FOLLOW US: facebook twitter

Μέσω ΣΔΙΤ η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

-Ανοιχτός διαγωνισμός για σύμβαση με ιδιώτη και μερική εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών

-Τι ανέφερε στην εισήγησή του στην Οικονομική Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσιών, Γ.Αργυρόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την αυτοματοποίηση και την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού δρομολογεί ο δήμος Πύργου μέσω της σύμπραξης με ιδιώτη, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπή.

Ο δήμος θα προκηρύξει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για να αναδειχθεί ανάδοχος που θα αναλάβει με δικά του κεφάλαια την πλήρη αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων για τα επόμενα δώδεκα χρόνια με τη σύναψη Σύμβασης Απόδοσης Ενέργειας και με ταυτόχρονη εκχώρηση μέρους των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αυτοί θα προβλέπονται στα συμβατικά τεύχη που θα καταρτιστούν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Η/Μ του Δήμου Πύργου.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία «ΓΕΩΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΕ», η οποία αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό και πρότεινε την αναβάθμισή του είτε με μόχλευση ιδιωτικών πόρων είτε ως δημόσιο έργο με δανεισμό του δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και αντίστοιχη παρακράτηση από τους πόρους των ΚΑΠ για την αποπληρωμή, προκρίνοντας ως καταλληλότερη τη μέθοδο ΣΔΙΤ με το επιχείρημα ότι «ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι σε ένα τέτοιο εγχείρημα για να αναληφθεί από έναν φορέα (ΟΤΑ) που δεν διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και τους κατάλληλα εξειδικευμένους ανθρώπινους πόρους»

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, το δίκτυο του Πύργου έχει 18.756 φωτιστικά, τα οποία με βάση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κοστίσουν 1,031 εκατ. ευρώ ετησίως και καταναλώνουν 7 εκατ. κιλοβάτ ρεύμα ετησίως, αριθμός που θα μειωθεί στο ένα εκατ. κιλοβάτ περίπου μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση.

Εφόσον τελικά προχωρήσει η επιλογή της παραχώρησης σε ιδιώτη, ο δήμος θα απαλλαχθεί από το κόστος συντήρησης για δώδεκα χρόνια και ταυτόχρονα θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ για την εκχώρηση των τελών και να ανοίξει καταπιστευτικό λογαριασμό, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή της ενεργειακής αναβάθμισης, υπό την όρο της πιστοποίησης του έργου από την τεχνική υπηρεσία.

Γ.Αργυρόπουλος: «Βασικός στόχος του δήμου η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

«Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασικό εθνικό στόχο και η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα μειώσει την ετήσια καταναλισκόμενη ενέργεια του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στον δήμο από 7,2 εκατ. κιλοβάτ στο 1,95. Ο δήμος Πύργου, έχοντας υπόψη όλα αυτά, προχώρησε με τη συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του δικτύου, προκειμένου να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η υποστήριξη του δήμου στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων», ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, παραθέτοντας το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο μελετητής χρησιμοποίησε την εμπειρία του σε άλλα έργα στην Ελλάδα για να προτείνει τα κατάλληλα εργαλεία στον δήμο Πύργου για την επένδυση της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, προσθέτοντας ότι στη μελέτη αξιολογήθηκαν οι διαθέσιμες νόμιμες μέθοδοι δημοπράτησης ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του δήμου Πύργου, προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του οικονομικού, ενεργειακού, περιβαλλοντικού και τεχνικού οφέλους. 

 «Ο δήμος Πύργου, συνεπής με τις στρατηγικές επιλογές και τις προγραμματικές θέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής και στόχο την Ενεργειακή Αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, τη μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης αυτού, την παροχή ασφαλούς και βιώσιμης ανταγωνιστικής και οικονομικά προσιτής ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις περιοχές του και τη βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού, προχωρά στην αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος δημοτικού ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους λειτουργίας», υπογράμμισε ο κ. Αργυρόπουος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος