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Μπίστολας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αμφίβολη είναι με τα τωρινά δεδομένα η έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, αφού η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ είναι ανέφικτη, όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά πάνω από 200 πιστοποιημένα κέντρα υποβολής δηλώσεων, μεταξύ αυτών και της Ηλείας.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, η ανησυχία τους έχει μετατραπεί πλέον σε αγανάκτηση και απόγνωση, αφού είκοσι ολόκληρες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «Η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr» καμία αίτηση δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί διότι η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών.

«Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σας δηλώνουμε ότι η πληρωμή αυτών των 2,5 δις ευρώ μόνο δεδομένη δεν είναι για τη φετινή χρονιά. Ο χρόνος έχει παρέλθει ήδη, η εφαρμογή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ βρισκόμαστε μπροστά σε οικονομική καταστροφή. Σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα και να δώσετε ουσιαστική λύση εδώ και τώρα, παρέχοντας απλώς το στοιχειώδες: μία κανονική και λειτουργική εφαρμογή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης καθώς και να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον πραγματικό του ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας δηλαδή του κεντρικού συντονιστή του έργου όπως ορίζουν και οι συμβατικές του υποχρεώσεις», τονίζουν στην επιστολή και προσθέτουν ότι επί είκοσι ημέρες έχουν γίνει αποδέκτες κάθε πιθανής και απίθανης δικαιολογίας στα αγωνιώδη ερωτήματά τους.

«Μία απλή ανάγνωση όσων αναφέρονται στο συνημμένο παράρτημα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος την κατάσταση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως είναι κυριολεκτικά άφαντος, αδυνατεί πλέον να είναι τουλάχιστον καθησυχαστικός όπως τις πρώτες ημέρες. Οι αγρότες διαβάζουν τις ανακοινώσεις περί έναρξης των δηλώσεων και συρρέουν στα γραφεία μας για την υποβολή τους την ίδια στιγμή που αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε στοιχειωδώς. Εδώ και είκοσι ημέρες τα ΚΥΔ πληρώνουν το σημαντικό εποχικό προσωπικό που απαιτείται χωρίς αυτό να μπορεί να εργαστεί. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μία τεράστια δυσφήμηση του egov, αλλά κυρίως έναν βαθύ εμπαιγμό για τους χιλιάδες εργαζομένους στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του αγροτικού τομέα που αποδίδει κάθε έτος 2,5 δις ευρώ σε 650.000 και πλέον αγρότες», επισημαίνουν στο κείμενο και προαναγγέλλουν νομικές ενέργειες για να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους.


«Συνήθως 15 Μάη τελειώναμε, τώρα είμαστε ακόμα στην αρχή»

Ο πρόεδρος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αυτή τη στιγμή κανένας πιστοποιημένος φορέας δεν μπορεί να ολοκληρώσει στο 100% την υποβολή των αιτήσεων, εξέλιξη που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την καταβολή των επιδοτήσεων.

«Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι τα ΚΥΔ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους αγρότες. Κανένας φορέας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει 100% και να ολοκληρώσει τις δηλώσεις. Δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία και έχει πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία διαπιστώνουμε δυσλειτουργίες. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και όλος ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί για την πορεία του έργου. Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα στ΄ αλήθεια να λειτουργήσει το σύστημα μήπως και σώσουμε ό,τι μπορούμε. Αν δεν ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι εγκαίρως στα τέλη Ιουλίου, τότε κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή των επιδοτήσεων στα τέλη Οκτωβρίου», τόνισε.

Ο γεωπόνος-οικονομολόγος και υπεύθυνος της Agrotax, Νίκος Μπίστολας, δήλωσε στην Πρωινή ότι μετά την επιστολή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις αλλά ακόμα δεν λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα.
«Έγιναν κάποιες βελτιώσεις μετά την επιστολή μας, αλλά ακόμα δεν είμαστε στο 100% και δεν λειτουργούμε με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Άλλες χρονιές ολοκληρώναμε στις 15 Μαΐου και τώρα είμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι ελάχιστες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Ελπίζω από την επόμενη εβδομάδα να έχουν επιλυθεί όλα, διότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι αλλαγές που αποφάσισε φέτος το υπουργείο, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά εκτιμώ πως θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί δύο μήνες νωρίτερα για να προλάβουμε και εμείς να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό αλλά και για να μην επιβαρυνθεί ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας με πιθανή καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός ΠύργοςΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΑ