FOLLOW US: facebook twitter

«Μένει Μυστικό»: Συμμαχία για την προστασία των παιδιών-Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ημερομηνία: 26-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Ο απολογισμός της πρωτοβουλίας «Μένει Μυστικό» μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το «Χαμόγελο του Παιδιού»


«Οφείλουμε να χτίσουμε μία συμμαχία για την προστασία των παιδιών και όλοι οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ως πατέρας και εγώ, σας λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι συγκλονίζομαι κάθε φορά που κάποια ιστορία παιδικής κακοποίησης έρχεται στην επιφάνεια και βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας. Συγκλονίζομαι ακόμα περισσότερο όμως, σκεπτόμενος ότι οι υποθέσεις που έρχονται στην επιφάνεια αποτελούν μάλλον ένα μικρό υποσύνολο του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος. Με χαρά είδα πριν λίγο καιρό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την παιδική κακοποίηση που νομίζω ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Και επίσης, με ικανοποίηση είδα ότι και το υπουργείο Παιδείας προχωράει ως προς την θεσμοθέτηση του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Όμως, είναι αλήθεια επίσης ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν…»

Με αυτές τις επισημάνσεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης άνοιξε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αστήρ, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, με την οποία ολοκληρώθηκε η τρίμηνη εκστρατεία «Μένει Μυστικό» ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πρόκειται για μια πανελλαδική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει από το 2017 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας ,Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο απολογισμός της εκστρατείας «Μένει Μυστικό» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας — στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει οι δύο φορείς από τον Ιούλιο του 2020 — με διάρκεια από τις 23 Ιουλίου 2021 έως τις 16 Οκτωβρίου 2021 και βασικούς στόχους:

• Την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης
• Την έμφαση στη σημασία της πρόληψης μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
• Την ανάδειξη των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο στην Ελλάδα
• Την κατάθεση πρακτικών προτάσεων στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπισή του φαινομένου.
Κατά την διάρκεια της εκστρατείας πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις και σεμινάρια ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες οι οποίες υλοποιήθηκαν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργος, Αµαλιάδα, Αίγιο, Πάτρα) με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα με τη συνδρομή του Κινητού Εργαστηρίου «Οδυσσέας» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναπτύχθηκαν παράλληλες διαδραστικές–ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις για παιδιά και γονείς. Σε όλη τη διάρκεια της τρίμηνης εκστρατείας δημοσιεύονταν σχετικά επιστημονικά άρθρα σε Μ.Μ.Ε. της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συντάχθηκαν από τους ψυχολόγους του Οργανισμού για την ενημέρωση του φαινομένου και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Τέλος,η εκστρατεία ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή 3 στοχευμένων διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γονείς και κηδεμόνες, επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς.

Ο απολογισμός σε νούμερα:

• 547 υπογραφές του ψηφίσματος «Μένει Μυστικό»
• 55 παρεμβάσεις σε 1.037 μαθητές Α’βάθμιας εκπαίδευσης
• 57 παρεμβάσεις σε 625 μαθητές Β’βάθμιας εκπαίδευσης
• 26 παρεμβάσεις σε 441 γονείς και εκπαιδευτικούς
• 13 επιστημονικά άρθρα – 257 δημοσιεύσεις σε τοπικά Μέσα

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις Δράσεις του Οργανισμού για τη σεξουαλική κακοποίηση, τονίζοντας οτι “θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για τα πραγματικά δικαιώματα των παιδιών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση του ψηφίσματος και των προτάσεων του Οργανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, από τον Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος