FOLLOW US: facebook twitter

Μέσω… ΠΣΕΑ και χωρίς χρονοδιάγραμμα οι αποζημιώσεις στην Πηνεία

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Πάνω από 1300 στρέμματα η ζημιά στα καμένα λιοστάσια,σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ

Δεν αφήνει περιθώρια για γρήγορες διαδικασίες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς τις αποζημιώσεις  των παραγωγών της Δάφνης Πηνείας, οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά της 22ας Ιουλίου, καθώς εκτιμάται ότι κάηκαν περίπου 1300 στρέμματα γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κυρίως λιοστάσια.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλου, οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις για τις συνολικά 37 αιτήσεις ζημιάς που έχουν κατατεθεί, θα γίνουν με την αναβλάστηση των δένδρων, όπως η διαδικασία ορίζεται από τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και της γεωπονικής επιστήμης. Η πρώτη προεκτίμηση ολοκληρώνεται εντός του φθινοπώρου και η τελική εκτίμηση με την αναβλάστηση  την Άνοιξη του 2021!

Στη συνέχεια οι ζημιές του φυτικού κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Ε.Ε., μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης – αντικατάστασης των ζημιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος