FOLLOW US: facebook twitter

«Η επαναλειτουργία της Εστίασης δεν γίνεται αυτόματα»!: Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου επαγγελματιών εστίασης «Διόνυσος» μιλούν στην «Πρωινή»

Ημερομηνία: 23-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου επαγγελματιών εστίασης Πύργου ΔΙΟΝΥΣΟΣ μιλούν για τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους
-Μεγάλο «αγκάθι» το ωράριο των 11 το βράδυ που θέτει εκτός πολλά μαγαζιά του κλάδου
-Ζητούν επιλεγμένη αναστολή για όσες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να ανοίξουν

Την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαίου, ανοίγει ξανά η εστίαση στη χώρα μας μετά από λουκέτο  εφτά μηνών και ένας από τους πιο ταλαιπωρημένους από τις συνέπειες τις πανδημίας κλάδος, θα προσπαθήσει να βρει ξανά το βηματισμό του. Τώρα οι επιχειρηματίες της εστίασης περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί όπως λένε η επαναλειτουργία της εστίασης μια κουβέντα είναι, δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο, χρειάζεται μια σοβαρή προεργασία και κυρίως την διαβεβαίωση των επιχειρηματιών ότι δεν θα ανοίξουν σήμερα και με το πρώτο… στραβοπάτημα, θα κλείσουν ξανά γιατί αυτό ισοδυναμεί με ολική καταστροφή!

Ένα ωστόσο από τα μεγάλα αγκάθια της επανεκκίνησης της εστίασης,  πέρα από την λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων είναι το ωράριο κλεισίματος των επιχειρήσεων στις 11  το βράδυ, το οποίο αυτομάτως εξαιρεί την επαναλειτουργία των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που εκ των πραγμάτων θα παραμείνουν κλειστά, αφού η νυχτερινή διασκέδαση στη χώρα μας ξεκινά μετά τις έντεκα.  Βεβαίως το μέτρο του ωραρίου θα δυσκολέψει αρκετά και τα εστιατόρια που δουλεύουν από το απόγευμα και μετά, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν τα καφέ που μπορούν να περιοριστούν στην ημερήσια λειτουργία τους.  Για τα προβλήματα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μιλούν σήμερα στην Πρωινή, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης  Ν. Τζαμαλής και Β. Σιγούρος, ιδιοκτήτες εστιατορίων που από την μια εννοείται ότι είναι ικανοποιημένοι που επιτέλους θα σηκώσουν ρολά, από την άλλη όμως κρατούν μικρό «καλάθι» μέχρι να δοθούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες από τα αρμόδια υπουργεία.

Νίκος Τζαμαλής –πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Το  άνοιγμα της εστίασης το περιμέναμε και το θέλαμε πολύ καιρό τώρα , κοντεύουμε 7 μήνες κλειστοί, αλλά τώρα που επιτέλους ήρθε η ώρα είμαστε πολύ προβληματισμένοι γιατί ακόμα δεν υπάρχουν διευκρινίσεις για τα μέτρα, για τις αποστάσεις και όλον τον τρόπο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών μας, γνωρίζοντας μόνο ότι αφορά εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Η επαναλειτουργία της εστίασης αποτελεί τη δεδομένη στιγμή,  μια πολύ δύσκολη εξίσωση γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν για να δούμε αρχικά αν με τον τρόπο που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουμε, αν μπορούμε και ποιοι μπορούμε! Το πρώτο και το πιο απαράδεκτο της όλης υπόθεσης, είναι το ωράριο. Για να κλείνουμε στις 11 το βράδυ, θα πρέπει στις 10,30 να έχουμε διώξει όλον τον κόσμο και να μαζεύουμε και όπως ξέρετε οι Έλληνες δεν βγαίνουν για φαγητό από τις 7 και τις 8 το απόγευμα γιατί τώρα καλοκαιριάζει και είναι ακόμα μέρα! Επίσης θεωρώ ότι το μέτρο του ωραρίου είναι εντελώς ανόητο, γιατί ο κόσμος που θα φεύγει από τα εστιατόρια και τα καφέ στις 10.30 το βράδυ, πολύ απλά δεν θα πηγαίνει σπίτι του αλλά θα συνωστίζεται στις πλατείες και έξω από τα μαγαζιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την δισπορά του ιού, επομένως δεν καταλαβαίνουμε ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος! Μόνο ζημιά στις επιχειρήσεις της εστίασης θα γίνει και τίποτα άλλο.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα που μας απασχολεί, είναι ότι ακόμα δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα της παραχώρησης και επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων από τους δήμους,η απόφαση έχει κολλήσει στο Εσωτερικών, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσο χώρο θα έχουμε για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Λεπτομέρεια κομβικής σημασίας! Πρέπει λοιπόν όσο πιο άμεσα γίνεται, χθες, σήμερα να ανακοινωθούν τα υγειονομικά μέτρα για να ξερουμε κι εμείς τι θα κάνουμε, η επαναλειτουργία δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο! Σε μια εβδομάδα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι προσωπικό θα πάρουμε, θα πρέπει να ψωνίσουμε για 4 μέρες και να ξέρουμε ότι θα  καταναλώσουμε τις πρώτε ύλες και άλλα πολλά. Η εστίαση δεν είναι λιανεμπόριο.  Και ένα τελευταίο και πολύ βασικό που θέλω να τονίσω είναι ότι η επαναλειτουργία της εστίασης στους κλειστούς μόνο χώρους και το ωράριο των 11, αυτομάτως πετάει έξω πολλές επιχειρήσεις, όπως τα μπαρ, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης αλλά και τα εστιατόρια που δουλεύουν μόνο βράδυ. Ζητάμε λοιπόν επιτακτικά και σε αυτό θα επιμείνουμε, να υπάρξει επιλεγμένη αναστολή για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις εστίασης που δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Τηρούμε λοιπόν στάση αναμονής, μέχρι να βγουν τα ΦΕΚ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης.

Βασίλης Σιγούρος – αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Εννοείται ότι είμαστε θετικοί με το άνοιγμα της εστίασης και  περιμένουμε σαν τρελοί να ανοίξουμε ξανά τα μαγαζιά μας που είναι κλειστά από τι 7 Νοεμβρίου και να έχουμε επιτέλους ένα εισόδημα. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν πρέπει να καθυστερήσουν γιατί όσες επιχειρήσεις καταφέρουν τελικά να ανοίξουν σε μια εβδομάδα πρέπει να είναι έτοιμες, δεν εχουμε πολλά χρονικά περιθώρια αν σκεφτεί κανείς ότι είναι και Πασχαλινή περίοδος. Βεβαίως θα υποστηρίξουμε την επιλεκτική αναστολή για επιχειρήσεις της εστίασης που δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και ακόμα πρέπει να επισπευτεί το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την επανεκκίνηση της εστίασης το οποιο όμως ανοίγει στις 7 Μαίου!  Με λίγα λόγια,  πρώτα θα ανοίξουμε και μετά θα πάρουμε ένα ποσόν για την επανεκκινηση που θα έχει ήδη γίνει ! Γιατί όλο ακούμε για λεφτά και οικονομικές ενισχύσεις και λεφτά δεν βλέπουμε.  Τέλος θέλω να επισημάνω ένα ακόμα σοβαρό θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει και αυτό έχει να κανει με το προσωπικό. Αν ένας εργαζόμενος βγει θετικός στον κορονοϊό, θα πρέπει να κάτσει καραντίνα 14 μέρες! Ποιον εγώ θα βρω λοιπόν να τον αντικαταστήσει για τόσες μέρες; Με λίγα λόγια θέλουμε το άνοιγμα της εστίασης, είμαστε θετικοί, αλλά τα προβλήματα που πρέπει πρώτα να λυθούν είναι πολλά επί του παρόντος. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και κυρίως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, πως αν ανοίξουμε δεν θα μας ξανακλείσει η κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο, γιατί τότε μιλάμε για καταστροφή!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος