FOLLOW US: facebook twitter

Μελέτη για την κλιματική αλλαγή στο δάσος Κουνουπελίου μέσω σύμβασης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με το Ιόνιο Παν/μιο

Ημερομηνία: 26-05-2021 | Συντάκτης:

Την επίδραση της κλιματικής αλλαγής  στο οικοσύστημα  του δάσους Κουνουπελίου επιδιώκει να ερευνήσει ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, προκειμένου να εντοπίσει πιθανά τρωτά σημεία στο φυσικό περιβάλλον και να τα διευθετήσεις για να προωθήσει την περιβαλλοντική προστασία και την οικοτουριστική ανάπτυξή του.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες δράσεις 2021 στον άξονα προτεραιότητα «Δράσεις Διατήρησης της βιοποικιλότητας» και θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης που θα υπογράψει ο δήμος με τον Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της συνεργασίας, ο δήμος θα αναλάβει την καταγραφή και την αποτύπωση της περιοχής μελέτης και των διαφορετικών τύπων οικοτόπων, συντάσσοντας τις σχετικές εκθέσεις για τους οικότοπους, τη δομή και τη βιοποικιλότητα του δάσους και των σπάνιων και απειλούμενων taxa.

Παράλληλα, θα αποτυπωθεί η οικολογική κατάσταση της παράκτιας ζώνης, θα γίνει περιβαλλοντική αξιολόγηση και προστασία της περιοχής μελέτης, ενώ θα διερευνηθούν οι περιβαλλοντικές πιέσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και φυσικές διεργασίας.

Η επόμενη δράση αφορά τη βιώσιμη και οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής μελέτης με τεχνική έκθεση για τη διερεύνηση και αξιολόγηση της δυνατότητας για αναψυχικές δραστηριότητες στην περιοχή και για τη  δημιουργία ήπιων υποδομών για την ανάδειξη και την βιώσιμη ανάπτυξη (οικοτουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λ.π.)

Από την πλευρά του Ιονίου Πανεπιστημίου θα καταρτιστούν οι σχετικές εκθέσεις και θα δρομολογηθούν ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συναντήσεις και η δημιουργία ιστοσελίδας. Το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται στις 96.720 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος