FOLLOW US: facebook twitter

Μεταμόσχευση νεανικών κοπράνων «αντιστρέφει φθορές της γήρανσης»

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα, Υγεία

Αυτό το ελιξίριο της νεότητας κανείς δεν θα ήθελε να το πιει ή να το λουστεί: η μεταμόσχευση κοπράνων από νεαρά ποντίκια σε ηλικιωμένα δείχνει να αντιστρέφει σημάδια της γήρανσης ακόμα και στον εγκέφαλο.

Τα μικρόβια που ζουν στο παχύ έντερο, γνωστά ως εντερικό μικροβίωμα, έχουν συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με μια πληθώρα παθήσεων, από την παχυσαρκία και τις αλλεργίες μέχρι τη νόσο του Πάρκινσον και τις συμπεριφορικές διαταραχές.

Όπως φαίνεται, ουσίες που παράγει το μικροβίωμα συμμετέχουν στη ρύθμιση πολλών οργανικών συστημάτων, σε ένα είδος συμβίωσης που εξελίχθηκε εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Microbiome, υποδεικνύει ότι το μικροβίωμα εμπλέκεται και στη διαδικασία της γήρανσης, τουλάχιστον στα ποντίκια. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει εξάλλου ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Η βρετανική ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η μεταμόσχευση κοπράνων από νεαρά πειραματόζωα σε ηλικιωμένα αντιστρέφει σημάδια της γήρανσης στο έντερο, τα μάτια και τον εγκέφαλο.

Στο αντίστροφο πείραμα, μικρόβια από το έντερο ηλικιωμένων ποντικών προκάλεσαν φλεγμονή στον εγκέφαλο νεαρών ζώων και έριξαν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που απαιτείται για την όραση.

Η μεταμόσχευση κοπράνων από ηλικιωμένους δότες οδήγησε σε διαταραχή του εντερικού τοιχώματος στα νεαρά ποντίκια, κάτι που πιθανότατα επέτρεψε την είσοδο βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ουσίες αυτές, προς το παρόν άγνωστες, φαίνεται ότι προκαλούν αύξηση των επιπέδων φλεγμονής στον εγκέφαλο και τους οφθαλμούς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι τα επίπεδα φλεγμονής τείνουν να ανεβαίνουν με την πάροδο του χρόνου, φαινόμενο που δείχνει να σχετίζεται με την ενεργοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κρύβονται στον εγκέφαλο.

Στα νεαρά ποντίκια που έλαβαν κόπρανα από ηλικιωμένους δότες, τα κύτταρα αυτά ήταν υπερδραστήρια, έδειξε η νέα μελέτη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να μειώσει δείκτες έκπτωσης που συνδέονται με την ηλικία και ανιχνεύονται συχνά σε εκφυλιστικές ασθένειες των ματιών και του εγκεφάλου» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Έιμι Πάρκερ σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας.

Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, η γήρανση θα μπορούσε δυνητικά να επιβραδυνθεί ή να αναστραφεί με παρεμβάσεις στη διατροφή που επηρεάζουν το μικροβίωμα, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος