FOLLOW US: facebook twitter

Μελέτη: Πιο «τρωτά» τα αγόρια στις παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer

Ημερομηνία: 11-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τα υγιή αγόρια ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο εκδηλώνοντας φλεγμονή στην καρδιά, που είναι μία από τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του Covid, παρά λόγω του ίδιου του Covid, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.


Η ανάλυσή τους στα ιατρικά δεδομένα υποδηλώνει ότι τα αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών, χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, έχουν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο παρά να καταλήξουν στο νοσοκομείο με κορονοϊό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τα περισσότερα παιδιά που εκδήλωσαν τη σπάνια παρενέργεια είχαν συμπτώματα σε διάστημα ημερών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Να σημειωθεί ότι παρόμοια παρενέργεια παρατηρείται επίσης και με το εμβόλιο Moderna.

Περίπου το 86% των αγοριών που επηρεάστηκαν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Αναλυτικότερα, στη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, η Dr Tracy Høeg στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα εμβόλια Covid σε παιδιά ΗΠΑ ηλικίας 12 έως 17 ετών κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά από δύο δόσεις του  εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι 162,2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών και 94 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 16 έως 17 ετών. Αντίστοιχα για τα κορίτσια ήταν 13,4 και 13 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος να διακομιστεί ένας υγιής έφηβος στο νοσοκομείο με Covid τις επόμενες 120 ημέρες είναι περίπου 44 ανά ένα εκατομμύριο, ανέφεραν.

Το πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα είναι ασαφές. Σύμφωνα με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, το ποσοστό μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό Covid είναι μόνο έξι ανά εκατομμύριο δόσεις για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος