FOLLOW US: facebook twitter

Μειωμένες επιδοτήσεις στη σταφίδα 

Ημερομηνία: 21-10-2022 | Συντάκτης:

-Χαμένοι όσοι έχουν ακριβά ιστορικά δικαιώματα λόγω της σύγκλισης που προβλέπει η νέα ΚΑΠ

-Τι δήλωσε στην Πρωινή ο διοικητής του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται σταδιακά ως προς το ύψος των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, καθώς ο βασικός στόχος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 είναι η σύγκλιση των δικαιωμάτων και κατ΄ επέκταση η μείωση των αποκλίσεων στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Χαμένοι από αυτή την πολιτική αναμένεται να βγουν οι παραγωγοί που κουβαλούν ακριβά ιστορικά δικαιώματα από το παρελθόν, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη φετινή προκαταβολή του «τσεκ». Σε αυτήν την κατηγορία είναι κυρίως οι σταφιδοπαραγωγοί, οι οποίοι θα πρέπει να διαχειριστούν και αυτή τη μεταβολή, πέρα από το υψηλό κόστος καλλιέργειας και την χαμηλή τιμή και στη φετινή χρόνιά.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο διεθυντής του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, η μείωση στα ακριβά δικαιώματα θα είναι βαθμιαία μεγαλύτερη λόγω της σύγκλισης.

«Ακόμα δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση από το σύστημα για το ακριβές ύψος των προκαταβολών στις φετινές επιδοτήσεις, όμως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι φέτος είμαστε στην τελευταία χρονιά της προηγούμενης ΚΑΠ και τώρα ετοιμαζόμαστε για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2023-27. Ο στόχος της νέας ΚΠΑ είναι ως το 2026 να έχουν όλοι την ίδια μοναδιαία αξία στα δικαιώματά τους. Επειδή ακριβώς η ενίσχυση είναι στρεμματική, είχε διαπιστωθεί απόκλιση στις επιδοτήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις ιδιοκτητών με τον ίδιο αριθμό στρεμμάτων, εξαιτίας της διαφορετικής μοναδιαίας αξίας που προέκυπτε από την ιστορικότητα των δικαιωμάτω», εξήγησε και πρόσθεσε ότι σε ορισμένες καλλιέργειες είναι ηδη αντιληπτό.

«Έχει ήδη γίνει μια αρχική σύγκλιση και τώρα πάμε για καθολική σύγκλιση, ώστε όλα τα δικαιώματα να έχουν την ίδια μοναδιαία αξία ανά στέμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως η σταφίδα, όπου αρκετοί παραγωγοί είχαν ακριβά δικαιώματα χάθηκε το 30% ήδη από την τρέχουσα ΚΑΠ. Ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες απώλειες μελλοντικά μέχρι να επιτευχθεί η σύγκλιση. Πιθανόν αυτό να παρατηρηθεί και στις καλλιέργειες της βιομηχανικής τομάτας και των εσπεριδοειδών, για όσους έχουν ιστορικά δικαιώματα με μεγάλη μοναδιαία αξία παραγωγής. Αντίστοιχα θα ανέβουν όσοι ήταν κάτω από τον μέσο όρο των δικαιωμάτων, κυρίως ελαιοπαραγωγοί και βοσκοτόπια», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος